FOTO Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca a ajuns la a treia ediție

Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca, ediția a treia, va fi organizat în ultimul weekend al verii

Zeci de mii de persoane sunt așteptate, în ultimul weekend al verii, la Jurilovca, unde va fi găzduită o nouă ediție a Festivalul Borşului Lipovenesc de Jurilovca 2022. „Vedeta” sărbătorii este, desigur, borșul pescăresc, preparat la ceaun, chiar sub ochii celor prezenți, după rețete tradiționale, dar vor exista și alte preparate gustoase cu specific pescăresc.

Evenimentul, organizat de Primăria Jurilovca pe 27 și 28 august, se află la a treia ediție în formatul actual, dar are o tradiție mult mai lungă, prima ediție având loc în 2009. Din 2012, Festivalul s-a desfășurat fără întrerupere în Portul Turistic din Jurilovca, iar din 2018 s-a stabilizat la actualul nume, Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, pentru a se diferenția de alte manifestări similare din județul Tulcea. În 2020 și 2021, din cauza restricțiilor impuse în timpul pandemiei, festivalul nu a mai avut loc, revenind, însă, anul acesta, cu forțe proaspete.

Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca este cel mai mare festival în aer liber din întregul județ Tulcea, anul acesta fiind așteptați peste 20.000 de participanți în fiecare zi. Evenimentul are drept scop promovarea zonei, a turismului în această parte a Dobrogei, a tradițiilor și culturii dobrogene. Dar vedeta incontestabilă a festivalului este, desigur, borșul de pește. Timp de două zile, în 50 de cazane de câte 50 de litri se vor pregăti peste 40.000 de porții de borș pescăresc, ce vor fi distribuite gratuit participanților la festival. Pe lângă borșul de pește lipovenesc, cei prezenți vor putea gusta mult mai multe bucate din bucătăria tradițională dobrogeană, comercializate în timpul festivalului de către gospodinele și bucătarii din zonă.

Și anul acesta, la Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca vor participa meșteri populari și producători din întreaga regiune, prezentând publicului produsele lor, care merg de la obiecte de îmbrăcăminte, produse din lemn, artă populară până la miere și vin.

Festivalul Borșului Lipovenesc este un bun prilej de prezentare a culturii tradiționale din zona Dobrogei, iar în 2022 la festival vor participa ansamblurile: Landăș – Sarichioi, Cimbrișor – Isaccea Diana și Alexandra Amelian, „Băbăianca” – Babadag, Baladele Deltei, Gjonda și Tanoufara – Tulcea, Juraveli si Reabinușca – Jurilovca Fiecare seară se va termina după concertele unor artiști consacrați. Delia și Radu Captări (27 august) și Elena Gheorghe și Marcel Pavel (28 august). În încheierea participanții la festival vor pute admira focuri de artificii.

Pentru a fluidiza circulația în localitatea Jurilovca în timpul festivalului, voluntarii vor dirija traficul auto și vor îndruma șoferii înspre zonele în care se parte parca. Cele mai multe străzi din localitate se vor transforma, pentru două zile, în străzi cu sens unic, urmând ca pe unul dintre sensuri să se circule normal, iar pe celălalt să se parcheze.

Primăria Jurilovca va pune la dispoziție mai multe microbuze care vor circula cu o frecvență de 10 minute și vor prelua turiștii de la locurile în care-și lasă automobilul, ducându-i în zona portului turistic, unde are loc festivalul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*