Primăria Hamcearca are în vedere pentru 2023 realizarea unor proiecte de investiții în infrastructură în valoare de peste 40 de milioane de lei

Primăria Hamcearca. FOTO Paul Alexe

Anul care tocmai se încheie a fost un an foarte bun în ceea ce privește realizarea proiectelor de investiții cu fonduri europene în Hamcearca, iar acum reprezentanții autorităților locale vor să facă mult mai mult pentru locuitorii comunei, pregătind pentru anul viitor investiții în infrastructura localității de peste 40 de milioane de lei.

„Făcând o retrospectivă a acestui an, putem spune că a fost un an productiv, în ceea ce privește implementarea proiectelor în comună. Am finalizat un proiect ce privește achiziția de echipamente din domeniul tehnologiei – it mobile, respectiv tablete, echipamente și dispozitive necesare activității didactice pentru elevii și cadrele didactice din învățământul preuniversitar. Un proiect în valoare de peste 250.000 de lei, finalizat prin Programul Operațional Competitivitate (POC). De aceste echipamente IT de ultimă generație, între care tablete cu conexiune la internet, gratuită, timp de cel puțin 24 de luni, laptopuri, camere web video-conferință, table interactive, routere wireless și sisteme all-in-one, beneficiază toți elevii și cadrele didactice din comuna Hamcearca”, a precizat Luminița Mauna, cea care coordonează proiectele finanţate din fonduri nerambursabile.

De asemenea, locuitorii comunei Hamcearca beneficiază de activitățile unui Centru Comunitar de Servicii Integrate, deschis în cadrul unui proiect derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, împreună cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), ActiveWatch și Primăria Comunei Hamcearca. Denumit „CCSI-Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, proiectul are o valoare de 4.297.199 lei și vizează creșterea incluziunii și abilitarea populației romilor. Banii sunt oferiți de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului de Dezvoltare Locală.

„Acesta se finalizează în câteva zile, pe 14 decembrie, și va fi preluat de autoritățile locale, fiind astfel integrat în facilitățile oferite locuitorilor din comună. În cadrul centrului vor activa medici, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, experți ocupare, mediatori școlari, facilitatori comunitari, experți în domeniul juridic care vor desfășura activitățile la nivel local”, mai spune Luminița Mauna.

Ea spune că pentru anul 2023, administrația locală are în vedere, și a și depus cereri de finanțare, o serie de proiecte ce prevede investiții masive în infrastructura din cele patru localități componente ale comunei, Balabancea, Căprioara, Nifon și Hamcearca.

„Pentru anul care vine, avem în vedere mai multe proiecte, majoritatea privind infrastructura din comună. Acestea au fost, în majoritatea lor, depuse și așteaptă acum aprobarea finanțatorului, cum ar fi înființarea rețelei de gaze naturale, modernizarea iluminatului stradal, mai avem asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, un proiect ce constă în instalarea de camere video în localitate, de echipamente IT pentru Primărie, stații de încărcare pentru mașinile electrice”, a anunțat Luminița Mauna.

Astfel, cel mai important dintre ele, cel ce prevede înființare unei rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale, are o valoare de peste 22,5 milioane de lei, cererea fiind depusă pe programul Anghel Saligny. Tot la acest program a fost depus și un proiect ce vizează modernizare drumurilor de interes local din comună, o cerere de finanțare ce a fost deja aprobată, cu o valoare de peste 9,3 milioane de lei. Proiectul ce prevede asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, în valoare de aproape două milioane de lei a fost depus pe PNRR, iar cel ce vizează modernizarea sistemului de iluminat public stradal, de un milion de lei, a fost depus la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Mai avem în vedere și două proiecte, ce prevăd creșterea eficienței energetice la Primăria Hamcearca și la Căminul cultural Balabancea. Acestea urmează să fie depuse, dar așteptăm să se deschidă apelul în AFM. Vrem să înfrumusețăm clădirea Primăriei, dar și să îmbunătățim calitatea serviciilor oferite oamenilor. Și am mai depus un proiect ce prevede achiziția de utilaje pentru întreținerea zonei de agrement din zona lacului Horia. Dar acestea utilaje vor fi folosite ulterior și la alte lucrări edilitare și de întreținere efectuate în localitățile componente ale comunei”, a mai precizat Luminița Mauna.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*