Localnicii din Sf. Gheorghe, nemulțumiți de modul în care se desfășoară pescuitul în zonă. Propunerile lor, analizate de conducerea ARBDD

Întâlnirea pescarilor din Sf. Gheorghe cu conducerea ARBDD. FOTO ARBDD
Întâlnirea pescarilor din Sf. Gheorghe cu conducerea ARBDD. FOTO ARBDD

În data de 14 martie 2018, a avut loc la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a doua întâlnire cu reprezentanții Asociației de pescari din Comuna Sf. Gheorghe, însoțiți de primarul localității. Prima întâlnire cu aceștia s-a desfășurat luni, 26 februarie 2018, la Sf. Gheorghe.

Întâlnirea de la sediul ARBDD a analizat propunerile pescarilor, cea mai importantă fiind legată de pescuitul la scrumbie. Ei au solicitat repartizarea toanelor exclusiv localității Sf. Gheorghe pe tronsonul km 0-29 al Brațului Sf. Gheorghe. Ei au mai cerut ca pentru scrumbie fiecare localitate să pescuiască în dreptul său, astfel încât să nu mai apară presiunea pescuitului pe primii 20 km ai brațului unde mai multe asociații din diferite localități au primit, până anul acesta, autorizații de pescuit la scrumbie. Pescarii au atras atenția asupra pericolului de supra-pescuit, care poate conduce la dispariția fenomenului de migrație a acestei specii. În argumentele lor susțin că prin scăderea presiunii pescuitului pe prima parte a Brațului Sf. Gheorghe, scrumbia va avea mai multe șanse să ajungă la Brăila, lucru doar ipotetic la această oră.

Asociația de pescari din Sf. Gheorghe nu va participa la întâlnirea care va avea loc în data de 15 martie 2018 cu celelalte asociații de pescari care au repartizate zone pe Brațul Sf. Gheorghe în primii 40 de km, urmând ca medierea finală să fie realizată de ARBDD la o a treia întâlnire, după ce toate asociațiile își vor fi expus propunerile și propriile argumente.

Primarul Comunei Sf. Gheorghe a cerut ca 2 km din Brațul Sf. Gheorghe să fie repartizați doar pentru pescuitul familial la scrumbie astfel încât să nu se intre în conflict sau să se suprapună cu pescuitul comercial.

În concluzie, discuția despre toanele la scrumbie pe prima porțiune a Brațului Sf. Gheorghe a fost inițiată de Asociația de Pescari din localitatea Sf. Gheorghe. ARBDD consideră că este necesară detensionarea relațiilor ce există între pescarii din diferite asociații care se întâlnesc pe acest tronson. Având în vedere că celelalte Asociații doresc împărțirea toanelor după modelul aplicat anterior, întâlnirea finală va trebui să clarifice și să stabilească zonarea chiar și cu riscul de a apărea nemulțumiri între părțile implicate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*