FOTO VIDEO Bucate românești apetisante, interpreți consacrați și personalități, la Ziua Comunei Ceamurlia de Jos

Ziua comunei Ceamurlia de Jos. FOTO Adrian Boioglu

S-a sărbătorit în cel mai pur stil românesc, duminică, 15 octombrie, de Ziua comunei Ceamurlia de Jos, din județul Tulcea. Micii și carnea au sfârâit pe grătare, cartofii s-au rumenit ca la carte în ceaune, iar artiști dobrogeni îndrăgiți au întreținut atmosfera de sărbătoare, într-o zi în care și vremea de toamnă a ținut cu locuitorii comunei.

„În primul rând, locuitorii comunei Ceamurlia se vor bucura de ansamblurile comunei, de soliști consacrați cum ar fi doamna Margareta Clipa, doamna Viorica Macovei, ansamblul Baladele Deltei, care este aproape nelipsit de la evenimente, avem și un grup de dansatori de la Tulcea, Dinamicii se cheamă, ei vor încheia înainte de spectacolul de artificii”, a punctat primarul Dumitru Stan, la înainte de începerea evenimentului.

Edilul s-a declarat încântat de organizarea pusă la punct de subalternii săi, menită să îi aducă împreună, pentru socializare, pe toți locuitorii comunei. Mai mult decât atât, într-o zi de sărbătoare ca cea de duminică, primarul Dumitru Stan a dezvăluit că agenda sa de lucru conține câteva puncte esențiale care vor fi elaborate în viitorul apropiat și anume: finalizarea lucrărilor la sistemul de canalizare al comunei, asfaltarea străzilor, reabilitarea școlii din comună, precum și a sediului Primăriei.

Alături de oamenii din Ceamurlia de Jos, care s-au distrat de la mic la mare, atracțiile fiind din cele mai diverse și pentru toate vârstele, a venit să se bucure de atmosfera de voie bună și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

„Cel puțin în județul Tulcea, evenimente ca acesta se întâmplă în fiecare comună. A devenit o tradiție ca peste tot să se organizeze Ziua Comunei sau o sărbătoare legată de o anume zi sfântă. Tulcenii și primarii au înțeles că, până la urmă, comunitatea, după un an de muncă, trebuie să se întâlnească, să se bucure, mai ales în perioada asta de sfârșit de an, când se uită fiecare ce are în hambar, ce are în casă, se pregătește pentru iarnă, trebuie să aduni fiii satului, să aduni pe toată lumea, la un eveniment unde să se poată bucura.

Este o acțiune susținută de Consiliul Județean Tulcea, atât cât se poate, bineînțeles că și autoritățile locale se implică foarte mult, este meritul lor până la urmă și vreau să îl felicit pe primarul de la Ceamurlia de Jos pentru această acțiune multianuală, pentru că oamenii au nevoie și de așa ceva, să se bucure.

Viața este compusă din multă muncă, dar mai avem nevoie și de relaxare și mai ales de comunicare între noi, oamenii din comunitatea în care trăim”, a ținut să transmită președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Ziua Comunei Ceamurlia de Jos este strâns legată de hramul Bisericii din localitate, cel al Sfintei Parascheva. Astfel, dacă cu o zi înainte oamenii au mers la slujbă, au rostit rugăciuni și au înălțat către cer dorințe, în speranța că patroana spirituală a comunei îi va ajuta să izbândească. În ultima zi din săptămână, locuitorii din Ceamurlia de Jos s-au relaxat cu familiile și cu prietenii, s-au înfruptat din bunătățile culinare, au jucat în hore, în timp ce copiii și-au făcut de cap în spațiile de joacă special amenajate pentru amuzamentul lor.

Printre invitații speciali ai primarului Dumitru Stan la eveniment nu s-a aflat doar președintele CJ Tulcea, ci și o altă figură populară și apreciată în județ, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

„Eu am susținut și susțin ideea că fără astfel de manifestări nu putem să rămânem noi, autoritatea locală, într-o comunicare directă cu cetățeanul. Cred că acesta este unul dintre momentele oportune când oamenii socializează între ei, când oamenii îi abordează pe cei din administrația publică locală, își spun ofurile și, de ce nu, să se termine, așa cum suntem învățați noi românii, cu o petrecere.

Întotdeauna vor exista și contestatari, dar eu cred că este necesar să avem și astfel de evenimente, pentru că ele nu sunt organizate pentru primar, ci pentru cetățenii comunității”, a transmis Eugen Ion, ținând să remarce faptul că, de la an la an, numărul participanților la Ziua Comunei Ceamurlia de Jos este în creștere.

Unul dintre cele mai așteptate momente artistice ale serii a fost, fără îndoială, cel al artistei Margareta Clipa. Bucovineancă prin naștere, binecuvântată cu o voce de aur, interpreta de muzică populară are un loc special în inimile dobrogenilor, iar locuitorii din Ceamurlia nu fac excepție.

„Domnul primar se străduiește în fiecare an să organizeze atât de frumos Ziua Comunei și ca să îi iasă totul bine, este clar că asta înseamnă niște emoții și niște trăiri interioare. Când vrei să iasă treaba bine, este normal să fii emoționat. Eu am venit să descrețesc frunțile și să îi binedispun pe oameni, fiindcă acesta este rolul meu.

Oamenii de aici au vorbit cu domnul primar și au spus «anul ăsta o vrem pe Margareta Clipa», iar când dumnealui mi-a zis că oamenii își doresc s-o vadă pe Margareta Clipa cântând, eu am fost motivată să vin”, a declarat, pentru TLnews, artista care urmează să își sărbătorească ziua de naștere peste doar câteva zile, pe 19 octombrie.

Ansamblurile de cântece și dansuri invitate să urce pe scena amplasată pe terenul de sport din comuna Ceamurlia de Jos au încântat publicul cu un repertoriu vast inspirat din tradiția și tezaurul folcloric al majorității minorităților care conviețuiesc în județul Tulcea. Atâta bucurie și entuziasm nu se puteau încheia altfel decât cu un spectaculos foc de artificii.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*