Deputatul Anișoara Radu: „Leul ar putea deveni monedă unică de plată pe teritoriul României”

Anișoara Radu, deputat PSD Tulcea

Senatul a aprobat, marți, un proiect inițiat de senatorii PSD, ce are ca obiectiv consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României. Proiectul, adoptat cu 90 de voturi “pentru” şi 40 de abțineri, a primit raport favorabil și din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Proiectul îşi propune consolidarea leului ca unică monedă de plată pe teritoriul României şi determinarea unei repartizări juste între vânzător sau furnizor, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte.

„Cred că avem nevoie de această lege, astăzi, mai mult decât oricând, dacă ținem cont de criza economică ce își arată deja colții după criza sanitară despre care încă nu știm dacă a trecut, sau urmează să ne treacă prin alte stări. (…) Astfel, pe lângă faptul că leul va deveni mai puternic, pe termen lung, românii ar putea avea de câștigat. Știți cum e? Ați auzit, cu siguranță oameni cărora li se calculează tot felul de plăți sau prețuri la valoarea euro de la acel moment și care suduie cu năduf <<dar ce, eu primesc salariul în euro?>>. Eu cred că au dreptate și că o astfel de lege este mai mult decât necesară”, a declarat deputatul PSD de Tulcea, Radu Anișoara.

Conform proiectului, se preconizează ca în contractele în care părțile sunt rezidenți în România, iar obiectul constă în prestarea de servicii sau furnizarea de utilități, prețul să fie exprimat numai în moneda națională.

„În felul acesta avem șansa ca în contractele în care părțile sunt rezidenți în România, iar noi prestăm servicii, de exemplu, sau furnizăm utilități, da, în toate relațiile contractuale prețul ar putea fi exprimat numai în moneda națională, adică în lei. Așa după cum se întâmplă și în alte state civilizate”, susține deputatul tulcean.

De asemenea, conform proiectului legislativ, dispozițiile se aplică oricăror altor plăți, încasări, transferuri, operațiuni în conturi curente și altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri și prestări de servicii între rezidenți, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesagerie sau poștă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

„Pentru a elimina orice clauză de indexare a prețului sau de raportare a volumului de plată în lei la o monedă de referință, prin amendamentele adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, membrii Comisiei economice au decis să modifice propunerea legislativă în sensul în care contractele încheiate pe o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă de minimum trei ani vor fi modificate prin act adițional, în maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Totodată, pentru contractele aflate în derulare, încheiate pentru o perioadă mai mică de trei ani, cursul de referință al leului față de moneda străină de referință nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plății efective”, a precizat Radu Anișoara.

După dezbaterile din Senat, proiectul de lege va fi analizat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și supus plenului, pentru votul final.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*