Horia Teodorescu, apel către Guvernul PNL la deschiderea anului școlar: „Acționați! Promisiunile nu ne țin copiii sănătoși.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. FOTO CJ Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, spune că, în loc de o strategie, Guvernul a lăsat administrațiile județene din țară să se descurce singure, cum or putea, să asigure condițiile pentru ca elevii și profesorii să înceapă anul școlar în siguranță.

Potrivit lui președintelui Consiliului Județean Tulcea, în județul Tulcea școala începe sub două dintre cele trei scenarii naționale: copiii din 106 instituții vor merge la școală zilnic, după scenariul verde, iar în alte 40 de școli și grădinițe se va învăța după scenariul galben-hibrid.

„Paleta de culori este însă singura contribuție a Guvernului liberal pentru pregătirea începutului celui mai negru an al educației românești. Deși promisiunile au fost multe și s-au schimbat de la o zi la alta, 14 septembrie a venit fără ca elevii sau profesorii să beneficieze de măști, condiții de igienă, acces la internet ori dispozitive pentru cursuri online. Încununarea dezastrului: elevii de clasa a VIII-a, care încep astăzi un an greu, cu emoții, nu au toate manualele nici online, nici fizic”, spune Horia Teodorescu.

Președintele Consiliului Județean Tulcea susține că nu este dispus să „joace” electoral viitorul copiilor din județ și atrage atenția Guvernului asupra nevoii de implicare reală în bunul mers al acestui an.

„Guvernul PNL și-a luat mâna de pe tot ce înseamnă responsabilitate pentru începutul anului școlar. Ne spun cu nonșalanță că toate costurile pentru măști, internet sau tablete ar trebui suportate de părinți. Mai aflăm de la ministrul Educației că manualele sunt <<doar niște instrumente>> și că nu sunt atât de necesare. Cu câți părinți și câți profesori au discutat guvernanții zilele acestea? Copiii nu sunt statistici, iar viitorul lor nu se hotărăște în retorica unei campanii electorale. Fac un apel către Guvernul PNL să lase deoparte politica și să se gândească, în primul rând, la copiii al căror viitor îl compromit definitiv prin deciziile lor iresponsabile. Elevii pe care îi privează de accesul la educație au nevoie de soluții concrete, de măsuri de protecție, de tablete, de internet, nu de culori de scenarii sau de culori de partide. De ani de zile acoperim la nivel local incompetența guvernelor, ne depășim atribuțiile, tragem de ultimii bani din bugete. Așa am făcut și în criza sanitară de la începutul anului. Am reușit să menținem județul departe de un dezastru epidemiologic și vrem să-l ținem departe și de un dezastru educațional. Sprijiniți-ne!”, spune Horia Teodorescu, Președintele Consiliului Județean Tulcea.

Social democrații au propus testarea gratuită a tuturor cadrelor didactice, a personalului auxiliar și a elevilor. Se solicită, de asemenea ca Guvernul să asigure gratuit măști pentru personalul din învățământ și pentru toți copiii. PSD a depus deja la Parlament proiectul de lege prin care se acordă stimulente personalului din învățământ pentru gradul ridicat de risc la contaminarea cu virusul Covid-19 și pentru asigurarea resurselor prin care să se poată proteja, pe ei și familiile lor.

„Ministrul Educației spune că nu mai înțelege nimic din tot ce se întâmplă în jurul ei. Noi înțelegem, suntem zi de zi printre oameni, suntem părinți la rândul nostru și ne simțim responsabili pentru toți părinții și copiii din Tulcea. Este inadmisibil că elevii care nu au acces la internet sau nu au tablete au fost lăsați de izbeliște și că nici măcar nu s-a încercat găsirea soluțiilor pentru ei. Ziua de azi se vede poate mai optimist din birourile de la Palatul Victoria dar în Isaccea, în Luncavița, în Niculițel și toate orașele și satele din județul nostru și din țară suntem pe cont propriu. Trebuie să ne descurcăm singuri și vom reuși, dar vom depăși acest moment în ciuda PNL nu datorită lui. Stimați guvernanți, vă doresc ca în această zi în care vorbim despre învățământ să învățați măcar un singur lucru: Constituția nu se invocă doar la mitinguri electorale. Constituția oferă tuturor copiilor dreptul de a avea acces egal la educație, în condiții bune, fără să fie discriminați de mediul în care trăiesc sau de veniturile familiei”, a mai declarat Horia Teodorescu, Președintele Consiliului Județean Tulcea.

În județul Tulcea, școala începe astăzi pentru aproximativ 25.000 elevi, în 146 de instituții de învățământ.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*