Fost director al AJOFM Tulcea, condamnat la 3 ani de închisoare, pentru corupție, și la plata a peste 3 milioane de lei

Curtea de Apel Constanța a luat decizia definitivă. FOTO Cătălin Schipor

Fosta directoare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Tulcea, Iuliana Lefter, a fost condamnată, definitiv, la trei ani de închisoare, cu executare, pentru infracţiuni de corupţie, precum și la plata a peste 3,2 milioane de lei, către Ministerului Fondurilor Europene, cu titlul de despăgubiri civile.

Curtea de Apel Constanța a hotărât condamnarea Iulianei Lefter, la data săvârșirii faptelor director în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, pentru infracțiuni de corupție, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. De asemenea, instanța de judecată a obligat inculpata la plata sumei de 3.231.451 lei către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene – Organism Intermediar POSDRU şi a dobânzilor legale, cu titlul de despăgubiri civile, precum și menținerea măsurii sechestrului asigurator instituit.

Hotărârea este definitivă.

În cauză, procurorul de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Iulianei Lefter, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

„În fapt, la data de 14 februarie 2011, inculpata a încheiat un acord de parteneriat între instituția publică mai sus menționată și o asociație în care, printre asociați și membri, figurau și rude ale acesteia. Ulterior, la data de 18 februarie 2011, ascunzând existența conflictului de interese existent între sine și membrii asociației respective, inculpata, în calitate de director executiv al aceleiași instituții publice și de lider de parteneriat, a întocmit o cerere de finanțare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu. În baza acestei cereri, AJOFM Tulcea și partenerii săi au obținut o finanțare nerambursabilă, în vederea implementării proiectului <<Formarea continuă – premiza calității în Serviciul Public de Ocupare>>”, se precizează în rechizitoriul DNA.

Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanțări europene, respectiv Ghidului solicitantului – Reguli de eligibilitate, inculpata avea obligația informării AJOFM despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut.

Concret, ca urmarea a demersului fraudulos, în perioada 19 iulie 2011 – 02 iunie 2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat – AJOFM Tulcea, respectiv prin directoarea în cauză, au obținut suma totală de 8.112.016,60 lei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Organismul Intermediar – POSDRU constituindu-se parte civilă în cauză. Ca urmare, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile și conturilor deținute de persoana actualmente condamnată.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*