FOTO Acordul de parteneriat pentru realizarea Ansamblului Memorial Ivan Patzaichin a fost aprobat de Consiliul Județean Tulcea

Memorialul „Ivan Patzaichin“. FOTO: CJ Tulcea

În ședința ordinară din luna februarie, consilierii județeni au aprobat încheierea Acordului de parteneriat dintre Unitatea Administrativ-teritorială Județul Tulcea, prin Consiliul Județean Tulcea, Unitatea Administrativ-teritorială Municipiul Tulcea, prin Consiliul Local Tulcea, și Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23”, în vederea realizării în comun a unui Ansamblu Memorial Ivan Patzaichin. Monumentul de for public va fi situat în zona obiectivului de interes județean faleza Ivan Patzaichin Tulcea.

Faleza din municipiul Tulcea are o deosebită semnificație atât pentru tulceni, fiind cel mai important areal de promenadă, cât și pentru turiștii care vizitează județul Tulcea, fiind principala poartă de acces către Delta Dunării.

Faleza „Ivan Patzaichin“

Pentru o identificare adecvată a acestui spațiu de promenadă situat în proximitatea Dunării, dar și pentru a comemora marea personalitate născută în satul Mila 23, din inima Deltei Dunării, Faleza municipiului Tulcea, obiectiv de interes județean, a primit denumirea „Ivan Patzaichin”. Un adevărat ambasador al județului Tulcea în toate colțurile lumii, Ivan Patzaichin a fost fără doar și poate unul dintre cei mai mari campioni români din toate timpurile.

Un simbol național

O legendă cu povești incredibile care l-au transformat într-un simbol național. În cei peste 17 ani dedicați sportului de performanță a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice (Mexic – 1968, Munchen – 1972, Montreal – 1976, Moscova – 1980, Los Angeles – 1984) și este deținătorul a 4 medalii de aur și 3 de argint. A luat parte la 11 campionate mondiale, câștigând 22 de medalii, dintre care 8 de aur, 4 de argint și 10 de bronz. Participarea la singura ediție a Campionatelor Europene (1969 – Moscova) i-a adăugat în palmares încă o medalie de aur. S-a retras în plină glorie cu un palmares de invidiat, dar și cu Ordinul Olimpic de Argint (Colanul de Argint), acordat în 1990 de către președintele Comitetului Internațional Olimpic. În 2019, COSR i-a acordat Colanul de Aur, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru întreaga sa carieră. În calitate de antrenor din 1985 a participat împreună cu elevii săi la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008. De-a lungul carierei de antrenor a cucerit cu elevii săi, peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene. La finalul anului 2010 a înființat Asociația care îi poartă numele, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu scopul de a sprijini dezvoltarea locală din Delta Dunării, turismul lent în Deltă, de a încuraja mișcarea în aer liber pentru sănătate, precum și a sprijini proiecte de dezvoltare durabilă, de protejare a naturii și conștientizării importanței patrimoniului hidrografic românesc și a valorificării peisajului urban/natural. A încetat din viață la data de 5 septembrie 2021.

Obiectiv realizat de Consiliul Județean și Primăria Tulcea

Pentru a onora realizările extraordinare ale marelui sportiv, nativ al județului Tulcea, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a propus, prin adresa înregistrată sub nr. 19519/29.11.2022, construirea unui Ansamblu Memorial Ivan Patzaichin pe Faleza din municipiul Tulcea, în parteneriat cu Unitatea Administrativ-teritorială Județul Tulcea, Unitatea Administrativ-teritorială municipiul Tulcea si aceasta Asociație. Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin va fi realizat prin construirea și amplasarea a 5 lucrări de arta monumentala si amenajarea unei suprafețe de aproximativ 800 mp, cu caracter decorativ, în zona faleza Tulcea, pe terenurile aflate în proprietatea unităților administrativ-teritoriale partenere, monument de for public realizat ca obiectiv de investiție prevăzut în bugetele partenerilor Unitatea Administrativ teritoriala Județul Tulcea și Unitatea Administrativ-teritoriala Municipiul Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Un monument “minunat” in amintirea lui Ivan al nostru , doar ca un monument trebuie sa fie o opera de arta , sa te opresti in fata lui , sa-l admiri si sa te reculegi ! Privind proiectul de monument din poza , pur si simplu nu ma impresioneaza cu nimic ! Oare asa arata o opera de arta ? Ar trebui ca macheta acestui “monument” sa fie prezentata cetatenilor orasului si sa se gaseasca o modalitate de a-si exprima opiniile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*