FOTO VIDEO Spitalul din Măcin, limitat de lege, chiar dacă se află într-o zonă cu potențial turistic

Spitalul din Măcin, o unitate medicală cu potențial, dar limitată legal. FOTO Cătălin Schipor

Zona de vest a județului Tulcea este deservită din punct de vedere medical de Spitalul Orășenesc Măcin. Chiar dacă zona este una cu un bogat potențial turistic și ar trebui să poată oferi servicii medicale mai complexe și mai de calitate, legislația a limitat accesul la aceste servicii medicale. 

În ultimii ani, potențialul turistic al zonei Munții Măcinului este tot mai mult exploatat, iar turiștii se fac simțiți în număr tot mai mare. Asta înseamnă, pe lângă pescuit și expediții în bătrânii munți, festivaluri și concursuri. Toate acestea, pe lângă frumusețe și distracție aduc cu ele și riscuri medicale. Numai că Spitalul din Măcin, are un număr limitat de compartimente – nici măcar secții, de paturi și de servicii medicale pe care le poate oferii.

„Spitalul Orășenesc Măcin este un spital cu 65 de paturi. Compartimentarea este pe strict cinci compartimente – nu avem secții, Sunt compartimente doar pentru că au doar 20 de paturi medicină internă, 15 paturi chirurgie generală, 5 paturi ATI, 15 paturi pediatrie, 6 paturi obstetrica – ginecologie și patru paturi neonatologie“, a declarat Vasilica Dascălu, managerul unității sanitare.

Din aceste motive, este evitat și de către medici, care, chiar dacă își fac rezidențiatul aici, preferă spitalele mai mari.

„La ora actuală, problema cea mai mare cu care se confruntă toate spitalele din țară e lipsa personalului medical cu studii superioare, adică a medicilor. La ora actuală am 13 medici, am 8 rezidenți – și aici este o problemă bine cunoscută – problema rezidenților, care legislativ nu sunt obligați să se prezinte pe post după finalizarea celor cinci ani de rezidențiat. Deci, acele posturi, în general rămân neocupate și iarăși suntem nevoiți să le scoatem la concurs pentru ocuparea lor, pe următoarea perioadă de 4-5 ani. Din 28 de rezidenți care au terminat, doar trei din ei sunt angajații noștri, și lucrează pe acele posturi“, a precizat managerul spitalului.

Spitalul Orășenesc Măcin nu are nici o Unitate de Primire Urgențe, ca să nu mai vorbim de o Cameră de Resuscitare. În anii trecuți s-a tot încercat să se obțină bani pentru a se rezolva această problemă, dar valoarea ridicată a investițiilor – laborator de analize mobil, un laborator de radiologie și imagistică medicală mobil, plus alte echipamente și personal, a făcut ca intenția să moară pe drum.

„Nu avem UPU și nici CPU. Avem Cameră de Gardă cu două linii – una medicală și una de chirurgie generală. Finanțarea pentru camera de gardă este tot din total venituri spital, din contractele cu CJAS Tulcea. Nu ca la UPU sau la CPU, unde banii vin separat de la Ministerul Sănătății pentru medicina aceasta de urgență“, a mai spus Vasilica Dacălu.

Potrivit acesteia, din cauza numărului mic de paturi aprobate prin contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, oamenii din satele din jur nu pot beneficia toți de internări pentru a se trata. Singura soluție a fost  contractarea de servicii pe Spitalizare de Zi, pe urgență – orice pacient, indiferent de gradul urgenței se prezintă la Camera de Gardă și i se acordă un pachet minim de servicii. Într-o perioadă de până la 24 de ore poate beneficia la urgență de o investigație radiologică, analize de laborator, medicație. Tarifele pentru aceste de spitalizare de zi pe camera de gardă sunt doar de 57 de lei. Toate aceste investigați depășesc însă acest tarif impus.

Atunci când situația este mai gravă, sau nu sunt paturi libere, pacienții sunt trimiși cu ambulanța la Brăila, sau la Tulcea. Mulți însă sunt trimiși însă retur de către medicii de acolo, cu un bilet în buzunar pe care scrie „a se trata la Spitalul Zonal Măcin.

CJAS-ul decontează Spitalului Măcin, 182 de cazuri de spitalizare continuă pe an, potrivit reglementărilor legale în vigoare, raportate la populație. Numai că anul trecut, au fost internați 230 de pacienți, ceea ce înseamnă că diferența este suportată de spital.

Policlinica tratează și ea pacienți pe corespondentul compartimentelor din spital. Singura specialitate care nu se regăsește în ambulatoriu este cabinetul de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Din 1983 de la darea în folosință și până în urmă cu doi ani de zile, Spitalul Măcin nu a avut această specializare. Toți bolnavii primeau rețetele de la medicul internist care avea dreptul a prescrie tratamentul în baza unei scrisori medicale de la specialist. Asta însemna ca o dată la câteva luni, bolnavii trebuiau să meargă la control la Tulcea sau Brăila.

„Din 2016, rezidenta noastră de pe Diabet a decis să rămână la Măcin. Erau 450 de bolnavi, care au fost consultați și luați în evidență din martie și până în decembrie, fericiți că nu mai fac acel drum de Tulcea“ a precizat managerul Vasilica Dascălu.

Medicii care lucrează în Spitalul Orășenesc Măcin fac naveta, majoritatea din Brăila. Singurul ajutor este decontarea transportului cu bacul peste Dunăre, ceea ce înseamnă 48 de lei pentru un drum dus – întors. Pentru că ajungerea lor la program de multe ori este condiționată de vreme, atunci când sunt anunțate condiții meteo extreme – ploi torențiale, ninsori ș.a., medicii preferă să vină din timp la spital și să rămână aici, chiar și zile întregi, pentru a nu lăsa bolnavii fără serviciile lor medicale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Pe langa invocatul “potential turistic”al orasului Macin,cred ca conteaza si cei 10000 locuitori ai Macinului,plus cateva mii din localitatile invecinate,care au nevoie de un spital adecvat nevoilor lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*