Deputatul PSD de Tulcea, Mirela Furtună către ministrul Muncii, Raluca Turcan: „Care sunt condițiile de angajare ale muncitorilor vietnamezi?”

Deputatul PSD de Tulcea, Mirela Furtună. FOTO Facebook Mirela Furtună

În contextul unui deficit din ce în ce mai accentuat de forță de muncă în România, țara noastră a încheiat în 2018 un memorandum cu Vietnamul cu privire la cooperarea în domeniul muncii și protecției sociale, afirmă deputatul PSD de Tulcea, Mirela Furtună, care precizează că unul dintre principalii beneficiari ai acestui memorandum a fost și Șantierul Naval din Tulcea, cel mai mare angajator de muncitori vietnamezi din România.

Totodată, deputatul tulcean amintește și că, la 1 august 2020 a intrat în vigoare acordul comercial UE-Vietnam, un acord care facilitează desfășurarea de activități comerciale în Vietnam pentru firmele europene și elimină taxele vamale pentru 99 la sută din mărfurile comercializate între cele două părți.

„Având în vedere aceste aspecte, am considerat necesar să adresez câteva întrebări doamnei ministru Raluca Turcan. Întrebările au scopul de a clarifica anumite aspecte legale referitoare la angajarea muncitorilor vietnamezi în România”, spune Mirela Furtună.

Mai jos sunt redate întrebările transmise în această săptămână de Mirela Furtună către Ministerul Muncii:

  1. Care sunt condițiile legale pentru angajarea de cetățeni vietnamezi în România? Este nevoie de obținerea permisului de muncă, există derogări sau exceptări de la cadrul normativ general?
  2. Există un număr maxim de permise de muncă anual pentru lucrătorii vietnamezi? Dacă da, câte permise de muncă sunt alocate anual?
  3. În cazul în care este necesară obținerea permisului de muncă pentru muncitorii vietnamezi, câte astfel de permise au fost solicitate în anul 2020? De asemenea, vă rog să-mi spuneți câți muncitori vietnamezi s-au integrat pe piața muncii din România în anul 2020?

„Sunt convinsă că răspunsurile vor veni în întâmpinarea angajatorilor care caută forță de muncă. Subliniez că angajarea unui muncitor extracomunitar este mult mai costisitoare decât angajarea unui muncitor român, astfel că românii nu vor fi afectați de angajarea unor muncitori din țări terțe”, a mai precizat deputatul PSD de Tulcea, Mirela Furtună.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*