Federația “Solidaritatea Sanitară” spune că protestele de la Spitalul Județean Tulcea sunt doar începutul că și mai mult de jumătate din angajații din sănătate vor avea veniturile reduse

Aproximativ 200 de angajați ai Spitalului Județean Tulcea au ieșit să protesteze. FOTO TLnews.ro

Federația “Solidaritatea Sanitară” spune că protestele care au avut loc miercuri dimineață la Spitalul Județean Tulcea riscă să fie doar începutul unor mișcări la nivel național, susținând că estimările inițiale privind riscul de scădere a veniturilor nete ale salariaților din sănătate încep să se adeverească.

“Toate calculele noastre se dovedesc acum a fi corecte, ele indicând că în absența unei intervenții energice a Guvernului pentru corectarea situației mai mult de jumătate dintre angajații din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor nete salariale comparativ cu ultimele luni ale anului trecut. Deși am primit asigurări că nu vor exista scăderi ale veniturilor, acestea nu au la acest moment acoperirea necesară în prevederile legale.

Amânarea negocierilor cu Guvernul (care trebuiau desfășurate încă de săptămâna trecută), împotriva solicitărilor noastre, se dovedește o inițiativă greșită, riscând să accentueze problemele; lipsa de diligență riscă să ne conducă la repetarea situației din perioada aprilie-mai 2018, caracterizată de proteste spontane în toată țara”, spune Federația “Solidaritatea Sanitară”.

Aceasta solicită Guvernului o întâlnire cu caracter de urgență pentru a se asigura că Executivul adoptă măsurile necesare pentru respectarea prevederilor Acordului încheiat în luna mai 2018. Federația “Solidaritatea Sanitară” precizează că are pachetul de soluții necesare pentru a asigura protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor salariale și a genera un nivel de creștere reală a acestora.

Federația explică și motivele pentru care s-a ajuns ca angajații din sănătate să aibă veniturile reduse.

Pentru spitalele din subordinea Ministerul Sănătății

“Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital față de procentul alocat anterior. În consecință, în absența compensării de către Ministerul Sănătății a acestei creșteri a procentului aferent sporurilor apare riscul de a reduce sporurile, principalul vizat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Efectul îl constituie scăderea veniturilor nete pentru toate categoriile de salariați care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură”, a explicat Federația.

Pentru spitalele din subordinea autorităților locale

– Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital față de procentul alocat anterior.

– Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% pentru unitățile din subordinea Consiliilor Locale  determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale. În condițiile în care în aceste instituții  sporurile erau situate anterior la 30% din cheltuiala cu salariile de bază, această depășire are ca efect încercarea lor de a reduce procentul acordat unităților sanitare, adică să reducă sporurile unităților sanitare.

“Consecința efectelor amintite o constituie o reducere semnificativă a veniturilor pentru toți salariații care beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă (în special pentru medici și asistentele medicale) și toți salariații care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură”, a mai transmis Federația “Solidaritatea Sanitară”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Huooooooooo hoțiii! D-na Pintea se preocupa de doctori falși în loc să vadă dezastrul de la Tulcea. Unde este d-l ministru de finanțe ales de Tulcea. Va invitam dragi aleşi sa va tratați la spitalul județean Tulcea, mai ales în week-end -urile pe care nu le mai platiți. Rușine !De ce numai la Tulcea? În an electoral? PSD kamikaze? La vot tovarăși.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*