Județul Tulcea, un pas mai aproape de racordarea la rețeaua de gaze naturale. Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a convocat conducerea Transgaz la discuții

Prezentarea proiectului rețelei de gaze din județul Tulcea. FOTO CJ Tulcea

La invitația președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, conducerea societății Transgaz SA (Ion Sterian, director general, Ion Tătaru, director departament dezvoltare, Mihai Leahu, director departament proiectare și cercetare și Romeo Andrei, directorul regionalei Dobrogea) s-a aflat săptămâna trecută la Tulcea pentru a prezenta autorităților tulcene posibilitățile de extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale în localitățile județului.

În ceea ce privește racordarea localităților la gaze, politica Guvernului este ca tot ce înseamnă gaz produs românesc să fie consumat cu prioritate în România. La ora actuală, în țară se consumă pentru încălzirea locuinței circa 35 de milioane de mc de lemn din toate speciile, echivalentul a 140.000 de hectare de pădure, în condițiile în care folosirea lemnului este un factor poluant iar gazul este cel mai puțin poluant.

„Încercăm să aflăm în cadrul acestei întâlniri care sunt posibilitățile și care este viitorul alimentării cu gaze a localităților din județul Tulcea, care este prognoza traseelor. Dorim să vedem care sunt speranțele tulcenilor privind racordarea la gaze a localităților din județ“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Potrivit prezentării realizate de către directorul general Ion Sterian, județul Tulcea beneficiază de la nord la sud, respectiv de la Isaccea la intrarea în județul Constanța, către Negru Vodă, de trei conducte de tranzit.

„Pentru prima conductă, Tranzit 1, deja s-a terminat contractul cu Gazprom și face parte din sistemul național de transport. Pe 29 decembrie, am reușit cu o investiție de circa 4-5 milioane de euro să interconectăm această conductă cu sistemul național de transport. În acest an, suntem în proceduri de licitație pentru o lucrare de modernizare a stațiilor de măsurare de la Isaccea, de circa 12 milioane de euro. Sunt investiții pentru județul Tulcea, prin care vor fi implicate resurse umane, firme care pot câștiga licitația, materiale produse de industria locală“, a declarat directorul Transgaz.

Reprezentanții Transgaz au precizat că prezența conductei de tranzit permite racordarea imediată a localităților din partea de nord vest a județului. Cu mențiunea că Transgaz se ocupă de infrastructura de transport gaze de înaltă presiune, în timp ce partea de medie și joasă tensiune, adică distribuția, este atributul comunităților locale.

 „Încă de anul trecut, noi am trimis la toate județele hărți prin care am exprimat gândirea noastră de birou, adică pe lângă traseul existent al conductelor am estimat eventualele extinderi ale sistemului național de transport. Pentru racordarea localităților, o condiție esențială este organizarea în asociații de dezvoltare intercomunitare (ADI), pentru că în aceste condiții, costul studiilor de fezabilite este mult mai mic și sporește atractivitatea pentru eventualii concesionari ai sistemului de distribuție. Dacă nu există concesionar în zonă, dumneavoastră aveți obligația, ca UAT sau ADI, să faceți un studiu de fezabilitate. În baza SF-ului urmează procedura de achiziție, după care avem concesionarul, care vine la Transgaz cu cerere de racordare la Sistemul Național de Transport, în baza Ordinului 82/2017, care prevede exact toți pașii ce trebuie urmați“, a declarat director pe dezvoltare, Ion Tătaru.

Conform planificării Transgaz, ADI-urile pot fi grupate într-o zonă de sud est care include comunele Dorobanțu, Ostrov, Topolog, Ciucurova, Dăeni și Casimcea și o zonă de centru, care cuprinde Nufăru, Valea Nucarilor, Mahmudia și Murighiol, cu mențiunea că planificarea poate suporta modificări în funcție de propunerile UAT-urilor în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*