Pontonul destinat copiilor cu dizabilități din zona Deltei, inaugurat cu mare pompă de Raluca Turcan, s-a scufundat

FOTO: Facebook Dorelian Bellu

Pontonul care găzduiește singurul centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilități din localitățile izolate din Delta Dunării, inaugurat cu mare pompă, în urmă cu mai puțin de o lună, de ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a scufundat. Nicio persoană nu se afla la bord în momentul producerii incidentului, acesta soldându-se numai cu pagube materiale.

Subprefectul cu atribuții de prefect al judeţului Tulcea, Nicolae Topoleanu, spune că incidentul s-a petrecut pentru că la bordul pontonului nu se afla nicio persoană, iar în momentul în care apa s-a retras, nu a avut cine să ia măsuri pentru a slăbi parâmele care țineau structura la cheu.

„Am fost informat de Căpitănia Portului Tulcea cu privire la eveniment. Se pare s-a datorat lipsei personalului la bord. Apa s-a retras şi nu a fost un responsabil care să detensioneze parâmele care ancorau vasul şi a dus la aplecarea acestuia către adâncime. Prin gurile de aerisire a băilor a intrat apa şi s-a inundat vaporul. Nu sunt victime, doar pagube materiale”, a afirmat Nicolae Topoleanu.

El a precizat că şenalul navigabil nu a fost blocat, iar reprezentanţii Căpităniei au transmis că nu au fost constatate urme de poluare în zonă.

Pontonul a fost inaugurat cu mare pompă în ziua de 22 septembrie, la eveniment fiind prezent și ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a postat atunci o fotografie, pe pagina personală de Facebook, în care se puteau vedea nu mai puțin de șapte persoane care tăiau panglica de inaugurare.

FOTO: Facebook Raluca Turcan

„Am participat astăzi la inaugurarea singurului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilități din localitățile izolate din Delta Dunării, un exemplu de servicii sociale integrate, parte consistentă a ceea ce ar trebui să fie asistența socială în România. Un proiect inovativ al Fundației SERA România s-a concretizat astăzi cu sprijinul Penny și în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, fiind unul dintre cele mai clare exemple de bună practică în ceea ce privește parteneriatul public-privat”, anunţa pe Facebook ministrul Raluca Turcan.

UPDATE

Fundația SERA România a transmis o serie de precizări legate de situația pontonului de la Mahmudia:

„De când a fost inaugurat și până când își va începe propriu-zis activitatea cu beneficiarii, pontonul a fost legat de mal la Mahmudia. Pentru a putea începe activitatea, mai sunt de parcurs câteva etape obligatorii: avem nevoie de rezolvarea transcrierii proprietății și de definitivarea și avizarea de finanțator a echipei tehnice și de management necesare (șeful de centru, echipa de terapeuți și echipa de supraveghere tehnică). Este o echipă care va fi mobilă, formată din oameni care trebuie să aibă disponibilitatea de a locui o vreme pe ponton, în perioadele cu deplasări în Delta Dunării, ceea ce a generat un proces dificil și lung de recrutare.

Până atunci, am decis ca pontonul să fie menținut la mal, în Mahmudia.

De aseară și până azi dimineață, din cauza condițiilor meteo și din cauza adâncimii mici a apei din acea zonă, vasul s-a sprijinit de fundul apei și a început să se încline. În plus, ca urmare a unei defecțiuni la generatorul care asigura alimentarea electrică a pompelor de santină, menite să scoată apa, pontonul a început să ia apă. Precizăm că vasul nu este scufundat, ci a fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie, iar situația se va reglementa în câteva zile.

Astăzi dimineață, am contactat specialiștii de la fața locului pentru a decide care este cea mai bună soluție de evacuare a apei și de punere pe linia de plutire corectă. Deja o firmă specializată lucrează în acest sens și, până la mijlocul săptămânii viitoare, vasul va fi repus pe linia de plutire.

Estimăm că centrul de recuperare își va începe activitățile cu beneficiarii în luna noiembrie.

Și noi ne dorim să rezolvăm cât mai repede această situație tehnică, un incident nedorit, și depunem toate eforturile în acest sens, astfel încât să putem demara activitatea centrului așa cum a fost programată.

În ceea ce privește finanțarea, menționăm că achiziția pontonului plutitor s-a făcut exclusiv din fonduri private.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*