FOTO VIDEO Iubitorii turismului deltaic sunt așteptați la Crișan: Sărbătoarea Borșului de Pește, evenimentul începutului de toamnă în Delta Dunării

Sărbătoarea Borșului de Pește de la Crișan. FOTO Asociația Delta Dunării

În inima Deltei, la Crișan, are loc Sărbătoarea Borșului de Pește. Mii de turiști sunt așteptați, în cele două zile (10-11 septembrie), în micul sat pescăresc situat în Delta Dunării, pentru a descoperi tradițiile locului și, mai ales, pentru a se delecta din gastronomia locală, în care borșul de pește se află la loc de cinste. Sărbătoarea are loc la inițiativa primăriei din localitate, cu sprijinul sponsorilor și al Asociației Delta Dunării, care promovează mai bine decât oricine acest eveniment.

“Crișanul este definit de o comunitate unită, una care știe să strângă rândurile și care își dă seama că e necesar să se promoveze și pentru a asigura numărul de turiști necesar. În Deltă, mijloacele de subzistență sunt legate de pescuit și turism. Dacă nu ai turiști, nu mai exiști. Pandemia ne-a învățat să ne redefinim. Nu vor mai fi căutate evenimente foarte mari în Deltă, ci evenimente de acest gen, dar care asigură vizibilitatea pe fiecare zonă în parte”, a declarat pentru TLnews președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

În condițiile în care evenimentul de la Jurilovca a fost anulat în acest an, Sărbătoarea Borșului de Pește de la Crișan rămâne singurul loc în care iubitorii turismului deltaic se pot desfăta cu deja celebrele preparate ale bucătăriei locale, pe lângă borșul de pește, dat în clocot în ceaunele încinse la foc de lemne, gazdele pregătind numeroase alte preparate din pește, fructe de mare de la Marea Neagră, dar și prăjituri și vinuri dobrogene.

Tot ce facem din carne, putem să facem și din pește. Aici avem chifteluțe de pește, avem budincă din șalău, saramura specifică din crap și somn, crap pe varză sau la cupor, pane din somn, melcișori din pește, ciorbița de perișoare de știucă și, pe partea cealaltă avem dulciurile specifice rușilor lipoveni”, a explicat Elena Munteanu, președintele comunității rușilor lipoveni din Crișan.

Prezent la deschiderea evenimentului, administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, consideră că astfel de manifestări reprezintă modul ideal de a promova micile comunități ale Deltei.

„Pescaturismul reprezintă o reală oportunitate de promovare a micilor comunități din inima Deltei Dunării, iar în acest sens noi, cei din Consiliul Județean Tulcea, nu putem decât să felicităm administrațiile locale care identifică soluțiile de creștere și de dezvoltare economică și care reușesc să facă pași în direcția potrivită.

Această sărbătoare este una foarte importantă pentru comunitatea locală, pentru că ne aduce în prim plan gastronomia deltaică, dar o să vedeți pe scenă și frumoasele coruri și formații de dansuri lipovenești. Sunt sigur că toate bucatele sunt bune: zacusca de pește și peștele prăjit, a declarat reprezentantul Consiliului Județean Tulcea.

Printre partenerii la organizarea Sărbătorii Borșului de Pește din acest an, se numără și prietenii comunității locale din Sibiu, fosta capitală culturală europeană fiind prezentă cu un stand al Muzeului Astra, în spatele căruia am întâlnit-o pe președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

“Mă bucur să particip pentru prima dată, în Delta Dunării, la un eveniment cultural și să constat că oamenii se bucură de astfel de evenimente. A fost o perioadă grea, care ne-a îndepărtat unii de alții. Astfel de evenimente ne ajută să socializăm. Pentru preparatele din pește am venit. Muzeul Astra, care este în subordinea Consiliului Județean Sibiu, este partenerul comunei Crișan în acest eveniment și abia aștept să degust chifteluțele și borșul de pește. Mă gândesc ca la evenimente noastre să invităm producători locali, pentru ca sibienii să simtă și mai mult gustul autentic al preparatelor din Delta Dunării și să vină și ei aici”, a spus, pentru TLnews, Daniela Cîmpean.

Cei care au ratat prima zi a evenimentului încă mai au timp să ajungă la Crișan, gazde primitoare îi așteaptă cu brațele deschise și, mai ales, cu preparate din pește care îți lasă gura apă!

“Eu mă bucur că am reușit să organizăm acest eveniment datorită sponsorilor și staff-ului Primăriei. Ne bucură că vine lumea și vede ce putem noi oferi: gastronomic, cultural. Aici sunt toate produsele handmade. Nu sunt procesate. Este pește doar din Delta Dunării”, a mărturisit primarul comunei Crișan, Silviu Rahău.

În programul artistic al zilei de sâmbătă, îi regăsim pe Elena Gheorghe și Radu Captari, dar și cunoscutele ansambluri folclorice Plăieșii, Rebalka sau Rusalca.

Tulcenii și turiștii care vor să plece spre Crișan au la dispoziție mai multe metode de transport. O șalupă rapidă costă aproximativ 60 lei/persoană și te poate duce la eveniment într-o oră. Navrom Delta a suplimentat cu o cursă specială transportul de pasageri către Crișan.

Sâmbătă, 11 septembrie, plecările sunt programate astfel:

– plecare din Tulcea, la ora 8.00 și sosire la Crișan, la ora 11.00.

– plecare din Crișan la ora 17.30 cu sosire la Tulcea 3 ore mai târziu.

Tariful special este de 25 lei/cursă/persoană. Biletele se pot achiziționa direct de la bordul navei, la îmbarcarea din portul Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*