FOTO VIDEO Hramul bisericii din comuna Mihai Bravu, prilej de sărbătoare pentru comunitatea din mica localitate tulceană

Hramul Bisericii din comuna Mihai Bravu. FOTO Paul Alexe

Comuna tulceană Mihai Bravu, o comunitate de aproximativ 2000 de suflete, care își duce existența în apropierea dealului Deniz Tepe (273 metri), în inima Dobrogei de Nord, într-un cadru natural de o frumusețe rară, trece în ultimii ani prin transformări majore. În fiecare an, ziua de 20 iulie este una deosebit de importantă pentru credincioșii comunei, care sărbătoresc hramul bisericii din satul Mihai Bravu.

Ați putut vedea, este o zi importantă pentru noi, întreaga comunitate a venit la biserica din Mihai Bravu, care poartă hramul Sf. Ilie Tesviteanul, care este și ocrotitorul comunei. Este o zi care ne aduce împreună, atât pe cei care trăiesc aici, cât și pe fiii comunei, care acum locuiesc la oraș sau în străinătate. De asemenea, este o zi în care ne bucurăm să primim oaspeți din satele învecinate, întâmpinat primarul comunei, Tănase Răducan, echipa TLnews.

În prezența credincioșilor, un sobor de preoți de la bisericile din localitățile apropiate a oficiat o emoționantă slujbă la hramul bisericii, apoi, după obiceiul locului, oamenii au socializat la o masă în comunitate, cu bucate pregătite de gospodinele satului.

L-am prăznuit pe Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți proroci ai Vechiului Testament, cinstit foarte mult de către credincioși. Fiind și hramul bisericii noastre, sărbătoarea are o amploare deosebită în comunitatea noastră, sătenii s-au ostenit să gătească masa de hram, pentru că așa este obiceiul la noi, de hram să primim musafiri veniți mai de aproape sau mai de departe.

Este important să rămânem lângă biserică, deoarece biserica este stâlpul de bază al comunităților noastre, satele s-au format în jurul bisericilor, ca dovadă că în centrul comunității este Dumnezeu, care este alături de oameni, îi ocrotește, iar oamenii simt că Dumnezeu îi apără și ocrotește, a spus, pentru TLnews, preotul paroh Petrică Chivu.

Împreună cu Consiliul Local, am acordat o atenție deosebită susținerii cultelor, cele trei biserici, în Mircea Bravu, Turda și Satu Nou, unde am sprijinit lucrările de reparații, construirea capelelor de la Turda și Satu nou, urmează cea de la Mihai Bravu. Gardul de la cimitirul de la Turda este reabilitat în proporție de 80 la sută, sperăm să-l terminăm în perioada următoare, la Mihai Bravu este realizat sută la sută și mai urmează la Satu Nou, a mai adăugat primarul.

Primarul Tănase Răducan prezintă cele mai importante proiecte din comună

Aflat la cel de-al treilea mandat, primarul Tănase Răducan (51 ani), împreună cu colegii din Consiliul Local, a demarat o strategie de dezvoltare a comunei, astfel încât locuitorii din Mihai Bravu să beneficieze de condiții de trai în ton cu vremurile pe care le trăim. Primarul a înțeles că acest lucru poate fi realizat doar prin implementarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale, în toate aspectele sale.

Când vorbim despre infrastructură, în dezvoltarea oricărei localități, cea rutieră are o importanță primordială. În cele trei sate ale comunei Mihai Bravu, drumurile comunale totalizează aproximativ 27 de kilometri.

În momentul de față, am reușit să asfaltăm 12 kilometri, prin implementarea a două proiecte a câte șase kilometri, un proiect pe fonduri europene, unul pe fonduri guvernamentale. La ora la care vorbim, implementăm încă două proiecte, care mai acoperă alți 15 kilometri, unul prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, de cinci kilometri, iar al doilea prin Compania Națională de Investiții, odată cu implementarea lor urmând să acoperim toată suprafața de drum comunal, a explicat primarul Tănase Răducan.

Drumurile noi sunt dotate cu rigole de scurgere pentru preluarea apelor în cazul precipitațiilor abundente, borduri și podețe de acces în gospodării. Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță în comună, a fost implementat un proiect prin care a fost reabilitat în întregime sistemul de iluminat, iar în perioada următoare se dorește implementarea unui proiect prin care va fi achiziționat un sistem de supraveghere modern.

O problemă cu care se confruntă locuitorii din Satu Nou, și care se manifestă în special pe timpul verii, este cea a aprovizionării cu apă potabilă.

“Aici avem problema că există un singur bazin, fapt pentru care am implementat un proiect, pentru care avem ridicările topografice și studiul de fezabilitate, urmând să-l depunem, astfel încât să avem și la Satu Nou propriul bazin, pompele proprii, și să nu mai fie probleme cu apa, pe timpul verii. În momentul acesta, rețeaua de alimentare cu apă potabilă și canalizare, în satul Turda, este acoperită sută la sută, în timp ce la Mihai Bravu și Satu Nou suntem la 80 la sută, a declarat primarul.

Un proiect ambițios al administrației publice locale are în vedere înființareea rețelei de alimentare cu gaze naturale, ceea ce ar crește substanțial nivelul de confort pentru locuitorii comunei. Pentru a realiza acest lucru, primarul și Consiliul Local au dat undă verde unei asocieri cu două localități din apropiere, pentru depunerea unui dosar comun, care să adune punctajul necesar pentru a fi implementat.

Dorim să implementăm și proiectul de înființare a rețelei de alimentare cu gaze naturale, în asociere cu orașul Babadag și comuna Sarichioi, pentru a putea realiza punctajul necesar. Am realizat cadastrarea, ridicările topografice și lucrăm la studiul de fezabilitate, a dezvăluit Tănase Răducan.  

Deși se confruntă, ca mai toate comunitățile mici din România, cu un proces de îmbătrânire a populației, comuna Mihai Bravu are un număr de aproximativ 150 de copii, iar administrația publică locală este preocupată în a le oferi condiții cât mai bune pentru desfășurarea procesului educațional.

Copiii reprezintă viitorul comunității noastre, iar noi suntem datori să le oferim o copilărie frumoasă. Evident, ne preocupă condițiile în care aceștia învață și încercăm să îmbunătățim permanent aceste condiții. La Școala Gimnazială de la Turda s-a licitat pentru proiectul de reabilitare și modernizare, trebuie să aplicăm prin Programul Operațional Regional și să dăm ordinul de începere, astfel încât săptămâna viitoare să înceapă lucrările, urmând să avem și un teren de sport în curtea școlii.

De asemenea, la grădinița de la Turda se lucrează, vorbim despre o grădiniță nouă, aproximativ 80 la sută din lucrări sunt făcute. Tot aici, lângă școala veche avem o clădire în care era casa educatorului, veche de peste 100 de ani, pe care dorim să o restaurăm și să o transformăm într-un muzeu al comunei, un loc care să spună istoria așezării noastre, a precizat primarul comunei Mihai Bravu.

Tot în beneficiul celor mai mici locuitori ai comunei, recent au fost amenajate două parcuri de joacă pentru copii, unul la Turda, finalizat și dat în folosință, celălalt la Mihai Bravu, de asemenea finalizat, în perioada următoare urmând să fie făcută recepția lucrărilor.

Nu au fost uitați nici tinerii din comună, pentru care primăria a demarat proiecte de reabilitare a căminelor culturale din cele trei sate, lucrările fiind înaintate la Mihai Bravu și Turda, în timp ce pentru Satu Nou s-a trecut de faza licitației pentru acordarea lucrărilor. De asemenea, administrația publică locală dorește să sprijine și dorința tinerilor de a practica sportul.

“Susținem și activitatea sportivă, avem copii și tineri care doresc să practice fotbalul. Pe lângă noul teren de sport pe care îl vom amenaja la școala din Turda, avem în lucru un proiect de modernizare a stadionului din Turda. În momentul de față, lucrăm la studiul de fezabilitate, a spus Tănase Răducan.

Un alt aspect important pentru viața comunității este cel al asigurării unor servicii medicale de bază, de care locuitorii comunei să poată beneficia aproape de casă, fără a mai fi nevoiți să meargă la Tulcea sau Constanța.

“Am implementat proiectul pentru reabilitarea dispensarului la Turda, din fonduri nerambursabile, un proiect ce cuprinde reabilitarea clădirii existente, achiziționarea de aparatură medicală și mobilier pentru cabinet. La Mihai Bravu, dispensarul este renovat din bugetul local, acolo am renovat și cabinetul stomatologic, fapt pentru care avem și medic stomatolog în comună, a punctat primarul tulcean.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat și proiectul de modernizare a sediului primăriei, care a cuprins și înfrumusețarea curții interioare, din spatele clădirii, unde a fost amenajat un frumus parc. Totodată, pe strada principală, de unde se face accesul în clădirea primăriei, au fost amenajate bordurile, realizate rigole de scurgere, montată o instalație de picurare pentru întreținerea florilor și arbuștilor ornamentali.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*