Județul Tulcea s-a înfrățit cu Raionul Cahul, din Republica Moldova, în cadrul campaniei „Centenar prin Înfrățire 2017-2018“

Județul Tulcea s-a înfrățit cu raionul Cahul din Moldova. FOTO CJ Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și președintele Consiliului Raional Cahul, Ion Groza au semnat vineri, 7 decembrie, la Cahul, înțelegerea de cooperare între județul Tulcea și Raionul Cahul, din Republica Moldova.

La eveniment au participat și vicepreședinții Consiliului Raional Cahul, Vlad Cășuneanu și Sergiu Drângoi, consulul general al României la Cahul, Anca Corfu și deputatul de Cahul în Parlamentul Republicii Moldova, Elena Bacalu.

Prezent la ceremonia oficială, Veaceslav Șaramet a declarat că „Înțelegerea de cooperare Tulcea – Cahul reprezintă cea de a 30-a înfrățire dintre consiliile județene din România și consiliile raionale din Republica Moldova, care s-au realizat numai în perioada 2017-2018, în cadrul campaniei „Centenar prin Înfrățire“, cu mult mai multe decât cele realizate anterior“.

Este vorba despre o inițiativă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, pusă în practică prin aprobarea de către Guvern, în toamna anului trecut, a unui memorandum care privea tocmai această campanie de înfrățire a județelor românești cu unități administrativ teritoriale din statele unde există comunități de români.

Sunt bucuros să fiu astăzi alături de dumneavoastră, aici, pe meleagurile Cahulului, la invitația domnului președinte Ion Groza. Bucuria este cu atât mai mare, în condițiile în care, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, azi vom proceda la o Mică Unire simbolică, prin semnarea unei Înțelegeri de Cooperare între Județul Tulcea și Raionul Cahul, din țara soră, Republica Moldova. Județul Tulcea și Raionul Cahul au mai multe puncte comune: calitatea de membri în Euroregiunea Dunărea de Jos, legătura prin apele Dunării, existența în teritoriile noastre a unor rezervații naturale, Prutul de Jos, respectiv Dunărea de Jos, și, de asemenea, similarități în ceea ce privește istoria, cultura, tradițiile și limba vorbită.

Relațiile de  colaborare dintre județul Tulcea și Raionul Cahul din Republica Moldova au o vechime apreciabilă și au fost  consolidate odată cu înființarea Asociației de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea „Dunărea de Jos”, acum un deceniu. De-a lungul timpului, au avut loc numeroase întâlniri între cele două părți, în scopul extinderii  relațiilor de prietenie.

După cum am spus și cu alte ocazii, suntem bucuroși că am ales Cahul ca raion cu care să ne înfrățim, această dorință a noastră fiind exprimată de ambele părți, prin hotărârile legislativelor din Cahul și Tulcea, încă din primele luni ale acestui an. Istoria ne leagă, dar această semnare a înțelegerii de cooperare este doar un gest simbolic. Va trebui să identificăm măsuri concrete pe care să le aplicăm în sprijinul Raionului Cahul, pentru atragerea de fonduri europene, cu ajutorul nostru, al Consiliului Județean Tulcea, și al Euroregiunii Dunărea de Jos.

Prin această înțelegere de cooperare, pe care prefer să o numesc înfrățire, dorim să dăm o formă concretă reperelor de colaborare în mai multe domenii, dar în primul rând să identificăm obiective de necesitate imediată pentru frații noștri, în special în domenii ca sănătatea sau învățământul“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*