FOTO Pescarii din județul Tulcea s-au întâlnit cu reprezentanții ARBDD. Cătălin Țibuleac: „Regulamentul de pescuit pe anul 2020 va fi trimis spre consultare tuturor”

Întâlnirea organizată de către ARBDD privind pescuitul din Delta Dunării a fost una fructuoasă. FOTO ARBDD

În data de 4 decembrie 2019, Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a moderat „Întâlnirea privind practicarea activităților de pescuit în Rezervația Biosferei Delta Dunării“ desfășurată în Sala de Conferințe a Hotelului Delta, Tulcea.

Scopul întâlnirii a fost identificarea și discutarea problemelor cu care se confruntă pescarii, relația acestora cu ARBDD și cu celelalte autorități implicate în activitatea de pescuit. Proiectul de ordin de prohibiție pe anul 2020, flexibilizarea procesului de obținere a autorizațiilor de pescuit comercial și familial, proiectul de Regulament de pescuit au fost principalele subiecte abordate împreună cu reprezentanții federațiilor/ asociațiilor/ societăților de pescuit, autorităților locale, institutelor de cercetare, instituțiilor și organismelor de control.

„Aș dori ca astăzi să avem un dialog aplicat, pentru a identifica problemele și a găsi soluțiile împreună cu dumneavoastră, pentru a avea o activitate de pescuit eficientă, ținând cont de legalitate și de protejarea resursei piscicole. Aș dori să aflu propunerile dumneavoastră pentru Ordinul de prohibiție de anul viitor, urmând ca Regulamentul de pescuit pe anul 2020 să fie trimis spre consultare tuturor,” a declarat Cătălin Țibuleac – Guvernatorul ARBDD în deschiderea întâlnirii.

O parte dintre problemele reale cu care se confruntă pescarii, sunt:

 • diminuarea resursei piscicole din cauza colmatării canalelor și lacurilor,
 • lipsa subvențiilor în piscicultură și a compensațiilor pentru restricționarea dreptului la pescuit (prohibiția la sturion),
 • trasabilitatea peștelui provenit din Delta Dunării și etichetarea corectă a peștelui importat,
 • birocratizarea procesului de obținere a autorizațiilor de pescuit,
 • număr mare de organisme de control,
 • braconaj,
 • pescuit sportiv.

Discuțiile și intervențiile participanților au condus la următoarele concluzii:

 • ARBDD va finaliza Studiul de Evaluare a Resurselor Acvatice Vii în vederea stabilirii Capturii Totale Admisibile (TAC) pe specii și zone în RBDD (Complexele Lacustre din RBDD, Dunărea și brațele sale, Marea Neagră);
 • ARBDD va analiza propunerile comunităților pescărești din RBDD în procesul de elaborare a Ordinului de prohibiție privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2020;
 • ARBDD, prin consultare cu comunitățile locale, va definitiva Regulamentul de pescuit pentru anul 2020 (alocare zone, alocare cote);
 • ARBDD va debirocratiza și flexibiliza procesul de obținere a autorizațiilor de pescuit comercial și familial;
 • ARBDD susține constituirea unui Comitet pescăresc care să ia parte la luarea deciziilor în acest domeniu;
 • ARBDD va depune un proiect pentru un studiu de modelare hidraulică la nivelul Deltei Dunării pentru fundamentarea științifică a decolmatărilor;
 • ARBDD se va implica împreună cu asociațiile de pescuit, Consiliul Județean Tulcea și instituțiile abilitate în accelerarea demersurilor la nivel UE pentru declararea RBDD ca zonă umedă defavorizată ceea ce va permite obținerea de subvenții pentru piscicultură;
 • ARBDD va modifica prevederile Ordinului nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările și serviciile prestate de către ARBDD la solicitarea persoanelor fizice și juridice, prin introducerea tarifului pentru pescuit sportiv.

Participanții la întâlnire și-au exprimat aprecierea față de deschiderea conducerii ARBDD de a construi un dialog real cu comunitățile și o consultare a tuturor celor implicați in luarea deciziilor de administrare a rezervației.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*