Primăria Tulcea propune majorarea taxei de habitat în 2019 la 147 de lei pe an de persoană

Sediul Primăriei Tulcea. FOTO Cătălin Schipor

Primăria Tulcea intenționează majorarea taxei de habitat în 2019 la 147 de lei pe an de persoană, de la 125 de lei cât este în 2018, se arată în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul viitor.

Primăria Tulcea a publicat pe siteul instituției proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2019, iar locuitorii municipiului au la dispoziție două săptămâni să-l consulte pentru a transmite propuneri și sugestii.

Sursa citată menționează că pentru impozitele și taxele locale stabilite în sume fixe într-o mare măsură s-a păstrat cuantumul acestora stabilit pentru anul fiscal 2018.

“Însă este de menționat că s-a majorat cuantumul taxei pentru eliberarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol de la 15 lei (în anul 2018) la 20 de lei; s-a majorat cuantumul taxei de habitat la 147 de lei/persoană/an”, se arată în document.

Proiectul prevede ca taxa de habitat să fie anul viitor de 12,24 de lei/lună/persoană, adică 147 de lei pe an.

Taxa de habitat este formată din două componente: colectarea, transportul deșeurilor menajere și depozitarea, procesarea deșeurilor menajare.

În ceea ce privește prima componentă din taxa de habitat, și anume, colectarea și transportul deșeurilor menajere, aceasta scade de la 8,29 de lei de persoană pe lună la 7,79 de lei de persoană.

“Scăderea este dată pe de o parte de creșterea numărului de contribuabili care plătesc această taxă, de la 52.020 (înregistrați în luna octombrie 2017) la 57.789 (înregistrați în octombrie 2018), dar și de mărirea cantităților de deșeuri colectate și transportate de la 27909.91 tone în 2017, la 29552.32 tone în 2018 (cantități estimate pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2018) similar cu cantitățile din 2017”, mai precizează proiectul de hotărâre.

Cea de-a doua componentă din structura taxei de habitat crește de la 3,03 lei de persoană pe lună la 4.45 de lei de persoană pe lună. În document se precizează că a fost luată această măsură deoarece cantitatea de deșeuri depozitate a crescut, iar tariful de depozitare deșeuri s-a mărit, prin actualizarea cu indicele de inflație, de la 67.34 de lei cu TVA/tona depozitată la 68.63 de lei cu TVA/tona depozitată. De asemenea, din 2019 se introduce o nouă componentă “contribuția pentru economia circulară”, în cuantum de 35 de lei/tonă cu TVA.

Taxa de habitat este datorată de toți locuitorii municipiului Tulcea și se utilizează în scopul asigurării colectării și transportului rezidurilor menajere din recipienții proprii sau închiriați.

Persoanele juridice, care își desfășoară activitatea în municipiul Tulcea, nu plătesc taxa de habitat însă au obligația să încheie contracte directe cu prestatorii de servicii specializați pentru ridicarea, transportul, depozitarea și neutralizarea deșeurilor produse, precum și să contacteze și să efectueze acțiunile necesare de dezinsecție și deratizare a sediilor și punctelor de lucru ori de câte ori este necesar.

Taxa de habitat se plătește anual în două rate egale, prima până la data de 31 martie 2019 inclusiv, iar cea de-a doua până la 30 septembrie 2019, inclusiv.

Depunerea peste termen a declarației de impunere privind taxa de habitat se sancționează cu amendă între 70 și 279 de lei, iar nedepunerea declarației de impunere privind taxa de habitat sau declararea eronată a numărului persoanelor care domiciliază într-un imobil se sancționează cu amendă între 279 și 696 de lei.

Pentru plata cu anticipație a taxei de habitat până la data de 31 martie 2019 se acordă o bonificație de 5 la sută.

În 2018 taxa de habitat în municipiul Tulcea este de 125 de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*