Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an și va fi inaugurat în luna septembrie

Memorialul Ivan Patzaichin va fi inaugurat în luna septembrie. FOTO: CJ Tulcea

În ședința Consiliului Local Tulcea de luni, 06 decembrie, s-a aprobat parteneriatul între Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru construirea ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin, pe faleza ce îi poartă numele. Bazat pe proiectul Asociației, Memorialul va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin de la începutul lunii septembrie.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat marți, 07 februarie, alături de Ivona Patzaichin – Rusu, președinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și Teodor Frolu, vicepreședinte al aceleiași asociații, la o conferință de presă pe tema Memorialului Ivan Patzaichin (ansamblu arhitectonic ce va fi amplasat pe faleza municipiului Tulcea). La eveniment au mai participat Ștefan Ilie, primarul municipiului (intervenție online), respectiv George Șinghi, viceprimar al municipiului Tulcea.

În cadrul conferinței, reprezentanții Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 au vorbit despre ansamblul arhitectural ce urmează a fi inaugurat pe data de 8 septembrie 2023, la deschiderea festivalului Ivan Patzaichin din acest an.

Președintele Horia Teodorescu: „Mă număr printre norocoșii care au avut onoarea de a sta alături de un om de o atât de mare valoare“.

Șeful administrației județene a discutat despre importanța acestui proiect care va onora memoria lui Ivan Patzaichin, dar și despre impactul pe care ansamblul arhitectonic îl va avea pentru impulsionarea turismului în zona județului Tulcea. Memorialul Ivan Patzaichin, spune președintele Teodorescu, va fi un prim popas al turiștilor care ajung în orașului de la porțile Deltei Dunării. În plus, președintele Horia Teodorescu a vorbit despre caracterul și valoarea omului Ivan Patzaichin, în completarea calităților sportive care l-au consacrat la nivel mondial.

„Am fost în barcă alături de Ivan, i-am fost alături ori de câte ori am putut, iar el ne-a susținut în toate proiectele pe care ni le-am propus, inclusiv în obținerea transferului falezei la nivel județean. Personalitatea lui Ivan ne-a înlesnit dialogul la nivel guvernamental, iar marele campion nu a ezitat niciodată să ne ajute în toate demersurile pe care noi le-am inițiat pentru dezvoltarea județului nostru. Pot spune că mă număr printre norocoșii care au avut onoarea de a sta alături de un om de o atât de mare valoare, de un astfel de caracter“, a transmis președintele Teodorescu.

În completare, președintele Executivului județean a insistat asupra faptului că majoritatea obiectivelor asumate în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au fost finalizate cu succes, excepție făcând canalul olimpic, un proiect de suflet al marelui campion născut în inima Deltei, pe care autoritățile locale și județene au datoria morală de a îl duce la bun sfârșit.

„Sunt realmente impresionată de implicarea tuturor prietenilor tatălui meu (inclusiv artiști și autorități) în realizarea acestui obiectiv, care reprezintă, de fapt, tot ceea ce tatăl meu a iubit: Delta, Tulcea, natura, sportul“, a transmis, în cadrul conferinței, Ivona Patzaichin – Rusu, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, fiica marelui campion olimpic.

Despre Memorialul Ivan Patzaichin

Memorialul „Ivan Patzaichin” reprezintă o lucrare izvorâtă dintr-un efort colaborativ gândit și realizat de șase creatori contemporani care îl cunoșteau îndeaproape și îl apreciau infinit pe Ivan.

Cei cinci artiști: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, urmând viziunea lui Teodor Frolu, au conceput un ansamblu care reunește o diversitate de instanțe prin care marele dispărut rămâne veșnic în memoria colectivă și în inimile celor care l-au iubit.

Cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea, monumentul va fi amplasat în 2023 pe faleza din Tulcea care îi poartă numele, din 5 septembrie 2021, ziua în care Ivan a plecat dintre noi.

Acest memorial oferă un prilej de amintire a momentelor cheie din viața și cariera lui Ivan Patzaichin, filtrate de sensibilitatea artiștilor. În același timp, acesta va avea și un rol utilitar, marcând „poarta de intrare” în Delta Dunării și reprezentând punctul de pornire pentru turiștii care vizitează Delta cu caiacul sau cu alte bărci cu vâsle.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*