Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr, KINOdiseea, revine în ediție online

Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr, KINOdiseea, revine la Tulcea

KINOdiseea revine între 20 și 31 octombrie, cu un program online care cuprinde 13 filme de lungmetraj pentru copii și familie, 5 calupuri de scurtmetraje și o serie de ateliere de actorie cu Lulu Trăsnea, animație stop-motion cu Augustin Pop și storytelling cu Alina Tofan.

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea s-a încheiat în cinematografele din București pe 28 septembrie, când juriul format din producătoarea de film Gabriela Suciu, regizoarea Anca Damian și omul de comunicare Cătălin Anchidin au acordat premiul pentru Cel mai bun film pentru copii animației „Calamity – Copilăria Marthei Jane Cannary”, regizate de Rémi Chayé, „pentru readucerea la viață a unui personaj legendar, mai puțin cunoscut tinerei generații, printr-o tehnică de animație care pune în valoare o eroină născută cu un spirit justițiar. Un film foarte ancorat în realitatea actuală, relevant și necesar.” Juriul a decis, de asemenea, să acorde o Mențiune specială filmului cehesc „Martin și pădurea magică”, în regia lui Petr Oukropec, „pentru că reușește să transpună publicul într-un univers încărcat de simboluri, acționând ca un ghid de supraviețuire pentru adolescentul zilelor noastre, construit printr-un colaj vizual fantastic.”

Ambele filme, alături de alte zece titluri, vor putea fi urmărite pe întreg teritoriul României în perioada 20 – 31 octombrie, pe site-ul Eventbook.ro. Filmele vor putea fi vizionate gratuit, în urma înregistrării unui cont pe platforma de streaming, în limita unui număr de vizualizări.

Printre filmele din programul KINOdiseea online se numără:

  • „Martin și pădurea magică”, co-producția ceho-slovacă în regia lui Petr Oukropec, care îl are ca personaj principal pe Martin, un băiat de la oraș, care își petrece vara într-o tabără aflată în pădure. I se pare enervant să nu aibă acces la internet, însă uită complet de acest lucru, atunci când descoperă că în pădure există creaturi care au nevoie de ajutorul lui, pentru a opri proiectele de construcție care se demarează în zonă. Un film inteligent și plin de aventuri, în jurul tematicii protejării mediului înconjurător.
  • „Calamity – Copilăria Marthei Jane Cannary” o co-producție franco-daneză, semnată de Rémi Chayé, laureată a premiului pentru Cea mai bună animație la European Film Awards 2020 și câștigătoare a numeroase premii în festivalurile de film pentru publicul tânăr din întreaga lume. În1863, în SUA, Martha are 12 ani, iar familia ei se îndreaptă către vest, într-o căruță cu coviltir, în căutarea unei vieți mai bune. După ce tatăl ei se rănește grav într-un accident, Martha trebuie să preia responsabilitatea de a avea grijă de frații ei mai mici, învățând totodată să conducă și căruța. Niciodată nu s-a simțit mai liberă și mai curajoasă. Odată ajunsă în vest, se descoperă pe sine, împreună cu o lume care o transformă și îi confirmă personalitatea unică, dezvăluind-o pe legendara Calamity Jane.
  • „Buster’s World/ Lumea lui Buster”, în regia lui Martin Miehe-Renard, relatează pe marele ecran povestea lui Buster (11 ani), care nu își pierde niciodată simțul umorului – este optimist și ambițios și își dorește să devină unul dintre cei mai mari magicieni pe care i-a văzut Danemarca. Visul lui cel mai mare este să câștige concursul de talente, așa că Buster se antrenează în fiecare zi alături de bătrânul său prieten Dl. Larsen, care este un bun cunoscător al magiei. Cu toate acestea, Buster are câteva obstacole de depășit, mai ales că bătăușul școlii, Simon-Olaf nu este doar cel mai acerb concurent din concurs, ci își dorește de asemenea să o cucerească pe Joanna, fata de care Buster este îndrăgostit. Lucrurile se complică și mai mult atunci când sora sa cu dizabilități îi cere ajutorul, iar sănătatea domnului Larsen se deteriorează.
  • „Birta”, în regia lui Bragi Thor Hinriksson – Birta este responsabilă și puternică și încearcă să facă rost de bani prin mijloace inedite și aventuroase, după ce o aude în treacăt pe mama ei vorbind la telefon îngrijorată, despre criza financiară și despre faptul că nu își va putea permite cheltuielile de Crăciun ale familiei. Însă nu e tocmai ușor să pornești într-un astfel de demers, atunci când ai doar 11 ani.
  • „Binti” este un film Belgian în regia lui Frederike Migom, unul dintre cele mai apreciate filme pentru copii ale anului 2020, cu premiera mondială la Sundance, premiat la Tallinn, Flanders sau Montreal; filmul spune povestea lui Binti – Binti are 12 ani și s-a născut în Congo, însă a trăit toată viața împreună cu tatăl ei, în Belgia. Chiar dacă nu au o formă legală de a sta în țară, Binti își dorește o viață normală și mai mult, să ajungă o vloggeriță faimoasă precum idolul ei, Tatyana.
  • „Jackie și Oopjen”, Regia: Annamaria van de Mond. Detalii: Olanda, 2020. Sinopsis: Jackie și Oopjen, filmul olandez în regia Annemariei van de Mond, este o comedie pentru întreaga familie care ne invită să ne plimbăm printre galeriile și operele de artă ale muzeului Rijksmuseum din Amsterdam. La închiderea programului pentru vizitatori, Jackie, fetița de 12 ani a unui custode descoperă că unul dintre faimoasele tablouri ale lui Rembrandt se trezește la viață. O prietenie puțin probabilă se leagă atunci când Oopjen (un personaj faimos din tabloul lui Rembrandt) o confundă pe Jackie cu sora ei demult pierdută.
  • „Triple Trouble”, în regia Martei Karwowska. Detalii: Polonia, 2020. Sinopsis: În 2017, la KINOdiseea, proiecția primului film polonez din serie – Double Trouble – a avut un succes răsunător printre cei mici. Trei ani mai târziu, la ediția din 2020, am avut parte pe marele ecran de o nouă aventură a Julkăi și a lui Olek: Când tabloul Plaja de la Pourville al lui Monet dispare din Muzeul Național din Poznan, copiii au în față o misiune importantă – să găsească tabloul, să descopere identitatea hoțului și să salveze un pictor nevinovat, acuzat de furt. Cei doi conlucrează în armonie, asta până când apare Felka și încurcăturile o urmează.

ATELIERE:

  • Storytelling – Trainer – Alina Tofan – Improvizație și distracție!- atelier de storytelling, jocuri de rol, împrietenia cu conceptul de personaj/ construcție de personaj – fiecare copil va lucra cu o jucărie pe care o are și o va prezenta grupului/ va fi personajul lui pe parcursul atelierului. Detalii: 23 octombrie, ora 10:30, recomandare de vârstă: 6-10 ani, număr maxim de participanți: 15.

Storytelling – Trainer – Alina Tofan – Harta Emoțiilor – atelier de creativitate și improvizație (harta emoțiilor, body mapping – conștientizarea resurselor, cum transformăm ce simțim în ceva artistic – încurajarea creativității, a spontaneității și a jocului de rol).

În cadrul acestui atelier, cei mici vor învăța mai multe despre ei, despre diferențele între ei și ceilalți, despre emoții și despre cum putem transforma orice emoție într-o resursă prin improvizație, joc de rol și creativitate!

Detalii: 24 octombrie, ora 10:30, recomandare de vârstă: 7-10 ani, număr maxim de participanți: 15.

  • Actorie – Trainer –– Lulu Trăsnea – În cadrul atelierului, copiii vor avea parte de jocuri teatrale interactive, prin care își vor dezvolta: atenția, memoria, capacitatea de concentrare, abilitatea de a vorbi în public, dicția. De asemenea, ei își vor explora creativitatea prin jocuri de imaginație.

Detalii: 30, 31 octombrie, ora 10:30, recomandare de vârstă: 09 – 12 ani, număr maxim de participanți: 10.

  • Animație stop-motion – Trainer Augustin Pop -Animaţia stop-motion implică imaginaţie, curiozitate și răbdare, dar și puterea de a planifica și de a compune imagini complet noi. În cadrul acestui atelier, copiii vor crea împreună scurte filme animate din imagini, dând viaţă obiectelor, conturând personaje și povești. Cei mici învață să facă fotografii, își dezvoltă puterea de concentrare și gândirea vizuală.

Detalii: 30, 31 octombrie, ora 10:30, recomandare de vârstă: 10 – 14 ani, număr maxim de participanți: 10.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*