Peste 30 de ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiștii tulceni de la începutul anului 2019

Suspecții au fost prinși de către polițiști. FOTO (ilustrativ) Cătălin SCHIPOR

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul emis de judecător.

Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

La nivelul județului Tulcea, în primul trimestru al anului 2019, polițiștii au emis 35 ordine de protecție provizorii, dintre care 23 în mediul urban și 12 în mediul rural, toate aceste ordine de protecție provizorii fiind emise la solicitarea victimei.

Din totalul de 35 de ordine de protecție provizorii, 14 au fost transformate în ordine de protecție.

Polițiștii recomandă victimelor violenței în familie să apeleze imediat numărul unic de urgență 112 atunci când se află în pericol, iar dacă acest lucru nu este posibil pentru că victima nu se află în posesia unui astfel de dispozitiv, să ceară ajutor vecinilor sau persoanelor din apropiere, care pot suna la Poliție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*