FOTO Fiii comunei Casimcea, omagiați printr-o serie de evenimente culturale de excepție

Muzeul Casimcea

O serie de evenimente culturale de excepție a fost organizată de Primăria Casimcea, alături de primarul Gheorghe Țilincă, cu ocazia Sărbătorii Rusaliilor, care a adunat laolaltă fii ai comunei, dascăli care au clădit zeci de generații de casimceni și mari personalități de cultură.

Astfel, sâmbătă, 11 iunie, s-a deschis oficial Muzeul comunei Casimcea – un pas spre neuitare. Actrița Tora Vasilescu – al cărei tată s-a născut pe meleagurile casimcene, scriitorul Mircea-Ioan Casimcea, profesoara Volumia Sîngeorzan, regizorul Cristian Bajora, au fost printre invitații care au încântat publicul prezent în număr mare la Casa de Cultură „Ion Jalea” a comunei.

Muzeograful Iuliana Titov a deschis porțile Muzeului Casimcea, prezentând bogăția valorilor culturale, tradiționale și spirituale ale comunei, adunate în edificiul nou restaurat, casa care a aparținut părinților profesorului Vlad Nistor, chiar de la oamenii comunei. Aceștia au reacționat pozitiv la inițiativa autorităților locale și au adus obiecte foarte vechi, unele cu o vechime de peste 100 de ani.

„Ideea muzeului a venit în mod firesc. Am anunțat intenția noastră și oamenii au început să-și aducă amintirile… Am colindat prin satele vecine, iar bătrânii satelor ne-au încredințat cu bucurie obiecte foarte vechi pe care le aveau în gospodărie de la moșii lor. Pot spune că istoria se scrie în fiecare zi aici, la noi”, spune primarul comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă.

Muzeul este organizat în opt spații generoase, cu posibilitatea extinderii viitoare. Fiecare spațiu evidențiază aspecte importante din istoria și viața comunității. O grijă deosebită s-a acordat familiei, bisericii și școlii, dar și unor personalități din domenii diverse.

„În fiecare etapă, de la organizarea pe săli ce s-a vrut să fie ca un fir epic ce curge de la însemnele trecutului îndepărtat până la trecutul numit ieri, muzeul a căpătat contur datorită eforturilor, dăruirii și generozității unor oameni care iubesc și respectă tradiția. Lansăm astfel invitația tuturor celor care vor călători pe drumul ce trece prin Casimcea să treacă pragul acestui loc ce spune o poveste, povestea satului dobrogean, a existenței unei comunități”, a mai spus edilul.

Evenimentele organizate de Primăria Casimcea cu această ocazie s-au încheiat luni, 13 iunie, pe stadionul din comună, unde artiștii Mirabela Dauer, Marcel Pavel, Ansamblul Plăieșii și Elena Gheorghe au susținut un minunat spectacol ce i-a încântat pe locuitori.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*