FOTO E-Distribuție Dobrogea a facilitat cercetarea sitului arheologic Movila Tăiată din județul Tulcea, vechi de peste 5.000 de ani

E-Distribuție Dobrogea a facilitat cercetarea unui sit arheologic vechi de peste 5.000 de ani

E-Distribuție Dobrogea a investit 1,7 milioane de lei într-o linie de medie tensiune în județul Tulcea, ocazie cu care a facilitat cercetarea unui sit arheologic ce datează din epoca bronzului – circa 3.200 î.ch.

E-Distribuţie Dobrogea, operatorul de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, a investit 1,7 milioane de lei în modernizarea liniei electrice de medie tensiune care alimentează atât consumatorii casnici, cât și agenții economici din localitățile Agighiol, Colina, Iazurile și Valea Nucarilor din județul Tulcea. Lucrarea de modernizare a presupus montarea unei linii electrice subterane de 20 kV în lungime de 4,2 km, realizarea unor buclări, montarea de stâlpi și separatoare telecomandate. Scad astfel numărul și durata întreruperilor în alimentarea cu energie electrică în zonă, se creează posibilitatea de preluare a clienților din localitățile menționate și cresc siguranța în exploatare și capacitatea de racordare a noilor consumatori.

Pe traseul propus pentru realizarea buclei, ca parte a lucrărilor, compania de distribuție, cu sprijinul autorităților locale din Valea Nucarilor, a facilitat cercetarea unui sit arheologic, cunoscut de localnici sub numele „Movila Tăiată”. În acest tumul au fost descoperite mai multe morminte ce pot fi datate în mai multe etape ale epocii bronzului. E-Distribuție a pus la dispoziția arheologilor utilaje și personal calificat care sa îi ajute în cercetarea sitului, respectând, în același timp, normele legate de lucrul în astfel de zone.

„Activitatea de distribuție a energiei electrice este, pe lângă un serviciu public, un motor de dezvoltare a comunităților în care ne desfășurăm activitatea. De-a lungul timpului, am sprijinit diverse acțiuni sociale și de mediu, iar de această dată ne bucurăm că am putut contribui și la viața culturală și istorică a regiunii, în paralel cu îmbunătățirea serviciilor noastre”, a declarat directorul general al E-Distribuție Dobrogea, Mihai Știrbulescu.

Cercetarea arheologică a cuprins o suprafață de circa 2.000 de metri pătrați, iar vestigiile au fost depozitate la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea. Osemintele vor fi analizate la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” din București, iar aceste informații, coroborate cu documentația de pe teren, vor oferi date importante referitoare la populațiile din epoca bronzului de la Dunărea de Jos.

„În perimetrul cercetat au fost documentate opt înmormântări de inhumație ce pot fi datate în perioada timpurie și mijlocie a epocii bronzului. S-a putut observa folosirea ocrului și a unor materiale textile în ritualul funerar. Obiceiul înmormântărilor tumulare cu ocru pare să își aibă originea încă din perioada eneolitică, fiind adoptat de populații pe un spațiu imens, de la Urali până la Dunărea Mijlocie. Acest standard funerar este cunoscut mai ales sub denumirea de înmormântări «Jamnaja»”, a explicat Sorin Ailincăi, manager în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion, Tulcea.

E-Distribuție Dobrogea, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Muntenia sunt companiile din cadrul grupului Enel în România care au ca activitate distribuția energiei electrice. Anual, acestea distribuie peste 15 TWh de energie electrică prin peste 131.000 de km de rețea – linii electrice subterane și aeriene, de înaltă, medie și joasă tensiune -, prin intermediul a 286 stații de transformare și 24.315 posturi de transformare. Cele trei companii participă activ în viața comunităților, asumându-și un model de afaceri sustenabil.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*