FOTO Ansamblul folcloric „Plai de Dor” din Niculițel continuă să primească apreciere și recunoaștere în țară și străinătate

Ansamblul folcloric „Plai de Dor” din Niculițel. FOTO Ansamblul folcloric „Plai de Dor”

Ansamblul folcloric „Plai de Dor” din comuna tulceană Niculițel participă în aceste zile la Festivalul Internațional de folclor pentru copii „Peștișorul de Aur”, manifestare culturală de tradiție, ajunsă la ediția a 28-a, și la care mai participă alte 22 de ansambluri (12 din străinătate și 10 din țară), plus alte cinci ansambluri din județul Tulcea.

„Este cel mai mare festival de folclor organizat în județul nostru și suntem onorați să ne aflăm printre ansamblurile participante”, a declarat pentru TLnews, cordonatorul ansamblului din Niculițel, Emilia Călin.

Înființat în anul 1990, ansamblul folcloric „Plai de Dor” este unul dintre cele mai cunoscute din județul Tulcea, având numeroase participări de succes la diferite festivaluri-concurs din țară și străinătate. De altfel, în această vară, ansamblul folcloric din Niculițel (coregraf: Cătălin Tănăsiucă) a participat la două festivaluri internaționale, în Turcia și Bulgaria, unde evoluția copiilor a fost foarte apreciată.

„În luna iunie, ansamblul nostru a participat la „Turism and Art Dance Festival”, o manifestare culturală desfășurată în orașele turcești Izmir și Ozdere, la care au participat 11 ansambluri din mai multe țări și care a avut drept scop schimbul cultural între ansamblurile participante. Ansamblul „Plai de Dor” a participat cu 35 de copii, cu vârsta peste 14 ani, iar experiența a fost una deosebită, noi susținând două reprezentații, câte una în fiecare oraș. Nu a fost un festival-concurs, iar la final toți participanții au primit câte o diplomă care să le reamintească, peste timp, de această experiență frumoasă”, a rememorat Emilia Călin.

La finele lunii iulie, ansamblul tulcean, din care au făcut parte 45 de copii, a participat la festivalul-concurs „Folk Nuance”, desfășurat în Bulgaria, la Sunny Beach, alături de alte șapte ansambluri din mai multe țări.

„Este un festival care se desfășoară în trei etape, câte una în fiecare lună a verii, cea din luna iulie fiind câștigată de ansamblul nostru, a cărui evoluție a fost foarte apreciată, atât de către juriu, dar și de către public”, a explicat Emilia Călin.

Activitatea ansamblului folcloric din Niculițel este una foarte intensă în această perioadă, iar imediat după prezența la festivalul de la Tulcea urmează, în perioada 11-15 august, participarea la cea de-a treia ediție a Festivalului-Concurs Național de Folclor „Mioveni”.

”Ansamblul „Plai de Dor” participă la festivalul-concurs de la Mioveni în urma unei preselecții făcută de către organizatori, urmând să se întreacă cu alte șapte ansambluri din țară pentru câștigarea Trofeului Festivalului. Conform regulamentului concursului, participăm cu copii cu vârsta peste 14 ani, evoluția urmând a fi evaluată de către un juriu de specialitate, alcătuit din personalități ale folclorului românesc, întreaga manifestare urmând a fi transmisă de către postul național de televiziune”, a spus Emilia Călin.

Tot în luna august, pe data de 21, ansamblul din Niculițel este invitat să participe la Zilele Comunei Valea Teilor, pentru ca în luna septembrie tinerii artiști să participe la Zilele Toamnei, la Tulcea.

„Vreau să menționez că întreaga noastră activitate, prin care transmitem din generație în generație tradițiile folclorice ale comunei și Dobrogei de nord, este susținută financiar de către autoritățile publice locale și Consiliul Local Niculițel, iar domnul primar Florin Sechila este în permanență receptiv la problemele și nevoile noastre, indiferent dacă vorbim despre ținută, rechizite sau transport, practic tot ce avem nevoie pentru a ne desfășura activitatea”, a dorit să sublinieze Emilia Călin.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*