Imnul Național al României, sărbătorit și în municipiul Tulcea

Imnul Național al României, sărbătorit și în municipiul Tulcea. FOTO CJ Tulcea

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat, vineri, 29 iulie 2022, în Piața Civică, la ceremonialul militar dedicat Zilei Imnului Național. La eveniment au mai participat prefectul județului, Alexandru Dan Munteanu, viceprimarul George Șinghi precum și reprezentanți ai structurilor militarizate din județul nostru.

„La mulți ani de Ziua Imnului României! 29 iulie 1848, aceasta este data de naștere a Imnului «Deșteaptă-te, române!». Andrei Mureșanu a scris versurile, iar Anton Pann a scris muzica. Împreună au dat Imnul României moderne, care, coincidență sau nu, a început tot atunci, odată cu Revoluția de la 1848, Imnul «Deșteaptă-te, române!» este simbolul național a însoțit întreaga istorie a României moderne, i-a însoțit pe români, fiind acel câtec pe care l-au cântat toți ai noștri în momentele de mare încercare. A fost 1848, a fost 1859, a fost 1877 – Războiul de Independență, au fost cele două Războaie Mondiale și până la momentul 1947, când Regele Mihai a fost forțat să abdice, cântecul acesta s-a auzit peste tot în mod oficial. Apoi a fost interzis până în 1990. Mesajul, în schimb, nu a putut fi interzis niciodată de dictatura comunistă, și asta pentru că acesta constituie ceea ce trăim și simțim cu toții. Pot interzice un imn, dar nu pot interzice mesajul acelui imn. De aceea, eu consider că «Deșteaptă-te, române!», chiar dacă au mai fost alte cinci imnuri înainte, este chintesența națiunii noastre. El reunește cele două componente majore: componenta socială, care înseamnă însuflețire, mobilizare, și cea națională, aceasta fiind dată de unitatea pe care toți românii, pe care, de la Mihai Viteazu încoace, ne-o dorim cu toții. Iar faptul că, din 1991 până 1994, a fost și imn al Republicii Moldova nu poate decât să confirme că «Deșteaptă-te, române!» unește toți românii, oriunde ar fi ei. Așadar, la mulți ani de Ziua Imnului României, la mulți ani, români!”, a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Mihai Huleni.

Ceremonialul militar organizat de Prefectura Tulcea împreună cu Garnizoana Tulcea a cuprins prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, alocuțiuni privind simbolistica versurilor imnului, scurt istoric și semnificații, precum și intonarea imnului de către întreaga asistență.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Imnul Național al României, sărbătorit și în municipiul Tulcea – TLnews – Tulcea NEWS - newsflash

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*