FOTO Murighiol, comuna tulceană care se pregătește să facă pasul de la statutul de stațiune turistică de interes local la cel de stațiune balneoclimaterică

Primăria comunei Murighiol. FOTO Paul Alexe

Nu cu mult timp în urmă, chiar la începutul acestui an, comuna tulceană Murighiol primea, prin hotărâre de guvern, statutul de stațiune turistică de interes local. Acest lucru a fost posibil datorită îndeplinirii criteriilor necesare, stabilite prin lege, și care țin atât de infrastructură (drumuri, rețea de alimentare cu apă, canalizare, ș.a.), dar și de numărul de locuri de cazare și facilitățile puse la dispoziția celor aproximativ 200.000 de turiști care tranzitează anual Murighiolul, una dintre principalele „porți” de acces către minunata lume a Deltei Dunării.

„Murighiol este prima comună din județul Tulcea care primește statutul de stațiune turistică de interes local, iar acest lucru vine ca o consecință firească a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii derulate în ultimii aproximativ 20 de ani, astfel încât comuna noastră să poată îndeplini cerințele Ministerului Turismului.

Murighiol devine de la an la an un loc din ce în ce mai căutat de către turiști, nu doar pentru faptul că le deschide larg ușa către frumusețile Deltei Dunării, ci și pentru că în imediata apropiere avem numeroase atracții turistice, precum cetăți antice și mânăstiri.

Murighiol pune la dispoziția turiștilor din țară și străini aproximativ 3000 de locuri de cazare, clasificate de la trei margarete până la resorturi de patru stele, unde vizitatorii pot cunoaște tradițiile locale și se pot desfăta cu renumitele produse culinare tradiționale, preparate de localnici”, a declarat, pentru cititorii TLnews, primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov.  

Primarul tulcean consideră că localitatea pe care o păstorește din anul 2004 trebuie să facă următorul pas în dezvoltarea sa, astfel că administrația locală a demarat un nou proiect care ar permite comunei Murighiol să solicite statutul de stațiune balneoclimaterică. Iar acest lucru are legătură cu o bogăție naturală: nămolul din cele trei sărături aflate pe raza teritoriului administrativ al comunei.

„Comuna noastră este una bogată, din anumite puncte de vedere, iar printre comorile cu care natura ne-a înzestrat sunt câteva sărături, mai exact trei. Una dintre acestea se află sub patronajul și coordonarea Rezervației Biosferei Deltei Dunării, care a accesat un proiect și a îngrădit această sărătură, deoarece are un potențial deosebit.

Această sărătură are o importanță deosebită pentru migrația păsărilor, care vin în zona sărăturii Murighiol-Plopu, stau câteva zile, se tratează și apoi își continuă zborul. Evident, din acest punct de vedere, există un interes deosebit și din partea fotografilor profesioniști, care vin an de an să fotografieze aceste păsări”, explică Filip Ivanov.  

Ceea ce dorește primarul tulcean este ca Murighiolul să valorifice potențialul medical al celorlalte două sărături, ceea ce ar permite comunei să solicite statutul de stațiune balneoclimaterică.

„Celelalte sărături au potențial medical, fiind zone în care, cu zeci de ani în urmă, cei care erau bolnavi, aveau anumite afecțiuni, veneau și se tratau în aceste sărături. De aceea, primăria a întreprins un proiect, s-au luat probe de sol, de nămol prin care să demonstrăm această calitate curativă a solului pentru a putea accesa finanțarea.

Vă pot spune că nămolul de la Murighiol este cel puțin la fel de bun precum cel de la Techirghiol. De aceea, dorim să dezvoltăm o zonă balneară și este posibil ca Murighiol să facă pasul de la stațiune turistică de interes local la stațiune balneoclimaterică”, spune primarul Filip Ivanov.

Evident, odată certificate calitățile curative ale nămolului de Murighiol, acest lucru ar atrage potențiali investitori în infrastructura medicală, pentru a putea asigura servicii de sănătate care să corespundă standardelor de calitate în domeniul medical și hotelier.

Nu în ultimul rând, obținerea statutului de stațiune balneoclimaterică ar avea un impact pozitiv asupra bunăstării comunității locale. Este bineștiut că stațiunile balneare atrag un număr mare de turiși, acest lucru aducând venituri semnificative la bugetul local și contribuind la creșterea afacerilor locale și la crearea unor noi locuri de muncă în sectorul medical, dar și în celelalte activități adiacente, precum cele din industria ospitalității și de divertisment.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*