Primăria Hamcearca implementează proiecte privind modernizarea iluminatului stradal, precum și instalarea de camere video, în valoare de peste trei milioane de lei

Ion Acceleanu, primarul din Hamcearca. FOTO Paul Alexe

Primăria Hamcearca intenționează să modernizeze iluminatul stradal în cele patru localități componente ale comunei, Balabancea, Căprioara, Nifon și Hamcearca, și a semnat deja un prim contract, în valoare de aproape 1,2 milioane de lei.

„Proiectul privind iluminatul public a fost împărțit în două etape, pentru că nu ne-am încadrat în prima variantă. Ulterior, am depus o a doua solicitare, pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Prima variantă a primit deja aprobare și a fost acceptată la finanțare. Am și semnat contractul, pe 23 decembrie, chiar înainte de Crăciun, pe o valoare de 1.189.000 de lei, cu o cofinanțare de 92.829 de lei. Este un proiect modern, care va include lămpi de iluminat diferite pentru fiecare intersecție, în funcție de mărimea acesteia, ca să fie acoperită în totalitate. Va fi inclus un sistem modern, în care se pot programa, fiecare lampă în parte, și din telefon, cu un consum redus”, a precizat primarul localității, Ion Acceleanu.

El spune că pentru a reduce costurile cu energia electrică, speră să primească finanțare și pentru sisteme fotovoltaice.

„Acum poate ne ajută Dumnezeu să depunem și pentru un sistem de fotovoltaice, pentru viitor și poate nu vom plăti chiar nimic. Acum suntem în curs, lucrăm la el. Noi am avut un program, în general, la iluminatul public în timpul anului. De sărbători a fost aprins toată noaptea, dar în cursul anului am făcut program de seară și de dimineață pentru că nu ne-a permis bugetul mai mult”, a explicat edilul.

În ceea ce privește etapa a doua a proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comuna Hamcearca, județul Tulcea”, acesta a fost depus și se așteaptă aprobarea, valoarea fiind de aproape 900.000 de lei.

„Încă nu avem ceva clar acceptat. Proiectul presupune o completare, pentru că la vremea depunerii primei etape nu ne-am încadrat pe sumă. Au fost niște condiții și nu ne-am încadrat și am fost nevoiți, pentru completare, să depunem și pe al doilea. Etapa a doua este în valoare de 884.000,34. Iar cofinanțare avem de 64.444, conform devizului. Deci acestea sunt pentru iluminat. Sperăm să fie eligibil și etapa 2 și atunci vom acoperi în totalitate toată comuna”, a mai spus Ion Acceleanu.

De asemenea, tot pentru creșterea siguranței locuitorilor comunei, în curând vor fi instalate și camere de supraveghere video, ultraperformante, pentru care a fost obținută o finanțare 100 la sută.

„Pe 10 ianuarie am semnat proiectul privind camerele video ce vor fi instalate în toată comuna. Vor fi camere inteligente, ce vor fi amplasate cu scopul de a reduce infracționalitatea. La primărie se va înregistra, se vor stoca datele, după care, în funcție de necesitate sau cerere, se descarcă secvențele. Proiectul este tot pe PNRR și are o valoare de 2.341.851, finanțat 100 la sută, fără cofinanțare”, a relatat edilul.

Un alt proiect foarte drag primarului Ion Acceleanu este cel prin care se asigură masa pentru 115 elevi din comună.

„Am reușit cumva să ne raliem acestui proiect, beneficiind de prevederile Ordonanței de Urgență 105/2022, iar din luna noiembrie a anului trecut 115 copii primesc masa de prânz. A fost aprobată o sumă de 15 lei pe zi, de copil, dar în anumite condiții, precum ca aceștia să fie prezenți la scoală. Trebuia să fie vorba despre o masă caldă, dar noi, fiind într-o zonă mai retrasă, nu avem pe cineva care ne-ar putea furniza această masă caldă. Plus că nici elevii nu au condițiile necesare pentru a servi masă caldă. Nu poți mânca o ciorbă stând în băncuțe. Pentru asta trebuia o sală de mese, cu bucătărie etc, iar noi nu avem condițiile necesare pentru a asigura aceste lucruri. Și atunci am decis, împreună cu consilierii locali, să adăugăm încă doi lei de copil, de la bugetul local, iar aceștia să primească în loc sendvișuri. (…)”, a povestit primarul comunei, care spune că inițiativa a fost bine primită de părinți

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*