Jumătate din Insula Popina, zonă strict protejată, a ars într-un incendiu

Incendiu pe Insula Popina. FOTO ARBDD

În seara de 28 iulie, a fost observat un incendiu de vegetație pe Insula Popina din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), districtul ecologic Razim – Sinoie. La fața locului au intervenit pompierii ISU Delta, dar și voluntari. Chiar și așa, focul a ars aproximativ 45 de hectare de vegetație.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU Tulcea, în colaborare cu personalul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Primăriei Jurilovca au intervenit pe Insula Popina în scopul limitării efectelor, izolării focarelor și stingerii incendiului.

La o primă evaluare a specialiștilor, a fost afectată de foc o suprafață de aproximativ 45 de ha de vegetație ierboasă.

„Nu au fost semnalate mortalități la speciile de păsări sau animale sălbatice pentru care Insula Popina a fost declarată zonă strict protejată. Se continuă monitorizarea și se efectuează cercetări pentru determinarea cauzei izbucnirii incendiului“, au precizat reprezentanții ARBDD.

Pompierii au stabilit că incendiul a pornit de la foc deschis în spații deschise.

Despre Insula Popina

Insula Popina este o zonă strict protejată de pe teritoriul RBDD, cu o suprafață de 98 de ha, considerată un important adăpost, loc de popas și cuibărit pentru câteva specii periclitate sau rare de faună printre care se pot enumera: călifarul alb, privighetoarea roșcată, ciocârlia de Bărăgan, păianjenul veninos „văduva neagră” și miriapodul gigant.

Despre ARBDD

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*