FOTO VIDEO Lecție de istorie în aer liber la Turcoaia, la Festivalul Cetăților Romane. Primarul Stelian Bălan: “Promovăm și istoria și cultura și turismul”

Reconstituiri istorice la Festivalul Cetăților Romane de la Turcoaia. FOTO Brianna Andra Tiu
Reconstituiri istorice la Festivalul Cetăților Romane de la Turcoaia. FOTO Brianna Andra Tiu

Turcoaia este singura localitate din județul Tulcea care predă în fiecare an o lecție de istorie în aer liber vizitatorilor care-i trec pragul. O idee încolțită în trecut în mintea unor pasionați de arheologie și de istorie, susținută din plin de primărie, devine pe timp ce trece un festival în toată regula. Festivalul Cetăților Romane a adunat pe câmpurile de la Turcoaia localnici, vizitatori, activiști ale unor ONG-uri și amatori de reconstituiri istorice. Și după două mii de ani, cetatea Troesmis suscită curiozitatea vizitatorilor săi și atrage lumea la ruinele de lângă comună.

“Cetatea Troesmis este la origine o așezare fortificată a geților locali din această parte a Dobrogei. În contextul campaniei militare a lui Marcus Licinius Crassus din anii 28 -27 î.e.n. a fost cucerită de către romani în cadrul luptelor împotriva regelui get Ziraxes care stăpânea nordul Dobrogei.

La fel ca restul Dobrogei, a fost oferită regatului clientelar (adică aliat) al Imperiului Roman, respectiv tracilor odrizi, iar în anul 46 e.n împreună cu restul Dobrogei devine parte integrantă a Imperiului Roman în cadrul provinciei Moesia” explică Octavian Mitroi, arheolog și membru al Asociației Culturale Tomis.

Primarul din Turcoaia a înțeles repede că istoria poate atrage vizitatori și în felul acesta comuna sa poate deveni obiectiv turistic. A prins ideea din zbor, a dus-o în consiliul local și-a obținut acordul pentru un festival de reconstituire istorică. Anul acesta deja se află la a doua ediție. Prima a fost pionierat, dar acum se merge deja pe cărări bătute. Au organizat mai bine locul, au ridicat o scenă pentru artiștii care au cântat petrecăreților și lucrurile s-au mișcat în alt ritm.

“Ediția de anul trecut a fost pionierat pentru noi și s-a desfășurat undeva în zona cetății Troesmis, iar lucrurile au decurs foarte frumos. După festival au fost multe cuvinte de laudă asupra a ceea ce noi ne-am dorit să facem în acel moment. Anul acesta ne-am propus lucruri mult mai largi din punct de vedere cultural și am invitat o serie întreagă de artiști.

Urmărim să dezvoltăm și activitatea turistică în zonă pentru că Cetatea Troesmis este punct de atracție pentru ceea ce înseamnă turismul în localitatea Turcoaia și în general în Dobrogea, și vrem ca să unim istoria cu prezentul și cu viitorul și să arătăm generației actuale ce au făcut predecesorii lor” spune cu mândrie Stelian Bălan primarul comunei tulcene, Turcoaia.

În urmă cu două mii de ani câteva legiuni importante ale Imperiului Roman au fost trimise în Dobrogea de astăzi ca să menţină controlul provinciei şi să o apere de barbarii atacatori. Cetatea de la Turcoaia a fost una dintre cele care au găzduit soldați romani, iar ruinele ei se pot vedea încă foarte bine. Astăzi, primăria propune o întoarcere în timp pentru a povesti despre faptele acelor vremuri.

“Am reconstituit o luptă în câmp deschis între romani și geți. Legat de istoria cetății, un capitol important a fost inaugurat în timpul domniei lui Traian, anul 100 e.n. când aici a fost încartiruită Legiunea V-a Macedonica, mare unitate militară care a rămas aici până în anul 167 e.n. când a fost dislocată în Dacia la Potaisa, Turda de azi.

Prezența acelei mari unități aici, a influențat pozitiv dezvoltarea așezării Troesmis care în anii aceluiași împărat Marcus Aurelius, a devenit municipium, deci un oraș important. Ulterior, în secolul 4, aici este menționată Legiunea a II-a Herculia, iar în perioada romano-bizantină, secolele 4-6 e.n. la Troesmis au existat două cetăți: cea de vest și cea de est așa cum au fost denumite convențional de către arheologi. Ambele mai au încă multe taine de arătat, având în vedere că nu s-au desfășurat foarte multe cercetări arheologice” spune arheologul Octavian Mitroi, membru al Asociației Culturale Tomis.

Lecția de istorie oferită de Festivalul Cetăților Romane a fost asezonată cu muzică, dans și voie bună, toate stropite cu alcool din belșug, cum îi stă bine oricărei sărbători câmpenești. Pe scena de spectacol au urcat grupul Lyra, Daniel Făt, ansamblul Altona, taraful George Ness, ansamblul Ivușka, Paula Amelian, grupul vocal Drăguța Siliștea, ansamblul Hilia Peristeria, trupa 7 Klase, grupul Eu Cred, ansamblu Egreta și solistul Marcel Pavel. Organizatori au fost Primăria și Consiliul Local al comunei Turcoaia, Asociația Culturală Tomis și Asociația Macinii Mei de Piatră.

“Ne-am propus să aducem numai artiști care să ofere participanților o muzică curată, fără CD-uri, fără negative înregistrate – să cânte live și cu instrumente. Ne dorim ca acest festival să continue și anii care vin, pentru că Zilele Comunei se fac în fiecare localitate cu artiști din toată gama, folk, populară sau alt gen, dar ceea ce facem noi aici vreau să fie ceva deosbit. Adică, promovăm și istoria și cultura în același timp. Și turismul, pentru că pe mine mă interesează să fac cunoscută localitatea Turcoaia” – Stelian Bălan, primarul comunei Turcoaia, Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*