FOTO VIDEO A fost inaugurată Faleza din Tulcea. Horia Teodorescu: “Dacă ne plimbăm de-a lungul Dunării, de la Sulina până la Turnu Severin, cred că avem una dintre cele mai frumoase faleze”

A fost inaugurată faleză din Tulcea. FOTO Ovidiu Oprea

Faleza din Tulcea a fost inaugurată, vineri seara, și urmează, în zona respectivă, un weekend plin de evenimente pentru locuitorii municipiului și nu numai. Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, consideră că de-a lungul Dunării, de la Sulina până la Turnu Severin, Tulcea se poate mândri cu una dintre cele mai frumoase faleze. Faleza poartă numele unuia dintre cei mai mari sportivi ai României – Ivan Patzaichin.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a povestit că nu a fost ușoară realizarea acestei investiții, iar demersurile au început în urmă cu aproape 10 ani.

“Nu a fost ușor, dar această investiție a putut fi finalizată datorită unor demersuri începute în 2014 pentru preluarea acestui obiectiv de la Ministerul Transporturilor.Am reușit atragerea de fonduri europene, o investiție de peste 40 de milioane de euro, care a însemnat infrastructură portuară, pentru că nu discutăm doar de faleză și de granit, și de mână curentă, și de fântână arteziană. Este vorba de această infrastructură a portului cu cei peste 2000 de piloți forați, cu grinzi armate, cu platformă armată, cu multe lucrări hidrotehnice de o complexitate extraordinară”, a spus Horia Teodorescu.

El a remarcat și modul cum constructorii au dus la bun sfârșit acest proiect.

“Am beneficiat la licitație și să și câștige firme de calibru, serioase, pentru că în doi ani de zile să faci această faleză cu toate lucrările de complexitatea lor a fost într-adevăr și este un lucru lăudabil, motiv pentru care felicit Max Boegl asociat cu Complex Delta, care au lucrat exemplar și într-un timp foarte scurt. Investiția, așa cum o vedeți, va fi completată cu un nou proiect, dar trebuie să treacă perioada de post-implementare. Noi am făcut un concurs de soluții și aici există multe discuții. Acest concurs de soluții a creat și a dat un anumit orizont și anumite lucrări, așa cum le văd tulcenii, cum le văd arhitecții care pot fi aplicate pe actuala faleză, ca să ridicăm standardul de frumusețe și, până la urmă, de atracție pe care o are acestă faleză”, a povestit președintele CJ Tulcea.

Horia Teodorescu consideră că Tulcea are acum una dintre cele mai frumoase faleze.

“Eu am curajul să spun foarte clar că, plimbându-ne de-a lungul Dunării de la Sulina până la Turnu Severin, nu vreau să merg mai departe, cred că în momentul de față avem una dintre cele mai frumoase faleze, cele mai utile atât pentru tot ceea ce înseamnă navigabilitate și posibilitatea de a ancora nave în mod civilizat. Mă refer la navele de croazieră, cât și la tot ceea ce înseamnă mobilitate în Delta Dunării, transportul de persoane din Tulcea către Deltă și din Deltă către Tulcea”, a mai spus Horia Teodorescu.

Fata lui Ivan Patzainchin, Ivona Potzaichin – Rusu, a declarat că tatăl său și-ar fi dorit să vadă această faleză modernizată.

“În primul rând doresc să vă mulțumesc, nu pentru invitația de a mă afla aici, ci pentru că acum aproape doi ani de zile, imediat după ce tatăl meu a decedat, ați avut inițiativa să numiți această faleză Ivan Patzaichin. Sunt absolut convinsă că dacă ar fi fost în viață, ar fi fost astăzi aici, lângă dumneavoastră.

Și-a dorit foarte mult ca această faleză să fie frumoasă, să fie primitoare, oamenii să se bucure de acest loc. A visat întotdeauna să fie o zonă de plimbare, o zonă de evenimente. Așa cum știți, Festivalul Bărcilor cu Vâsle a debutat în primii ani aici, pe faleză. A fost alături de dumneavoastră în toate demersurile ca această faleză să revină Consiliului Județean”, a spus Ivona Potzaichin – Rusu.

Dragoș Ioniță, directorul general al Administrației Zonei Libere Sulina, a afirmat că faleză era un dezastru înainte de reabilitare și ultimele lucrări fuseseră făcute aici în urmă cu mai bine de 40 de ani.

“Faleza era dezastruoasă înainte, plină de caverne, crăpături, denivelări, lipsită de viață. Din punctul de vedere acum arată minunat, arată cum ar trebui să arate o faleză a unui port turistic. S-a făcut o reabilitare cred prin anii 78 – 80. Eram mic și o mătușă de-a mea să stea aici în proximitate și îmi amintesc că într-o vară se lucra intens pe faleză. De atunci nu s-a mai făcut absolut nicio intervenție pe pe faleză. Știu foarte bine că a fost o luptă fabuloasă să treacă faleza din administrarea CN APDM în administrarea Consiliului Județean prin Administrația Zonei Libere Sulina”, a afirmat Dragoș Ioniță.

De asemenea, Corina Davidov, promotor al județului Tulcea, a explicat cât de important este acest proiect pentru dezvoltarea turismului.

“Tulcenii așteaptă de zeci de ani această faleză. Cu chiu cu vai, am smuls-o de unde trebuia să o smulgem și acum cu bucurie o inaugurăm. Iar pentru turiștii abia așteptăm să coboare de pe navele de croazieră, pentru că noi suntem atât de supărați pentru navele vin și trec mai departe. Nu au aveau ce să vadă aici, nu aveau ce să viziteze, nu aveau pentru ce să coboare. Acum avem o faleză absolut superbă. Așteptăm și operatorii să deschidă cafenele, să vină turiștii, să rămână să doarmă și la noi și în hotelurile tulcene și nu să se grăbească să plece mai departe”, a spus Corina Davidov.

Pe faleza din Tulcea evenimentele continuă în acest weekend. Astfel, pe lângă alte atracții, sâmbătă sunt programate concerte susținute de Alexandra Ungureanu, Pasărea Rock, Ștefan Bănică, iar duminică vor urca pe scena special amenajată Alina Eremia, Nicolae Voiculeț, The Motans, Horia Brenciu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Este ceva mai frumoasa si ceva mai eleganta , decat ce era, dar cum se explica faptul ca este , cam, departe de macheta prezentata publicului! Ma gandesc ca inca mai este cate ceva de facut ! Ca fapt divers , eu cred ca cea mai minunata arteziana din Tulcea este batrana( are peste 70 de ani) fantana din parcul Potcovari(vis-a-vis de Prefectura)! Este calda, prietenoasa , inspira liniste, pace, dar si forta !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*