
Standul de promovare al Județului Tulcea din cadrul Târgului de Turism al României și-a deschis oficial porțile joi, 20 februarie, în cadrul festiv prilejuit de desfășurarea celei de-a 51-a ediții a evenimentului găzduit în aceste zile la Complexul Romexpo din București.
Astfel, într-o atmosferă deosebit de primitoare și generoasă atât din punct de vedere turistic, cât și sub aspectul diversității produselor tradiționale gastronomice și de vinificație, reprezentanții conducerii Consiliului Județean Tulcea au primit invitați oficiali și nu numai pentru a vizita și a se bucura de frumusețile expuse la standul în care Delta Dunării și împrejurimile sale atrag în permanență turiști din țară și de peste hotare.
„Noi am venit să ne promovăm, ca în fiecare an, păstrăm tradiția participării la acest târg. Avem vinuri dobrogene, ansambluri tulcene vor urca pe scena de aici. Venim în fața românilor și a străinilor cu tot ceea ce poate oferi județul nostru. Chiar dacă este o perioadă zbuciumată, știm să atragem turiștii. Deși anul trecut s-a simțit un declin, la fel și acum doi ani”, a declarat administratorul public al județului, Dumitru Mergeani.
Județul Tulcea mizează însă pe o suită de cărți câștigătoare precum: Delta Dunării, pe care Dumitru Mergeani o numește „perla turismului dobrogean”, ruinele cetăților antice dobrogene, salba de mănăstiri și, nu în ultimul rând, cu tradițiile și gastronomia specifice etniilor din jumătatea de nord a Dobrogei.
Administratorul public al județului Tulcea mai afirmă că destinația Delta Dunării nu este neapărat una accesibilă oricui, așa cum sunt, poate, alte zone din țară unde se poate ajunge simplu cu mașina:
„În Sulina ca să ajungi, trebuie să ajungi mai întâi la Tulcea, să pleci cu vaporul, iar asta presupune costuri suplimentare. Nu este ca pe litoral, unde te-ai urcat în mașină, ai ajuns pe plajă, ai întins un cearșaf, ai făcut plajă, te-ai întors”.
Cu toate acestea, Delta Dunării nu este o destinație exclusivistă, ci una rezervată mai degrabă pasionaților, dar unde se poate ajunge și folosind vouchere de vacanță primite de bugetari.
Pentru conturarea celei mai fidele și autentice imagini a frumuseților județului Tulcea, Consiliul Județean a făcut echipă, la Târgul de Turism al României, și cu antreprenorii din sfera privată. Agenții de turism, firme de agrement, pensiuni care curatoriază tradițiile dobrogene, cu toții și-au unit forțele în cadrul standului județului Tulcea, pentru a-i atrage pe români, dar mai ales pe străini, să viziteze un tărâm unic în Europa.
Consiliul Județean Tulcea susține antreprenoriatul și încurajează această uniune de forțe pentru promovarea turismului, fapt care aduce, în final, bunăstate de toate părțile. Acest tip de parteneriat a creat ecou și la târguri de turism din alte țări, iar turiști din statele baltice și nu numai au început să se orienteze către Delta Dunării și, mai mult decât atât, să lase recenzii despre cât de remarcabilă a fost întreaga experiență.
Dumitru Mergeani mai transmite că Delta Dunării nu este o destinație legată numai de un anumit sezon, ci are fațete splendide și nebănuite, care merită descoperite cu ochiul liber, admirate și savurate cu toate simțurile, în orice perioadă a anului.
Pensiunile și hoteluri din Delta Dunării sunt deschise tot timpul anului și caută permanent să atragă vizitatori prin promovarea unor pachete turistice care mai de care mai avantajoase. În acest fel, mai afirmă administratorul public al județului Tulcea, nordul Dobrogei nu duce niciodată lipsă de oaspeți, nici măcar în sezonul rece, ianuarie, februarie, martie.
În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Tulcea, Lavinia Vizauer recomandă oricui ajunge în Deltă, dar nu numai, să nu rateze sub nicio formă preparatele din pește. Gurmanzii vor descoperi astfel rețete unice, adaptate prin tradiție. De altfel, o parte din gastronomia tulceană a putut fi degustată, zilele acestea, la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, datorită mostrelor preparate cu drag și pricepere de gospodinele lipovence. La mare căutare au fost zacusca de pește, dar și peștele marinat care aproape provoacă dependență.
„Fiecare anotimp spune o poveste, nu doar despre Deltă, dar despre tot județul Tulcea. Pentru că Tulcea se remarcă și prin felul aparte de a trăi al oamenilor, avem geografia diversă, avem delta, avem mare, avem munți. Plusăm și cu patrimoniul arheologic care poate fi vizitat aproape în fiecare anotimp și care își schimbă culoarea în funcție de fiecare anotimp, un spectacol natural pe care vă invităm să îl vedeți”, a fost îndemnul adresat de Lavinia Vizauer.
Spusele sale au fost nuanțate în cadrul târgului de reprezentațiile electrizante ale ansamblurilor etnice ale comunităților tulcene, formate fie din dansatori profesioniști, fie din copii care astfel deprind tezaurul cultural imaterial al obârșiei lor și îl etalează cu mare mândrie în România, dar și în alte colțuri ale lumii.
Celălalt vicepreședinte al Consiliului Județean Tulcea, Iancu Naciadis, a completat spusele colegei sale adresând invitația pe care mulți bărbați din România și nu numai abia așteaptă s-o audă: invitația la pescuit! Mai mult decât atât, această perioadă din an este propice și pentru cei care vor să vadă spectacolul natural al diveristății stolurilor de păsări care caută adăpost în stufăriș și care pescuiesc cot la cot cu oamenii de pe baltă, însă nu în scop sportiv, ci pentru a se hrăni.
Ștefan Paul Ivanov este consilier județean, însă majoritatea tulcenilor și chiar a turiștilor fideli Deltei Dunării îl cunosc mai degrabă ca pe un om care iubește natura deltei, care a învățat să-i deslușească glasul discret pentru a-l traduce apoi și oaspeților care fac excursii cu barca pe canale.
„Oamenii au învățat să lucreze în echipă și acesta este un lucru care aduce doar valoare județului Tulcea și nu mai există concurență decât în sensul constructiv. După cum vedeți, anul acesta promovăm Tulcea ca detinație turistică, nu fiecare antreprenor în parte, ci totul la comun pentru ca fiecare colțișor să își expună ce are mai frumos și ce merită pus în valoare”, afimă Ștefan Paul Ivanov.
Tot el a vorbit despre eficientizarea alternativelor de transport la nivelul întregului județ. De la infrastructură rutieră, drumuri, parcări, până la zone de îmbarcare cu acces mult mai facil pentru oamenii care au nevoie de mobilitate sau care pur și simplu vor să viziteze cât mai în amănunt frumusețile dobrogene adăpostite de județul Tulcea.
„Am făcut ca Delta să fie facilă. Sunt curse din două în două ore către orice colț al Deltei Dunării. Inclusiv localitățile care erau izolate, precum Letea, Mila 23, oferă acum posibilitatea ca turistul să fie preluat direct din parcare și transportat până în fața pensiunii, fapt care a făcut să crească dragul de ocupare în Delta Dunării”, mai dezvăluie Ivanov.
Chiar dacă miza cea mai puternică este pentru păstrarea tradiției, județul Tulcea nu ignoră modernizarea și ideea de a îmbrățișa sustenablitatea. În acest sens, pe canale apar din ce în ce mai frecvent ambarcațiuni cu motoare electrice.
„Fiecare agent economic încearcă să surprindă turistul cu ce este mai frumos. Trebuie să știi ce dorește să vadă cu ochiul minții turistul și să știi unde să-l duci – de fapt acesta este secretul. Din primele fraze îți dai seama ce știe despre Delta Dunării și ce înțelege din ea și astfel știi unde să îl duci și să îi arăți exact ceea ce își dorește să vadă”, a mai împărtășit Ștefan Ivanov.
În ani de experiență în antreprenoriat pe domeniul de agrement, Ștefan Paul Ivanov a ajutat mii de români să descopere frumusețile nebănuite ale propriei țări. Tot el a trimis acasă cu amintiri fabuloase, cu fotografii unice și cu o cultură generală mai bogată nenumărați turiști străini care astfel au ajuns să iubească România.
Elena Doboș, deputat AUR de Tulcea, a ținut să remarce faptul că standul județului pe care și ea a fost aleasă să îl reprezinte în Parlamentul României este unul dintre cele mai spectaculoase de la Târgul de Turism al României. Doboș a deplâns faptul că multe destinații turistice formidabile din țară lipsesc de la târg, însă, prin acest contrast, vizitatorii pot petrece mai mult timp la standul județului Tulcea, unde să descopere, pe lângă oferte de vacanțe și momente artistice inedite ori, desigur, preparatele tradiționale și chiar să stea de vorbă cu gospodine lipovence care s-ar putea să scape și câte un secret culinar celor mai curioși.
Jurilovca este deja una dintre destinațiile turistice emblematice sau predilecte ale județului Tulcea. Primarul Eugen Ion, prezent și el, zilele acestea la Târgul de Turism de la Romexpo salută consecvența Consiliului Județean Tulcea de a menține prezența standului la acest eveniment, lăudând, de asemenea, și eforturile financiare făcute în acest sens.
„Ca de fiecare dată, încercăm să găsim alternativele prin care turiștii care ne vizitează să poată vedea continuitatea a ceea ce înseamnă o comunitate, a ceea ce înseamnă tradiție, cultură. Primul pas este să venim să arătăm noi ceea ce avem la Jurilovca. Și cred că turiștii vor remarca faptul că Jurilovca merge spre bine, iar acest bine nu poate exista decât lucrând împreună, noi, autoritatea publică locală și zona de antreprenoriat. Este dificil să găsești oameni dispuși să investească și care să aibă răbdarea de a dezvolta o afacere în astfel de zone. Mă bucur să văd și că multe din pensiunile din Jurilovca fac demersurile pentru a obține autorizațiile necesare pentru a oferi nu numai cazare, ci și partea de restaurant turiștilor”, a subliniat Eugen Ion.
De la standul de promovare al județului Tulcea nu putea lipsi tocmai arhicunoscuta și îndrăgita plăcintă dobrogeană. Paula Vals, fondatoarea Grupului Angelo, îi invită pe vizitatorii de zilele acestea de la Romexpo să guste cea mai autentică plăcintă dobrogeană la standul județului Tulcea. În plus, alături acest renumitul preparat de patiserie, încearcă să devină cel puțin la fel de cunoscute alte șase tipuri de plăcintă cu ingrediente, gusturi și arome inspirate de tradițiile și cultura etniilor din Dobrogea.
Locul unde Dunărea se varsă în mare a dat naștere unei sumedenii de povești și legende. Orașul Sulina continuă însă să fie cadrul unor vacanțe de neuitat, iar un popas extrem de agreat de turiști este Pensiunea Perla din Sulina. Dincolo de răsăritul soarelui admirat în zori pe fereastra camerei de cazare, locația își fidelizează oaspeții cu o paletă gastronomică diversă și excepțională din punct de vedere al gustului.
Corina Davidov este reprezentanta Pensiunii Perla din Sulina la Târgul de Turism de la Romexpo și declară că a început să observe în rândul celor care aleg Sulina ca destinație de vacanță un respect din ce în ce mai aparte pentru natură. Oamenii vin să se bucure de liniște, de tihnă, de aer curat și de experiențe cu adevărat inedite la Sulina. Standardele crescute ale turiștilor au ridicat și ștacheta pensiunilor din zonă. Prețurile au crescut și chiar dacă nu cu mult, inițiativa este de fapt o tactică pentru a menține destinația la o calitate cât mai bună și la un tip de antreprenoriat care să împace algoritmii economiei de piață cu nevoia de sustenabilitate și de conservare a autenticității și patronomiului cultural imaterial ale Sulinei.
La standul de promovare al județului Tulcea, cei interesați de vacanțe în satele pescărești, comunele cu tradiție și orașele vestit cosmopolite din nordul Dobrogei pot face rost de oferte promoționale sau adaptate nevoilor și bugetului.
Localitatea Murighiol este poarta de intrare în Delta Dunării, însă mulți se opresc și aici pentru sejururi plăcute. Casa Anastasia este una dintre pensiunile cu porțile mereu deschise pentru oaspeți.
„Ofertele sunt diferite în funcție de perioada pe care turiștii o aleg. Cele mai avantajoase oferte sunt cele pentru sejururi în lunile de iarnă și primăvară. Turiștii noștri beneficiază și de saună și ciubăr, astfel încât, pe lângă excursia în Deltă și ceea ce pot vedea în peisajul localității și împrejurimilor, noi venim în întâmpinarea lor și cu altfel de atracții”, declară Alice Popa, administratorul pensiunii Casa Anastasia.
Cel mai aglomerat sezon, chiar și la Murighiol, rămâne vara. Casa Anastasia vinde încă de pe acum pachete turistice cu demipensiune – cazare, mic dejun și cină. Meniurile sunt specifice casei și constituie elementul aparte prin care pensiunea încearcă să își cucerească oaspeții și să-i determine să revină. Meniurile sunt gândite astfel încât toate îngredientele să fie mereu proaspete, iar rețetele sunt, așa cum se obișnuiește, la Tulcea, adaptate de mâinile și flerul bucătarilor.
O mulțime de motive pentru a vizita județul Tulcea, însă nu înainte de fi trecut și pe Târgul de Turism de la Romexpo, unde standul amenajat de Consiliul Județean Tulcea rămâne deschis până duminică, 23 februarie, cu mostre de gastronomie, vinuri, spectacole de folclor, dar mai ales oferte inedite pentru vacanțe planificate din timp.
Be the first to comment