Problema șacalului auriu în Delta Dunării, analizată de autorități

Șacal în Delta Dunării. FOTO ARBDD

Problema șacalului auriu în Delta Dunării a fost analizată de autorități în cadrul unei întâlniri avute la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.)

În data de 22 februarie 2024, la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a avut loc întâlnirea Guvernatorului A.R.B.D.D. cu reprezentanți ai crescătorilor de animale din perimetrul R.B.D.D., specialiști din cadrul INCDDD- Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării, un consilier județean din cadrul Consiliului Județean Tulcea, specialiști din cadrul Direcției Silvice Tulcea și ai AJVPS- Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, alături de funcționari publici din cadrul serviciilor de specialitate din A.R.B.D.D cu privire la modalitatea de gestionare a speciei de șacal auriu în Delta Dunării.

“Au fost puse în discuție recomandările prinse în cadrul studiului științific privind evaluarea speciilor de interes cinegetic din perimetrul R.B.D.D pentru anul 2023, elaborat de către INCDDD și luarea unor măsuri de limitare a accesului la hrana pentru specia de șacal, în cadrul localităților, pentru a evita interacțiunea repetată cu acest mamifer.

De asemenea, tot în cadrul recomandărilor au fost menționate o serie de măsuri care trebuie luate de către crescătorii de animale pentru a reduce riscul de atac asupra efectivului de animale.

Tot în cadrul discuțiilor au fost abordate și modalitatea de evaluare a numărului exemplarelor de șacal în cadrul studiului INCDDD, situat în intervalul de 625-1100 exemplare pentru perimetrul RBDD în anul 2023, precum și modalități tehnice de îmbunătățire a calității evaluărilor” – ARBDD.

În vederea luării unor măsuri, A.R.B.D.D a solicitat ca modalitatea de raportare a daunelor provocate de șacal să fie una cât mai completă. Deoarece, în prezent sesizările primite privind atacurile și pagubele invocate sunt limitate ca număr, se solicită ca acestea să fie transmise de către toate entitățile interesate (primării, fermieri, persoane fizice) la adresa de email a instituției arbdd@ddbra.ro.

“A.R.B.D.D. va acționa conform legislației în vigoare și va efectua demersuri pentru continuarea acțiunilor de extragere controlată la specia șacal pentru perioada întregului sezon de vânătoare, din luna mai a anului curent până în luna aprilie a anului următor, astfel încât să se poată acționa eficient mai ales în jurul localităților unde se constată, pe baza probelor, daunele provocate de către șacal.

Pentru a păstra echilibrul între biodiversitate și populația locală din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se vor continua consultările în problematica șacalului auriu, astfel încât R.B.D.D. să constituie un model de dezvoltare a comunităților locale în armonie cu mediul natural” – ARBDD.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*