FOTO Ansamblurile tulcene au susținut un spectacol de Ziua Minorităților

Ziua minorităților a fost sărbătorită la Tulcea. FOTO CJ Tulcea

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat, luni după amiază, la „Multietnic 2017“, un eveniment organizat de Consiliul Județean Tulcea și Centrul Cultural „Jean Bart“ cu ocazia Zilei Minorităților.

 

Pe scena tulceană au evoluat, ieri seara, ansambluri ce reprezintă minorități etnice de pe meleaguri nord dobrogene: Comunitatea Rușilor Lipoveni, Uniunea Ucrainenilor, Uniunea Democrată Tătară, Uniunea Democrată Turcă, Partida Romilor „Pro-Europa”, Uniunea Elenă din Tulcea, Comunitatea Aromână și pe toți cei prezenți aici, în sala de spectacole a Teatrului „Jean Bart“.

„Pentru noi, tulceni, 18 decembrie este o zi cu o semnificație deosebită, iar acest lucru se datorează faptului că armonia dintre etnicii din Tulcea a devenit, de-a lungul anilor, o marcă înregistrată a județului nostru. De-a lungul anilor, județul din Nordul Dobrogei a devenit o definiție a armoniei interetnice. Este locul unde românii conviețuiesc în liniște și deplină prietenie cu rușii lipoveni, cu ucraineni, cu grecii, cu turcii, tătarii, italienii, iar lista rămâne deschisă. Avem privilegiul de a trăi în acest spațiu multietnic, multicultural, un spațiu îmbogățit de tradițiile și obiceiurile fiecărei comunități etnice“, spune vicepreședintele CJ Tulcea, Dumitru Mergeani.

Ca de obicei în ultimii ani, maestrul coregraf Jora Roman a pregătit un moment special, de data aceasta fiind vorba de lansarea unui DVD ce conține dansuri de societate, material oferit spre folosul referenților culturali care activează în așezămintele culturale din județ.

„Îi mulțumim domnului Roman Jora pentru faptul că, de-a lungul anilor de activitate în formarea ansamblurilor folclorice neprofesioniste din județ, vine în sprijinul instructorilor de dans din județ cu acest material video-documentar, cu scop educative“, mai spune vicepreședintele Mergeani.

 

Declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în 1998, ziua de 18 decembrie amintește de momentul în care (în 19992) Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general. Astfel, mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 Decembrie ca zi a minorităţilor naţionale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*