Peste 30 la sută din suprafața agricolă a județului Tulcea, calamitată în urma secetei. Pagubele, estimate la peste 86 de milioane de lei

Ședința Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea,. FOTO: Prefectura Tulcea

Miercuri, 27 iulie, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Tulcea, s-a semnat hotărârea nr.61 prin care se ia act de procesele-verbale întocmite de Comisiile județene constituite pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de seceta pedologică la culturile agricole înființate în toamna anului 2021 de fermierii de pe raza județului Tulcea.

„Astăzi am emis hotărârea prin care se ia act de procesele verbale ale Comisiilor de evaluare a pagubelor produse de seceta pedologică. Valoare estimată a costurilor privind acoperirea pierderilor este în cuantum de 86.139.602,40 lei, pentru suprafața agricolă totală afectată de 35.596,93 ha, cu un procent de calamitare de peste 30 la sută. Hotărârea și procesele-verbale întocmite se vor transmite către Direcția pentru Agricultură Județeană Tulcea în vederea întocmirii Raportului de sinteză, care va fi transmis Ministerelor de resort pentru a se lua măsurile necesare despăgubirii fermierilor afectați. În acest an seceta a avut consecințe grave asupra culturilor agricole, concretizate în pagube materiale însemnate. Pagube produse de acest fenomen sunt în aproape toată țara, iar noi trebuie să venim în sprijinul fermierilor”, a precizat prefectul Alexandru Dan Munteanu.

Comisiile județene pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de seceta pedologică au întocmit 1.507 procese verbale de constatare, în cele 44 de UAT-uri afectate.

Hotărârea și anexa pot fi consultate aici: https://tl.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/20/2022/07/Hot61-2022-aprobare-p-v-SECETA-I.pdf

Hotărârea şi procesele-verbale întocmite de Comisii se vor transmite către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Tulcea în vederea întocmirii Raportului de sinteză. Ulterior, acesta va fi înaintat forurilor superioare, conform legislaţiei în vigoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*