La Tulcea debutează miercuri, 5 august, a zecea ediție a Festivalului Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”

Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu” de la Tulcea a ajuns la a zecea ediție

Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Local Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează la Tulcea, în intervalul 5-7 august, a X-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”. Festivalul se va desfășura la Satul Pescăresc Tradițional Tulcea, programul artistic începând în fiecare seară de la ora 19.00.

Manifestarea se dorește a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Șerbănescu, care s-a născut pe plaiuri tulcene. Scopul acesteia este descoperirea și promovarea de talente interpretative, punerea în scenă a cântecului popular autentic, introducerea în circuitul valorilor spirituale românești, prezentarea autentică a frumuseții costumului popular din diferite zone etnografice ale țării, rememorarea și transmiterea către generațiile viitoare a valorilor etnografice românești.

Concursul este deschis artiștilor amatori, soliști vocali și instrumentiști, cu vârste cuprinse între 9 – 40 ani, pe două categorii de vârstă (9 – 15 ani, respectiv 16-40), iar la ediția din acest an s-au înscris 44 de concurenți. Soliștii vocali vor prezenta în concurs trei cântece, un cântec fără acompaniament orchestral – doină, baladă, cântec doinit, și un cântec cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă a Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”. Pe lângă acestea, concurentul va mai pregăti o piesă cu acompaniament din repertoriul Nataliei Șerbănescu.

Concursul se va desfășura astfel:

  • 6 august – zi de concurs;
  • 7 august – festivitatea de premiere și gala concursului.

Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori prin tragere la sorți, ținându-se cont de reprezentarea diversificată și echilibrată a zonelor folclorice din care provin.

Organizatorii au solicitat participanților să prezinte la sosirea în Tulcea rezultatul negativ al unui test COVID-19 făcut cu cel mult 72 de ore înainte de data începerii festivalului sau un aviz epidemiologic efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de eveniment.

Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu” de la Tulcea a ajuns la a zecea ediție

Natalia Șerbănescu s-a născut în 1931, în satul Plopu, comuna Murighiol, județul Tulcea, fiind prima interpretă care a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean. Vocea sa deosebită, cu o vibrație caldă, a fost remarcată de colegii de școală, încă din clasa a III-a. Înzestrată cu calități muzicale aparte, Natalia Șerbănescu s-a afirmat cu ușurință în acest domeniu. Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene. În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație, apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare. A activat ca solistă vocală în Ansamblul „Brâulețul” din Constanța, dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea, colaborând cu alte multe ansambluri din țară. S-a stins din viață la 21 martie 2007 și, în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, oficialitățile municipiului Tulcea organizează an de an Festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*