FOTO VIDEO Primăria Jurilovca și localnicii din comună s-au mobilizat pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. Peste 40 de ucraineni sunt cazați aici

Ajutoare pentru Ucraina. FOTO Adrian Boioglu

Mobilizare fără precedent a localnicilor și a Primăriei Jurilovca pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. Oamenii oferă găzduirea pentru ucraineni care au fugit din calea războiului și au intrat în țara noastră pe la Isaccea. De asemenea, la depozitul Asociației Comunelor din municipiul Tulcea sunt strânse ajutoare pentru ucraineni. Acestea sunt încărcate în TIR-uri și pleacă apoi către zona Izmail. Oamenii de acolo au nevoie de medicamente și alimente. Chiar dacă nu sunt afectați direct de război, ucrainenii din zona Izmail suferă la capitolul aprovizionare, iar multe bunuri esențiale le lipsesc.

Primarul din Jurilovca, Eugen Ion, a spus pentru TLnews că la Jurilovca se află în prezent 42 de refugiați din Ucraina.

La Jurilovca avem un număr de 42 de refugiați, bineînțeles o parte mamele copiilor și o parte copiii, copii de diverse vârste. Vreau să mulțumesc celor care au avut bunăvoința de a  veni în ajutorul acestor oameni până la urmă necăjiți. Vreau să spun că nimeni a fost pregătit până la urmă, dar luăm lucrurile din mers, noi, pe de o parte, ca autorități locale, cetățenii care i-au adus pe acești oamenii în gazdă la ei. Unii dintre ei au spus probabil că e o chestiune de două, trei zile. Au trecut trei săptămâni, lucrurile continuă și vor apărea problemele. Cu toată bunăvoința fiecăruia dintre noi, apar costuri de a-i ține pe acești oameni, de a le da de mâncare”, a povestit Eugen Ion.

El a mai spus că localnicii trebuie să anunțe Primăria atunci când găzduiesc cetățenii ucraineni.

De la început am comunicat și i-am rugat pe toți cetățenii comunei Jurilovca că atunci când aduc o persoană, două, trei, depinde de capacitatea fiecărei gospodării în parte, să ne anunțe pe noi, să anunțe Primăria. Cei de la Departamentul de la Asistența Socială, împreună cu un polițist, se deplasează la fața locului, la gospodăria respectivă, se face legitimarea. Îi înregistrăm și noi, iar în fiecare zi raportăm către prefectură numărul de refugiați pe care îi avem în localitate. Nu rămânem indiferenți, întrebăm ce nevoi au cei care îi țin în gazdă. Ușor, ușor vreau să amplificăm  acest tip de ajutor, să găsim soluții pentru că resursele omului se vor termina cât de curând”, a explicat primarul din Jurilovca.

El a precizat că în calitate de președintele al Asociației Comunelor din județul Tulcea s-a implicat în strângerea de ajutoare pentru Ucraina. Mărfurile sunt încărcate apoi în TIR-uri și pleacă spre zona Izmail.

AcoR Tulcea, împreună cu Prefectura și Consiliul Județean a încheiat un protocol în care am scris foarte clar ce face fiecare parte din acest protocol. Partea ucraineană, aici vorbim de zona Odesa, Izmail – face solicitări către Consiliul Județean și către Prefectură cu ceea ce au ei nevoie și aici vorbim de medicamente, alimente, produse de igienă, lenjerie. Ei trimit comenzile către noi, iar noi în funcție de stocurile pe care le avem, spunem că avem marfă pentru 5 sau 10 TIR-uri, le comunicăm și în următoarele zile trimit mijloacele de transport din Ucraina”, a povestit Eugen Ion.

El solicită sprijin pentru ca acest centru din Jurilovca să poată funcționa în continuare deoarece costurile sunt ridicate.

Toată lumea vorbește de HUB-ul de la Siret, este foarte bine, Uniunea Europeană s-a implicat, dar la Tulcea realitatea este aceasta de astăzi. Putem spune că avem un minihub funcțional poate înaintea celui de la Siret, dar cu resurse aproape deloc. Am apelat la bunăvoința persoanelor fizice. Costurile de manipulare, de depozitare, de transmitere către Ucraina sunt imense și noi nu mai putem să le suportăm. Am deschis două conturi de donații la ACoR și în euro și lei”, a mai spus Eugen Ion.  

Consilierul primarului din Izmail, Igor Babaian, a povestit pentru Tlnews care sunt problemele cu care se confruntă cetățenii din zona respectivă.

“Este nevoie de medicamente, e problema cu transportul pentru anumite zone. Sunt produsele alimentare care lipsesc de pe rafturi. Chiar dacă zona Izmail nu este una afectată acum în perioada aceasta, ne afectează indirect prin faptul că mulți au fugit și s-au restras în zona Izlamil, a crescut numărul populației. Se simte nevoia de aceste ajutoare.  Este un ajutor considerabil și material și moral. Lumea e înspăimântată pentru faptul că nu știm când se va termina, nu știm pe ce perioadă poți să te pregătești: pentru o zi, o lună, un an”, a afirmat Igor Babaian.

El a adresat mulțumiri autorităților din Jurilovca, dar și localnicilor.

“Cuvintele de mulțumire se adrează localnicilor din Jurilovca și domnului primar pentru că el este coordonatorul, e și reprezentantul legal al Asociației Comunelor, filiala Tulcea, că a organizat acest hub, acordă tot sprijinul material și cu personal pentru a întreține acest hub și cu participarea localnicilor care vin aici, ajută la încărcat, la împachetat, la sortare”, a declarat Igor Babaian.

El a avut și un mesaj pentru ucraineni care au ajuns la Jurilovca.

Celor care s-au refugiat în Jurilova le spun că aibă puțină răbdare, să se implice și ei în activitatea de zi cu zi a satului, să încerce să se integreze pentru că nu știm cât va dura, să ajute. Cred că a trecut un pic din tensiunea care a fost două, trei săptămâni, să încerce să se calmeze și să implice cu voluntariat, să vină la hub să ajute, poate în sat e nevoie de ceva, să se ajute între ei, să nu fie destrămați, împrăștiați, să se unească și să fie uniți și cu cei din sat”, a mai precizat consilierul primarului din Izmail.  

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*