Peste 18,7 milioane lei vor fi investiți în reabilitarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară din municipiul Tulcea

Muzeul de Artă Populară Tulcea. FOTO Cătălin Schipor

În cursul zilei de joi 27 septembrie, la Hotel Delta, vicepreședinții Consiliul Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea au participat la conferința de lansare a unui proiect dedicat Muzeului de Etnografie și Artă Populară din municipiul Tulcea.

Este vorba de proiectul „Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea și modernizarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea“, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural“, Prioritatea de investiţii 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”, apel dedicat zonei de Investiţie Teritorială Integrată Delta Dunării (ITI Delta Dunării).

Obiectivul general al proiectului îl constituie conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din judeţul Tulcea în vederea îmbunătăţirii mediului urban.

Obiectivul specific al proiectului vizează valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale prin restaurarea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea sub aspect structural, funcţional şi arhitectural şi includerea acestuia în circuitele turistice regionale, precum şi creşterea numărului de turişti în oraşul Tulcea. Începerea lucrărilor de restaurare este preconizată în primăvara anului viitor.

„Ca la orice conferință de lansare a unei noi investiții, felicit echipa de proiect pentru că nu este ușor să aduci bani europeni în județ. Casa Avramide și Muzeul de Artă sunt foarte apreciate de vizitatorii municipiului, care rămân plăcut surprinși de clădirile istorice din Tulcea. Cel mai greu de realizat este investiția în cultură. Acest lucru încearcă Consiliul Județean prin acest proiect cu Muzeul de Etnografie, precum și prin cele ale Farului din Sulina și Casei Panaghia din Babadag, să investim în cultura tulceană. Dorim să aducem turiști dar trebuie să prezentăm și o ofertă generoasă. Se vorbește de mult timp de modernizarea acestui obiectiv, fosta Bancă Națională, iată că acum s-a găsit acest prilej și sperăm ca în 2022 să fim, din nou, invitați, pentru că vrem să tăiem și panglica de inaugurare. Așa este frumos, să se vadă ceva ce rămâne după noi. De altfel, s-a văzut, în urma modernizării Casei Avramide, ce a însemnat acest punct pentru cultura tulceană, respectiv numeroasele evenimente organizate acolo. La fel și în cazul Muzeului de Artă. Sperăm ca și la Muzeul de Etnografie să se înregistreze, după finalizarea acestui proiect, o creștere a numărului de vizitatori“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

De asemenea, vicepreședintele Petre Badea a felicitat echipa de proiect:

„Consider că dacă avem trecut, avem prezent, trebuie să avem și viitor. În cultura și patrimoniul dobrogean avem și acest obiectiv, Muzeul de Etnografie, dar este nevoie de cât mai multe proiecte pentru consolidarea acestui patrimoniul dobrogean, tulcean îndeosebi. Felicitări“.

Grupurile ţintă ale proiectului sunt locuitorii municipiului Tulcea, dar și aproximativ 48.000 de turiști care vizitează orașul, structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică și populaţia şcolară. Beneficiarii direcţi sunt Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Tulcea, aproximativ 10.000 de vizitatori care vor beneficia de un muzeu restaurat şi modernizat (reprezentând turişti români şi străini care tranzitează UAT Municipiul Tulcea, şcolari, populaţia locală), dar și UAT Judeţul Tulcea, beneficiar al investiţiei.

Contractul de finanţare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Sud – Est, în calitate de Organism Intermediar.
Valoarea totală a proiectului este de 18.721.765,70 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 18.513.133,71 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*