FOTO Vizită regală la Jurilovca: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Sofia au fost fascinate de tradițiile locale

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Sofia au vizitat Jurilovca. FOTO: Marius Tudor

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală, Principesa Sofia au petrecut câteva ore astăzi, 6 aprilie, în comuna Jurilovca, una dintre localitățile etalon ale județului Tulcea.

Potrivit autorităților locale, vizita în localitatea de la malul lacului Razelm nu este deloc întâmplătoare. Regele Carol I al României a fost una dintre personalitățile care, alături de cunoscutul om de știință Grigore Antipa, a contribuit decisiv la rezolvarea unei mari probleme a comunității pescarilor din Jurilovca: transformarea unei râpe abrupte dintre sat și cherhanale într-o rampă pentru transportul peștelui cu căruțele. O fotografie din luna mai 1914 stă mărturie a istoricului moment în care Regele Carol I, Prințul Moștenitor Ferdinand și savantul Grigore Antipa discutau despre viitoarea rampă cu Feodor Malâi, primarul din Jurilovca, chiar pe malul lacului.

Legătura specială familiei regale cu Dobrogea s-a materializat, ani mai târziu, și într-o altă vizită regală. Regele Mihai al României și Regina Ana au vizitat Jurilovca în anul 1999.

Iată că, 24 de ani mai târziu, două dintre fiicele regelui Mihai, au urmat tradiția familiei și s-au aflat în mijlocul comunității din Jurilovca pentru a cunoaște comuna, dar mai ales oamenii ei.

Vizita Majestății Sale Margareta și a Alteței Sale Sofia a debutat cu primirea oficială desfășurată la Școala Gimnazială din localitate, recent reabilitată și dotată la cele mai moderne standarde. Reprezentantele familiei regale au fost întâmpinate de primarul din Jurilovca, Eugen Ion, de marele campion olimpic Vasile Dîba, sportivul cu al cărui nume a fost „botezată” sala de sport din localitate și de Sofica Belu, directoarea școlii gimnaziale din Jurilovca.

Vizita a continuat cu o incursiune în lumea culegătorilor de stuf și cu un popas pe platoul de lângă Capul Doloșman, unde se află străvechea cetate Argamum, unde profesorul de istorie Paul Condrat, ghid pentru familia regală în această vizită, a făcut o scurtă prezentare a zonei și a așezării.

După „călătoria în timp”, a urmat un tur în care trecutul a fost armonizat cu prezentul. Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Sofia au poposit la cinci dintre casele tradiționale ale comunei, refăcute cu grijă și atenție la detalii de oameni deosebiți ai comunității, iar familia regală a făcut cunoștință cu proprietarii.

Profesorul de filosofie Ștefan Constantin este un târgoviștean stabilit de peste 10 ani în Jurilovca și a devenit unul dintre cei mai pasionați și pregătiți ghizi turistici ai zonei, pe apă și pe uscat.

Laurențiu Ivanof, medic basarabean, stabilit în Babadag, s-a îndrăgostit de Jurilovca unde, din pasiune pentru istorie și tradiție, a refăcut de la zero o casă lipovenească.

Un popas a fost chiar la frumoasa gospodărie a lui Paul Condrat, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei, tradiției și obiceiurilor rușilor lipoveni.

Și, nu în ultimul rând, Majestatea Sa și Altețea Sa au vizitat gospodăria lui Silviu Tichieru, localnic, unde au avut ocazia să întâlnească renumiți meșteșugari ai zonei: pe Alexandru Feodot, marangoz, pe Dobrin Tănase, unul dintre cei mai talentați meșteri care lucrează acoperișuri de stuf, pe Tolic Curuzan din comuna Sarichioi, un adevărat artist al tâmplăriei tradiționale și a florăriei tradiționale de lemn.

Nu au fost uitate nici meșteșugurile precum împletirea plaselor de pescuit – Adrian Pestrițu, pois-ul, accesoriu tradițional lipovenesc realizat de Anfisa Ivanovici sau costumele dobrogene create de doamna Paraschiva Constantin, din Vișina. Valentina Grigore, meșter popular local, le-a dăruit Majestății Sale și Alteței Sale câte o șalika lipovenească.

Ansamblul Juraveli, păstrător și promotor al vechilor cântece lipovenești a marcat finalul părții oficiale a vizitei de lucru a Majestății Sale.

Majestatea Sa Margareta și Altețea sa Regală Sofia au ales să ia o masă tradițională, alături de primarul localității, în casa familiei Sterea – o locuință construită recent, dar după modelul caselor tradiționale și folosind integral materiale naturale, de la piatra dobrogeană pentru fundație, până la chirpici și stuf.

Periplul familiei regale în Jurilovca s-a încheiat cu o vizită la Razelm Luxury Resort, cel mai recent și modern complex turistic ridicat pe malul lacului cu același nume.

Scopul vizitei regale în comuna Jurilovca a fost o mai bună cunoaștere a comunității în vederea identificării unor proiecte care să-i sprijine pe meșteșugarii locali în a păstra și promova frumoasele tradiții lipovenești și dobrogene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*