Proiect de reabilitare a cetății Noviodunum, pus în aplicare la Isaccea

Proiect de reabilitare a cetății Noviodunum, pus în aplicare la Isaccea

Un proiect privind restaurarea și punere în valoare a monumentului istoric „Cetatea Noviodunum” va fi implementat de Primăria Isaccea, în parteneriat cu Institutul de cercetări eco-muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.

Activitățile se derulează în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice (administrat de Institutul Național al Patrimoniului), iar obiectivele generale ale proiectului sunt conservare-restaurare, interpretare, prezentare și punere în valoare monumentului „Cetatea Noviodunum”.

„Anvergura sitului și complexitatea problemelor pe care le ridică restaurarea și punerea în valoare, impune un scenariu de intervenție în direcția restaurării, conservării monumentelor, dar în același timp se dorește și realizarea unei infrastructuri de vizitare/expunere. Destinația sitului este una culturală, cu funcțiune mixtă, turistică, muzeală și de cercetare”, au transmis reprezentanții ICEM Tulcea.

Valoarea culturală excepțională a sitului, care a condus la punerea sa sub protecție legală multiplă, corelată cu problemele severe de conservare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.

Au fost stabilite direcțiile de abordare a întocmirii fazei de proiectare DTAC, a fost discutat scenariul expozițional, pe baza tematicii expoziționale formulată la faza DALI (în prezent se desfășoară activitatea de selectare a materialelor expuse), realizare studiu geotehnic, completare releveu și integrarea unor informații locale, precum și realizare de săpături arheologice locale pentru definirea unor niveluri de călcare (Incinta de SE – Turnul Mare) și evidențierea traseelor unor ziduri aflate în mare parte a timpului sub apele Dunării (latura de nord a incintei). În paralel cu activitățile specifice de teren se lucrează la elaborarea fazei DTAC pe specialități – arhitectură/restaurare, rezistență, instalații, peisagistică, intervenții asupra materialului istoric.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*