FOTO VIDEO Primăria Murighiol acordă o atenție deosebită investițiilor în infrastructură. Primarul Filip Ivanov: “Avem 10 proiecte în execuție și 6 contracte de finanțare în derulare”

Podul de la Murighiol. FOTO Paul Alexe

Comuna tulceană Murighiol, cea mai întinsă comună din România, reprezintă unul dintre principalele puncte de acces către paradisul Deltei Dunării. Din acest motiv, administrația publică locală este preocupată în permanență de modernizarea și dezvoltarea infrastructurii necesare la nivelul comunei, care este alcătuită din satele Colina, Dunavățu de Jos, Dunavățu de Sus, Murighiol, Plopul, Sarinasuf și Uzlina.

Avem zece proiecte în care lucrările sunt în execuție, șase contracte de finanțare în derulare și 13 cereri de finanțare pentru următorii ani. Este un număr important de proiecte, pentru unele am obținut deja finanțare, altele sunt în analiză.

Comuna Murighiol este o zonă turistică, iar acest lucru ne obligă să fim preocupați de crearea infrastucturii necesare în comuna noastră. Comuna prezintă o componentă geografică variată, plecând de la mare, Delta Dunării, insula Popina, șes și dealuri, ceea ce implică proiecte complexe, a declarat, pentru Tulcea NEWS, Filip Ivanov, primarul comunei Murighiol.

Un capitol vital în ceea ce privește infrastructura este cel al modernizării drumurilor de acces în zonă, dar și a celor care fac legătura între unitățile administrativ teritoriale ce alcătuiesc comuna. În ultimii ani, administrația publică locală a acordat o atenție deosebită acestui aspect, astfel încât locuitorii comunei, dar și turiștii să beneficieze de condiții civilizate de acces și deplasare.

În prezent, se află în execuție un amplu proiect, ce cuprinde reabilitarea și modernizarea unui număr de 24 de străzi, pentru care a fost alocat un buget de 5,5 milioane lei. Una dintre cele mai importante lucrări este cea de pe strada Falezei, frumos desenată de-a lungul malului lacului Murighiol.

Strada Falezei este terminată în proporție de 90 la sută. Taluzarea acestor maluri din beton face parte din proiect, deși este realizată pe finanțare neeligibilă. Totuși, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții administrației publice locale s-a luat decizia realizării acestui taluz pentru a proteja strada și zona, întrucât se intenționează realizarea unor canale prin care să se împrospăteze apa din acest lac, ceea ce va duce la creșterea nivelului apei cu cel puțin o jumătate de metru.Urmează să fie puse borduri și amenajate trotuare, apoi vor fi montați stâlpi pentru iluminatul public, astfel că întreaga zonă se va transforma într-una de promenadă, a explicat Ivan Popov, reprezentantul firmei care are în execuție lucrarea.

Dintre cele 24 de străzi cuprinse în proiectul pe acest an, 18 sunt cu borduri puse, gata pentru asfaltare, cinci sunt asfaltate, iar una este deja finalizată. Exceptând trei străzi, care au un statut special (cu situri arheologice și lucrări de canalizare executate în stâncă), constructorul dorește să închidă întreg proiectul până la finele anului.

Un alt proiect important, deja finalizat, este cel a realizării unui pod de traversare, care leagă Dunavățul de Jos cu suprafața agricolă adiacentă.

Este vorba despre un pod de traversare foarte important, pentru a asigura acces într-o zonă agricolă, de 3.000 de hectare, și care se poate extinde din punct de vedere locativ. Este un proiect finalizat, de mare utilitate publică, în valoare de 3,8 milioane lei, a declarat primarul Filip Ivanov, care a mai dorit să amintească și despre un alt proiect important, pentru care s-a depus o cerere de finanțare de 24 milioane lei și care prevede lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor din satele Sarinasuf și Plopu.

Tot la capitolul infrastructură se încadrează și modernizarea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, pentru care se află în lucru mai multe proiecte.

Un proiect important este cel de moderizare a rețelei de alimentare cu apă potabilă și extindere rețea de canalizare în Murighiol, executat în proporție de 30 la sută, în valoare totală de 8,1 milioane lei. Un altul este cel ce are în vedere sistemul de alimentare cu apă potabilă pentru Sarinasuf și Colina, în valoare de 4,7 milioane lei, 90 la sută din lucrări fiind realizate. Nu în ultimul rând, vreau să amintesc despre proiectul pentru realizarea sistemului de canalizare menajeră pentru Sarinasuf și Plopu, în valoare de 10,5 milioane lei, a enumerat primarul Filip Ivanov.

Conformația naturală a comunei ridică, pe unele tronsoane, dificultăți notabile echipelor de muncitori, nevoite să își croiască drum prin rocă dură, vizibilă la suprafață. Chiar și în aceste condiții, executantul lucrărilor ne asigură că lucrările vor fi terminate la timp.

Dacă nu aveam piatră la vedere, așa cum vedeți aici, lucrările ar fi fost mult mai avansate, iar toată rețeaua de alimentare cu apă, dar și de canalizare, cu toate branșamentele, ar fi fost realizată. Acum avem executat circa 70 la sută din lucrare la canalizare, rețeaua de apă menajeră este trasă, iar rezervoarele urmează să fie făcute până la sfârșitul anului. Deși avem termen de execuție de 24 de luni, eu sper să finalizăm la Murighiol până pe 31 decembrie 2020”, a declarat, pentru TLnews, Daniel Ilușcă, directorul firmei ce are în execuție lucrările la rețelele de canalizare și apă.

Dezvoltarea continuă a comunei a atras în zonă noi locuitori, care și-au construit spații locative în cartiere noi, precum cel din zona 62 de loturi, unde este necesară și racordarea la rețeaua de alimentare cu curent electric.

Este o investiție finanțată din bugetul local, un contract încheiat cu ENEL Distribuție. Zona 62 de loturi reprezintă un cartier nou, în care avem familii tinere, care își doresc de foarte mult timp să aibă acces la energie electrică, iar acest lucru se va întâmpla cât de curând,a declarat Andreea Cernamoreț, inspector în cadrul serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Murighiol. Conform acesteia, finalizarea lucării este estimată pentru luna octombrie, iar predarea către beneficiar pentru noiembrie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*