FOTO Ion Acceleanu, primarul comunei Hamcearca: „Achiziția autospecialei pentru stingerea incendiilor, o investiție cu fonduri europene, care își dovedește utilitatea, venind în sprijinul locuitorilor comunei ori de câte ori a fost nevoie”

Mașina de pompieri din Hamcearca. FOTO Primăria Hamcearca

În urmă cu doi ani, administrația publică locală din comuna tulceană Hamcearca finaliza un proiect, cu finanțare europeană, care stârnise controverse printre localnici și care consta în achiziționarea unei autospeciale pentru stingerea incendiilor.

„În prima fază, oamenii au fost reticienți, unii că nu trebuie, că la ce este bună, că de unde o plătim… După ce le-am arătat că sunt fonduri europene și că noi nu dăm, practic, niciun ban, au început să bată în retragere…”, rememorează, pentru TLnews.ro, primarul comunei, Ion Acceleanu.

În timp, însă, achiziția și-a dovedit utilitatea și chiar și cei mai aprigi contestatari ai săi s-au văzut nevoiți să recunoască că au greșit. În cei doi ani de la intrarea în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună, cu această autospecială pentru stingerea incendiilor s-a intervenit, rapid și eficient, la aproximativ 20 de incendii.

”În 90 la sută dintre cazuri, a fost suficientă intervenția echipei noastre, n-a mai fost necesar să intervină echipajele specializate de la Tulcea sau Măcin”, a explicat primarul.

Ultima intervenție a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 28 martie, când intervenția promptă a echipajului de voluntari din comună a stins un foc ce amenința, pe fondul vântului puternic, să pună în pericol cinci-șase gospodării.

„Am avut un incident, recent, la Nifor, iar lumea a fost foarte mulțumită de modul în care s-a intervenit. Până au venit cei de la Măcin, unde am cerut ajutor pentru că am crezut că situația ne depășește, noi am stins incendiul. Dacă nu interveneam rapid, la cum bătea vântul, cu scântei care ajungeau la 20-25 de metri de locul în care ardea, exista pericolul să ia foc și cinci-șase case”, povestește primarul Ion Acceleanu.

Autospeciala IVECO pentru stingerea incendiilor, model DAILY 50C18H V, a costat, la momentul achiziției, aproximativ 65.000 de euro (fără TVA), proiectul fiind realizat cu sprijinul GAL Munții Măcinului – Dunărea Veche (reprezentată de Ana Maria Cazacu), sursa de finanțare fiind Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care a acoperit în întregime costurile.

În decursul timpului, autospeciala și-a dovedit utilitatea, nu numai în cazul incendiilor, cât și la inundații, când, cu ajutorul său, a fost scoasă apa din beciurile caselor și din grădinile inundate. Totodată, datorită dimensiunilor mai mici decât ale autospecialelor aflate în dotarea ISU Dobrogea, cei care au intervenit au avut acces în locurile mai greu accesibile, unde mașinile mai mari nu puteau interveni. Nu în ultimul rând, timpul de răspuns la intervenție s-a redus la câteva minute (autospecialele de la Tulcea sau Măcin pot interveni în aproximativ o oră), ceea ce s-a dovedit providențial în cele mai multe dintre cazuri, fiind astfel salvate vieți omenești, vieți de animale și gospodării.

Trebuie remarcat că personalul care deservește autospeciala din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hamcearca este alcătuit din șase voluntari, cu toții angajați, pe diferite poziții, în cadrul Primăriei din comună.

„Personalul constă din voluntari din comună, nu este personal calificat. Din când în când, mai facem câte un antrenament, ca să știe fiecare ce are de făcut. Vreau să le mulțumesc, personal, pentru efortul făcut, nu contează dacă e zi sau noapte, mai ales că, așa cum aminteam, sunt voluntari, iar legea nu ne permite, în momentul de față, să-i recompensăm într-un fel. Ei fac parte din personalul primăriei, sunt șase oameni, fiecare având rolul său”, a mai spus primarul.  

Echipa de intervenție din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hamcearca poate interveni pe tot teritoriul comunei situate în inima Munților Măcin, respectiv în satele componente ale comunei, Balabancea, Hamcearca, Căprioara și Nifon. În doi ani, de când a fost achiziționată autospeciala, au fost stinse incendii atât la gospodării, cât și în cimitirele din satele Balabancea și Nifon, dar s-a intervenit și la incendiile de vegetație din jurul lacului Hamcearca. Totodată, s-a folosit autospeciala la igienizarea și curățarea celor două bazine de apă potabilă din comuna Hamcearca (bazin apă Balabancea și bazin apă Nifon, la Serviciul de Apă Hamcearca), la irigarea spațiilor verzi din cadrul școlii Gimnaziale Hamcearca (terenul de fotbal, pe perioada de vară), la evacuarea apei din locuințele inundate în iunie 2021 și la curațarea fântânilor inundate cu apă murdară, tot ca urmare a inundațiilor din iunie 2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*