Energoterm avertizează că votul negativ al consilierilor locali, privind majorarea prețului la Gcal, va duce la falimentul societății și sistarea furnizării căldurii

Energoterm avertizează că votul negativ al consilierilor locali, privind majorarea prețului la Gcal, va duce la falimentul societății și sistarea furnizării căldurii

S.C. Energoterm S.A. a înaintat spre avizare în luna septembrie 2021, autorității competente, ANRE, tariful de producere, transport si distribuție a energiei termice, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale, energie electrică și certificate de emisii gaze cu efect de seră.

Ulterior, în data de 24 noiembrie, societatea a primit avizul ANRE favorabil pentru prețul de 1071,13 lei/Gcal cu TVA și l-a înaintat spre aprobare Consiliului Local Tulcea, întrunit în ședință joi, 25 noiembrie.

„În privința tarifului propus spre aprobare pentru populație, creșterea de 70 la sută o reprezintă creșterile de prețuri la gaz, energie electrică și al certificatelor de emisii gaze cu efect de seră”, au transmis reprezentanții societății.

În cadrul ședinței, proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui preț a fost respins la vot, rămânând în vigoare vechiul preț de 531,15 lei/Gigacalorie, deși costul real pentru o Gigacalorie este de 1071,13 lei. Acest proiect mai prevedea ca Primăria să acorde o subvenție de 27,743 milioane lei, alocări de la bugetul local și bugetul de stat, adică 58 la sută din prețul gigacaloriei, iar populația să plătească restul de 42 la sută.

În plus, până la data ședinței de Consiliu Local, Primăria Municipiului Tulcea a achitat către Energoterm subvenția pentru populație aferentă lunilor octombrie și noiembrie, în sumă de 5 milioane lei, astfel încât subvenția totală alocată pentru populație în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 ar fi totalizat 32,743 milioane lei.

„Din cauza faptului că din luna octombrie, de când s-a început furnizarea de energie termică, costul de producere este de 1071,13 lei/Gcal, iar prețul practicat este de 531,15 lei/Gcal, societatea înregistrează pierderi în valoare de 140.000 lei pe zi, ceea ce înseamnă imposibilitatea achitării facturilor furnizorilor și în primul rând a furnizorului de gaze, ceea ce va conduce la sistarea furnizării gazelor naturale”, au mai precizat sursele citate.

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme în sezoanele următoare, planul companiei Energoterm susținut de Primărie, pe termen scurt și mediu este următorul:

  • Închiderea CAF (Cazanul de Apă Fierbinte), cel mai mare generator de pierderi. Acesta deservește aproximativ 3500 de locuințe.
  • Construirea de centrale termice de cartier sau de bloc:
  1. Transformarea a 7 puncte termice în 7 centrale de cvartal, în zonele unde rețeaua de gaz este la distante mari față de locuințe. (Vest x 4 centrale, Neptun x 2 centrale, Spitalului x 1 centrală);
  2. Instalarea de baterii murale (centrale de bloc) în blocurile de garsoniere, unde nu pot fi montate centrale individuale pe gaz.
  • Primăria Municipiului Tulcea va aloca subvenții, in funcție de venituri, pentru achiziționarea de centrale, pentru cetățenii care locuiesc în blocurile care au gaz pe scară sau în apropierea scării.

La această oră societatea Energoterm se confruntă cu iminența opririi gazului, deoarece tariful actual de 531,15 lei/Gcal nu acoperă cheltuielile cu gazele naturale și energia electrică și a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021.

„Menționăm că situația generată în ședința din data de 25 noiembrie 2021 este una fără precedent, iar votul negativ al consilierilor locali a însemnat menținerea prețului pentru încă o lună în schimbul falimentului Energoterm și sistarea căldurii către toți abonații”, mai arată reprezentanții Energoterm.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*