Peste 900 de decizii pentru dispozitive medicale emise de CAS Tulcea în primele luni ale anului 2025

Eugenia Vasile, Director General, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea.. FOTO CAS Tulcea

Persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate  pot beneficia de dispozitive medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Acestea se acordă în baza unei prescripții medicale eliberate de medicul de specialitate sau medicul de familie, după caz. Dispozitivele sunt destinate pentru recuperare, tratament sau pentru a ajuta la îmbunătățirea calității vieții a persoanelor cu anumite afecțiuni.

„De la începutul acestui an, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, au fost emise 924 de decizii pentru dispozitive medicale, cu o valoare de 1.594.446 lei. Se poate observa o creștere în rândul echipamentelor pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă, a aparatelor CPAP/BPAP, unde valoarea deciziilor aprobate este de 290 048 lei, în ultimele patru luni, respectiv ianuarie-aprilie. De asemenea,  în aceste patru luni au fost aprobate aproximativ 100 de decizii noi pentru persoane care se află la prima solicitare a acestor dispozitive, ” a precizat Eugenia Vasile, Director General, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea.

Pachetul de bază pentru dispozitive medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu cuprinde:

– dispozitive de protezare în domeniul ORL,

– dispozitive pentru protezare stomii,

– dispozitive pentru retenție sau/și incontinență urinară,

– proteze pentru membre,

– orteze pentru coloana vertebrală sau membre,

– încălțăminte ortopedică,

– dispozitive pentru deficiențe vizuale,

– echipamente pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă,

– aparate CPAP/BPAP și dispozitive de asistare a tusei,

– dispozitive pentru terapia cu aerosoli,

– dispozitive de mers,

– proteze externe de sân,

– dispozitive compresive.

Prescripțiile medicale au o valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data emiterii, dar sunt și situații în care durata se prelungește până la un.

Pentru a obține un dispozitiv medical, asiguratul sau o rudă de gradul I sau II ori reprezentantul legal depune o cerere la Casa de Asigurări de Sănătate TULCEA, alături de următoarele documente:

– copia actului de identitate

-prescripția medicală în termen de 30 de zile de la emitere, alte documente medicale (audiogramă, biometrie, spirometrie etc.)

-certificatul de încadrare în grad și tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă, după caz.

Documentele se depun la sediul Casei de Asigurări de Sănătate TULCEA sau se pot transmite prin poștă.

Casa de Asigurări de Aănătate decide acceptarea sau respingerea cererii, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia. În cazul acceptării, se va emite o decizie de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivului, în limita fondului aprobat cu această destinație. Decizia se ridică de la Casa de Asigurări de Sănătate sau se expediază prin poștă, la cerere. Pentru procurarea dispozitivului, asiguratul, o rudă de gradul I sau II ori reprezentantul legal se adresează, în perioada de valabilitate a deciziei, unuia dintre furnizorii de dispozitive aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, cu următoarele documente:

– decizia emisă de Casa de Asigurări de Sănătate

– prescripția medicală.

În cazul în care asiguratul dorește să schimbe furnizorul sau se recomandă un alt tip de dispozitiv, se va relua procedura de obținere a unei noi decizii de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*