Infanteria Marină ia cu asalt municipiul Tulcea

Exercițiu militar în Poligonul de la Babadag
Exercițiu militar în Poligonul de la Babadag

Militarii Batalionului 307 Infanterie Marină marchează într-un mod inedit împlinirea a 78 de ani de la înființarea primului batalion de infanterie marină din România, la data de 1 aprilie 1940. Sâmbătă, 31 martie, municipiul Tulcea va fi luat cu asalt și va deveni capitala infanteriștilor marini.

Militarii au pregătit un program special, care cuprinde competiții sportive, exerciții demonstrative, precum și o expoziție de tehnică și armament.

Programul detaliat al activităților planificate la Tulcea este următorul: orele 09.00-11.30, activităţi sportive (cros pe categorii de vârstă şi concurs de ambarcaţiuni), cu punct de plecare Plaja Lacului Ciuperca; pe Faleza Dunării, în zona Casei Sindicatelor, orele 10.00-13.00 – prezentare de tehnică şi armament; orele 12.00-12.30 – exerciţii demonstrative; orele 12.30-13.00 – premierea câştigătorilor concursurilor.

În plus, porțile Batalionului 307 Infanterie Marină, cu sediul în Babadag, Strada Heracleea nr. 53-55, vor fi deschise vineri, 30 martie, între orele 09.00-12.00, pentru persoanele care vor să-i vadă pe infanteriștii marini la ei acasă. Vizitatorii vor putea participa la atelierele interactive de supraviețuire în Deltă și vor afla ce tehnică și armament folosesc militarii.

De-a lungul timpului, această structură unică din Armata României a cunoscut numeroase perioade faste, dar și nefaste. Prima atestare documentară a infanteriștilor marini români datează din anii 1886-1888, când aceștia erau menționați ca parte a echipajului crucișătorului ”Elisabeta”.

În forma actuală, la data de 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, s-a înființat Batalionul de Infanterie Marină – prima unitate de acest fel din Armata României, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, Misiunile încredințate infanteriei marine erau de observare, de supraveghere și de apărare a litoralului, precum şi misiunile specifice acestui gen de armă, cele de debarcare.

În anul 1958, la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forțelor Armate Române, Batalionul de Infanterie Marină a fost desființat, dar, după 13 ani, la data de 29 noiembrie 1971, unitatea a fost reînființată.

În prezent, Batalionul 307 Infanterie Marină face parte din organigrama Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu”, aflată în subordinea Statului Major al Forțelor Navale, fiind unica forţă specializată din Armata României, care este dotată şi instruită pentru asigurarea securității raioanelor de coastă (litoral), a zonelor lagunare şi a Deltei Dunării, precum şi pentru neutralizarea forţelor amfibii şi aeromobile ale inamicului.

Infanteriștii marini români au participat la numeroase misiuni și exerciții, alături de partenerii străini, atât pe teritoriul național, cât și peste hotare. Perioada 2008-2009, a fost marcată de prezența pușcașilor marini români la misiunea Forţei Multinaţionale de Menţinere a Păcii KFOR din Teatrul de Operaţii KOSOVO, iar din anul 2010 militarii Batalionului 307 Infanterie Marină participă, în fiecare an, la Exerciţiul multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE, împreună cu militari din structuri similare ale Alianței Nord Atlantice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*