Mirela Furtună cere rezolvarea problemei privind eliberarea pașapoartelor CRDS pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate

Deputatul PSD de Tulcea, Mirela Furtună. FOTO Facebook Mirela Furtună

Deputatul PSD de Tulcea, Mirela Furtună, le-a cerut miniștrilor de Interne, respectiv Afacerilor Externe,  să găsească o cale de rezolvare a problemei privind eliberarea pașapoartelor CRDS pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

„M-am adresat, pe calea unei interpelări, domnilor miniștri Lucian Bode și Bogdan Aurescu pentru rezolvarea unei situații paradoxale în care se află cetățenii români cu domiciliul în străinătate atunci când solicită eliberarea unui pașaport. Conform legislației actuale, la eliberarea așa-numitului pașaport CRDS, cetățenii români trebuie să renunțe la cartea de identitate. Logica ține de faptul că odată stabiliți în străinătate vor obține un act de identitate din țara în care au domiciliul. Totuși, din păcate, mai multe entități, de regulă private, nu recunosc drept act de identitate pașaportul CRDS. În acest sens, poate exemplul cel mai clar este faptul că băncile refuză deschiderea unui cont bancar în baza unui pașaport CRDS”, a precizat, într-un comunicat de presă, Mirela Furtună.

Ea este de părere că Ministerul Afacerilor Interne nu ajută prin modul în care stabilesc elementele minime necesare pentru ca un document să poată fi folosit la identificare.

„În fapt, conform MAI un act de identitate trebuie să conțină adresa de domiciliu, ceea ce nu este valabil în cazul pașapoartelor, care conțin doar țara și orașul de domiciliu. Este de analizat dacă mai este nevoie în mod neapărat de adresa completă de domiciliu, în condițiile în care există o serie de date personale suficiente: nume, prenume și cod numeric personal”, susține deputatul PSD.

În plus, potrivit Mirelei Furtună, deși au existat mai multe demersuri, inclusiv pe calea unor inițiative legislative, toate s-au lovit de imobilismul funcționarilor MAI și de birocrația din România.

„În acest moment ne mințim singuri, chiar săptămânile trecute am fost contactată de un cetățean român stabilit cu reședința și cu locul de muncă în Luxemburg, care și-a făcut la ambasadă un pașaport. Funcționara de acolo l-a sfătuit, în mod corect, să solicite un pașaport obișnuit, nu unul CRDS. Având în vedere aceste aspecte, ținând cont că ne apropiem de sfertul secolului XXI, având în vedere bazele de date aflate la dispoziția autorităților române, vă solicit, domnilor miniștri, să vă coordonați și să rezolvați această problemă a pașapoartelor CRDS, care afectează foarte mulți români cu domiciliul în străinătate. Chiar este atât de necesară existența adresei complete de domiciliu în actele de identitate? Vă rog să țineți cont că foarte mulți cetățeni din România au o reședință diferită față de adresa din cartea de identitate. Îmi exprim speranța și convingerea că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne vor găsi cea mai bună soluție pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate”, a mai spus deputatul PSD de Tulcea, Mirela Furtună.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*