FOTO Locuitorii comunei Hamcearca beneficiază de servicii integrate în cadrul unui centru comunitar

Primăria Hamcearca. FOTO Adrian Boioglu

Locuitorii comunei Hamcearca vor beneficia de activitățile unui Centru Comunitar de Servicii Integrate, deschis în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Acesta este derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, împreună cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), ActiveWatch și Primăria Comunei Hamcearca.

Denumit „CCSI-Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, proiectul are o valoare de 4.297.199,00 lei și vizează creșterea incluziunii și abilitarea populației romilor la nivelul a trei localități: Polovragi, din județul Gorj, Ciucurova și Hamcearca din județul Tulcea. Banii sunt oferiți de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului de Dezvoltare Locală, iar perioada de implementare este de 24 luni.

Obiectivele proiectului sunt furnizarea de servicii integrate unui număr de minim 900 de beneficiari, prin intermediul celor trei centre comunitare de servicii integrate, implementarea unui program de împuternicire locală a romilor pentru un număr de minim 450 de persoane și implementarea unui program de combatere a discriminării și promovare a dialogului intercultural, adresat unui număr de minim 900 de persoane.

„Prin activitățile desfășurate, pe termen lung, programul va contribui în mod semnificativ la reducerea disparităților economice și sociale în rândul populației la nivel local precum și la împuternicirea romilor pentru a participa activ la procesul de luare a deciziilor. Pe termen scurt, proiectul va contribui la creșterea calității serviciilor integrate, la creșterea cunoștințelor romilor în ceea ce privește participarea Ia procesul de luare a deciziilor și advocacy, va îmbunătăți procesele operaționale prin formarea unui număr specific de specialiști în servicii”, a explicat primarul comunei Hamcearca, Ion Acceleanu.

Astfel, prin intermediul acestui proiect, până în noiembrie 2022, în comuna Hamcearca va deveni funcțional un centru comunitar de servicii integrate care, la sfârșitul proiectului, va fi preluat de autoritățile locale, fiind astfel integrat în facilitățile oferite locuitorilor din comună. În cadrul centrului vor activa echipe comunitare formate din coordonatori ai centrelor comunitare de servicii integrate, medici, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, experți ocupare, mediatori școlari, facilitatori comunitari, experți în domeniul juridic care vor desfășura activitățile la nivel local.

În cadrul centrelor, membrii comunității vor beneficia de servicii medicale primare – consultații primare, realizarea unor campanii de screening pentru factori de risc sau afecțiuni cu frecvență mare de apariție, urmărirea și înscrierea atât a femeilor gravide, cât și a nou-născuților pe listele medicilor de familie, activități de informare, consiliere și mediere pe piața forței de muncă, asistență juridică pentru obținerea actelor de identitate și pentru clarificarea situației locative, asistență în vederea stimulării/ prevenirii abandonului școlar și creșterea accesului la educație.

„Activităţile proiectului vizează în special romii ca grup țintă dar nu exclud alte persoane care trăiesc în condiții economice similare, considerate persoane vulnerabile. Abordarea interculturală constituie un element cheie în implementarea proiectului, având în vedere mediul intercultural existent la nivelul comunităților selectate în proiect astfel încât promovarea înțelegerii reciproce va contribui la combaterea prejudecaților de ambelor parți. Totodată, prin activităţile proiectului, se urmărește integrarea romilor în activităţile societății și evitarea masurilor care riscă să adâncească segregarea”, a mai precizat primarul Ion Acceleanu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*