FOTO VIDEO Sărbătoarea viei și a vinului a readus Bucuriile Toamnei la Niculițel

Sărbătoarea viei și vinului de la Niculițel. FOTO Cristina Sîmbeteanu

A fost din nou sărbătoare la Niculițel! După trei ani de pauză involuntară, duminică, 22 octombrie, Sărbătoarea viei și a vinului – Bucuriile Toamnei a revenit cu cea de-a XVII-a ediție, care a reunit, ca pe vremuri, toți oamenii gospodari din comună. Doamnele și domnișoarele s-au întrecut, ca-n povești, în rețete și tăvi aburinde de plăcinte, sărate, dulci, cu fructe și chiar unele mai speciale, cu ierburi aromatice sau cu ciuperci. Bărbații luptat și ei pentru respectul comunității, dar și pentru premiile puse în jos, ridicând torța tradiției producției locale de vinuri. Copiii s-au distrat pe cinste dând frâu liber imaginației care să imprime dovlecilor înfățișări dintre cele mai caraghioase, haioase, înfricoșătoare, dar neapărat originale.

Unul dintre artizanii Sărbătorii viei și vinului de la Niculițel, Emilia Călin, referent cultural în cadrul Primăriei, a vorbit, pentru TLnews, despre bucuria revenirii ediției din acest an.

„Am invitat toată comunitatea să fie alături de noi, ei au răspuns afirmativ la tot ce înseamnă unicitate, originalitate. (…) Anul acesta, comunitatea a fost cu murmur și cu trâmbițe de pe la începutul anului, dorindu-și cu nerăbdare să ținem această sărbătoare, pandemia ne-a ținut pe loc timp de trei ani. Noi suntem la ediția a XVII-a, pe care o ținem în anul 2023. Ultima ediție a fost în 2019. Astăzi a fost concursul de plăcinte, pe categorii: plăcintă sărată, plăcintă dulce, plăcintă fructată și inovație în bucătărie.

După aceea, copiii ne-au încântat cu frumoasele sculpturi în dovleac, tema fiind dovleacul dobrogean și gospodar, bineînțeles. Tematica aceasta a fost urmată de o poveste care să susțină și să întărească lucrarea făcută. Ce am omis să menționez este concursul de ridicat butoiul, care nu s-a mai ținut de mai bine de șapte ani. Am avut o mulțime de participanți la cel mai puternic gospodar din sat, cine ridică butoiul, peste 80 de kilograme, butoiul umplut cu nisip. După cum vedeți, concursurile sunt foarte ramificate. Comunitatea a primit cu o mare bucurie în suflet această sărbătoare. Sărbătoarea viei și a vinului la Niculițel – Bucuriile Toamnei”, a punctat Emilia Călin.

Două dintre cele mai grele misiuni le-au avut jurații care au trebuit să aleagă cele mai apetisante plăcinte, dar și cele mai de calitate vinuri roșii, albe sau rosé obținute prin măiestria și tenacitatea gospodarilor din Niculițel.

„Producătorii lucrează la un nivel tradițional, însă fac eforturi, an de an, să ridice sau să mențină această tradiție și chiar să crească puțin calitatea produsului. Niculițelul este o zonă cunoscută în România, cunoscută în județul Tulcea, așa că, an de an, aceste manisfestări aduc vinurile anului în curs, care, anul acesta, sunt vinuri corecte, vinuri care respectă tehnologia tradițională, respectă matricea pământului, matricea soiului. Aceste lucruri trebuie conservate, trebuie popularizate, iar noi, ca jurați, trebuie să ajutăm acești producători să progreseze an de an”, a explicat, pentru TLnews, Sorin Ignat, inginer horticultor la Crama Sarica Niculițel și jurat în cadrul Sărbătorii viei și a vinului.

Ca un fin cunoscător al fenomenului, inginerul continuă prin a sublinia faptul că micii producători fac, într-adevăr, eforturi mari în cultivarea viței de vie și în elaborarea vinului fără să apeleze metode și tehnologii moderne pentru a-și ușura munca sau pentru a trișa procesul moștenit de generații. Ca atare, consideră Sorin Ignat, susținerea pentru acești producători locali ar trebui să se materializeze prin câștiguri obținute în urma muncii lor.

„Rolul nostru nu este de a clasifica vinurile, de a le numi pe cele bune și pe cele mai puțin bune, ci de a da o nuanță de curaj, care să îi determine pe oameni să creadă mai departe în meseria lor, în pasiunea lor, în tradiția aceasta care trebuie conservată, pentru că globalizarea vine, dar noi trebuie să respectăm identitatea noastră cumva”, a mai adăugat juratul.

La scenă deschisă, primarul localității, Florin Sechila, a anunțat câștigătorii tuturor competițiilor, invitându-i în fața comunității pe cei care s-au străduit să arate că sunt cei mai buni, fie că a fost vorba de rumenit plăcinte din cale-afară de gustoase și aromate, de produs vinuri care se disting prin originalitate, ori și-au pus imaginația la contribuție pentru a da chip de personaj câte unui dovleac. Câștigătorii au fost premiați cu diplome, trofee, la care s-a adăugat, pentru primele trei locuri, câte o sumă de bani simbolică, însă cele care nu au contenit au fost aplauzele din partea comunității.

„Din punctul meu de vedere, cred că este o bucurie că acest eveniment a avut loc. Acum un an, am făcut un sondaj pe facebook, iar părerile erau împărțite. Mergând apoi prin localitate și stând de vorbă cu persoane, luând satul la pas, mi-am dat seama că oamenii au nevoie și de o distracție, indiferent de situație, omul vrea să mai danseze. (…) Acești oameni, de felul lor, sunt gospodari, nu a fost nevoie să merg să mă rog de ei să facă lucrurile acestea, au venit de la sine. Noi doar am făcut un singur anunț că vrem să organizăm din nou sărbătoarea și oamenii au venit către noi. Oamenii din Niculițel sunt oameni gospodari”, a ținut să sublinieze primarul comunei Niculițel, Florin Sechila.

Printre gospodarii care și-au demonstrat măiestria în fața juriului de la Sărbătoarea viei și a vinului de la Niculițel a fost și Ștefan Nedelcu, unul dintre localnicii care consolidează tradiția locului și produce vinuri de bună calitate, după metode pe care le-a moștenit din familie și pe care le-a perfecționat cu ingeniozitatea proprie.

„Cu asta mă ocup de 20 de ani. Am învățat de la părinți. Secretul constă în faptul că vasele trebuie să fie curate, în primul rând, apoi contează zdrobirea, decantarea și butoaiele și locul unde depozităm vinul. Acesta este secretul vinului pe care noi îl facem! (…) Eu produc vin din struguri Merlot, Muscat de Hamburg, Aligoté, dar puțin a fost, cam acestea sunt soiurile pe care eu le cultiv”, a dezvăluit ocupantului primului loc la categoria „Pelin roșu” din cadrul competiției de vinuri.

Fiind un real festival al vinului, sărbătoarea de la Niculițel a adus împreună atât produsele obținute în gospodăriile oamenilor, cât și vinurile deja consacrate, ușor de recunoscut după etichetă. Georgeta Vlad este tehnolog al Casei Niculițel, o afacere de familie cu o tradiție de 20 de ani, pe piață, dar care duce mai departe rețete și tehnologii moștenite de mult mai multe generații, îmbunătățite astăzi cu ajutorul programelor de finanțare europeană.

„La noi oamenii găsesc vinuri seci, demiseci, în cupaj, simple, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Merlot, Merlot rosé, la bagging box, la doi litri, la sticlă de 750 ml, la cinci litri. Avem 15 hectare de vie, noi producem vinurile, noi le îmbuteliem și participăm și noi la această sărbătoare”, a declarat pentru TLnews, Georgeta Vlad.

Chiar dacă nu au mai participat de mult la competițiile din cadrul Sărbătorii viei și vinului de la Niculițel, vinurile cu renume care poată în buchetul lor seva terroir-ului nord-dobrogean, continuă să fie apreciate la nivel național și să obțină premii la concursuri mai mari, fapt care doar îi încurajează pe producători să își îmbunătățească vinurile.

Atâta vin bun avea nevoie și de bunătăți tradiționale pe măsură, care să delecteze papilele gustative și să satisfacă pofta stomacului. Printre micii și carnea la grătar, vată de zahăr, clătitele cu fructe, dulcețuri și ciocolată, anul acesta și-au făcut loc, la Niculițel, și dulciurile turcești. O româncă originară din Niculițel, îndrăgostită între timp de gastronomia turcească, a venit, împreună cu soțul, să îi încânte pe cei prezenți la sărbătoare cu baclavale, sarailii, plăcintă cu urdă și mărar (gözleme), toate pregătite chiar de ea, în casă, cu pasiunea și îndemânarea gospodinelor care au crescut pe colinele dobrogene. Iar ca totul să fie perfect, după un vin bun, o plăcintă sărată sau o baclava cu vișine și nucă, o cafea la nisip unge interiorul trupului cu finețea sa.

Spre încântarea publicului, voia bună a fost întreținută de pe scena evenimentului de interpreți locali de muzică populară, de ansambluri de dansatori, iar pentru că o astfel de ocazie o cerea, nu au lipsit de pe afiș nici artiștii de renume: Luis Gabriel, Irina Loghin și maestrul Marcel Pavel, veșnic îndrăgostit de plaiurile Niculițelului și unul dintre oamenii care au făcut posibilă revenirea sărbătorii din acest an.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*