Exercițiu de simulare a producerii inundațiilor, pe raza județelor Tulcea și Constanța

Exercițiu de simulare a producerii inundațiilor în bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral. Harta ABADL

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a organizat, timp de două zile, pe raza județelor Tulcea și Constanța, un exercițiu de simulare a producerii inundațiilor cu scopul de a verifica modul de funcționare a fluxului informațional hidrometeorologic de avertizare și alarmare a populației.

Localitățile Adamclisi, Hârșova și Seimeni din județul Constanța și localitățile Nufăru, Beștepe și Mahmudia din județul Tulcea au fost incluse în exercițiu de simulare de producere a inundațiilor. Acesta a urmărit modul de desfășurare a fluxului informațional între instituții în timpul unor fenomene hidrometeorologice periculoase, constând în instituirea unui cod portocaliu de precipitații, cu cantități de până la 60 l/mp, în trei ore, pe raza localităților cuprinse în acest scenariu.

La Constanța, Serviciul de Prognoză Bazinală, Hidrologie și Hidrogeologie din cadrul ABADL a monitorizat continuu situația pe cursurile de apă afectate Urluia și fluviul Dunărea. Nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative în ceea ce privește linia de apărare de la Dunăre – digurile de apărare de la Hârșova – Ciobanu și Seimenii Mici, iar cursul de apă Urluia ce traversează localitatea Adamclisi nu a ridicat probleme.

La Tulcea, a fost monitorizat permanent Pârâul Beștepe care în general prezintă eroziuni ale talvegului pe sectoarele în pantă și duce la colmatarea secțiunii podețelor, precum și la inundarea terenurilor joase. De asemenea, nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative pentru că nu au existat probleme în ceea ce privește digurile situate pe cursurile de apă Dunăre – Brațul Sf. Gheorghe, din localitățile Nufăru și Mahmudia, ce aparțin administrațiilor locale.

Toate mesajele trimise către autoritățile implicate în acest scenariu au avut mențiunea: “Atenție! Acesta este un exercițiu de simulare. Datele nu corespund realității!”

În cadrul acestui exercițiu organizat la nivelul bazinului hidrologic Dobrogea – Litoral de Sistemele de Gospodărire a Apelor Constanța și Tulcea din cadrul ABADL, au fost implicate Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” și „Delta”, Grupurile de Suport Tehnic din cadrul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență Constanța și Tulcea și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență aferente primăriilor menționate.

În urma evaluării, la sfârșitul exercițiilor de simulare nu s-au constatat deficiențe în asigurarea fluxului informațional și a procedurilor de lucru. În același timp pentru îmbunătățirea activității de management a situațiilor de urgență generate de inundații s-a propus continuarea instruirii agenților de inundații pentru a pune în aplicare Planurile Locale de Apărare Împotriva Inundațiilor, completarea stocurilor de apărare și actualizarea permanentă a componenței Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din cadrul primăriilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*