Democratizarea accesului la apă – Apele Unite ale României

Delta Dunării. FOTO Asociația Delta Dunării

Inițiat de Ivan Patzaichin încă din anul Centenarului Unirii, proiectul „Democratizarea accesului la apă – Apele Unite ale României” a pornit de la premisa că, prin accesibilizarea râurilor și lacurilor și prin stabilirea unei legături afective între cetățeni și apele ce le traversează localitățile, aceștia vor înțelege mai bine importanța colaborării în valorificarea înțeleaptă̆ a cursurilor de apă și se vor implica activ în păstrarea sănătății apelor.

După cum spunea Ivan, „Un râu îngrijit și iubit e ca o medalie de aur!” Derulat între aprilie 2020 – decembrie 2023, proiectul a urmărit să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului cetățenilor la resursele de apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să intre în dialog cu autoritățile pentru a proteja apele, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să contribuie la conștientizarea cetățenilor cu privire la valoarea acestuia.

Prin aceste acțiuni, inițiativa a contribuit la consolidarea societății civile și promovarea democrației participative, inclusiv la nivelul tinerilor.

Mesajele și acțiunile proiectului au ajuns la cca 60.000 de persoane (dintre care peste 10.000 de copii și tineri), prin intermediul a peste 40 de evenimente publice, a consultărilor, a campaniilor directe, sau a interacțiunilor din social media.

Proiectul a coagulat o rețea de peste 250 de entități (instituții publice, experți, ONG-uri, universitari, societăți comerciale, școli), care acum se pot consulta, își pot împărtăși experiențe, competențe și resurse sau pot genera proiecte în comun.

Principalele trei coordonate vizate de Proiect au fost:

  • Atragerea atenției asupra temei patrimoniului hidrografic și a importanței sale pentru comunități; prin acțiuni publice de conștientizare și activare;
  • Creșterea competenței; prin educare (pentru tineri, copii și public general), precum și prin profesionalizare, realizarea de ghiduri și acces la specialiști înalt calificați (pentru membrii rețelei, pentru reprezentanți ai administrației publice centrale și locale)
  • Încurajarea acțiunii civice, prin consultări, evaluări făcute de societatea civilă a normativelor și elementelor de legislație din domeniul apei, precum și prin constituirea de grupuri de lucru cu rezultate concrete.

În timpul derulării proiectului, a fost evidențiată nevoia de a înțelege mai bine conceptele complexe asociate dezvoltării durabile, ale protejării mediului și ale construcției comunitare, cum ar fi „soluții bazate pe natură”, „folosințe beneficiare ale apei”, „economie circulară”, „programare participativă”, „extinderea spațiului pentru râu”, „infrastructură verde / infrastructură gri”. Specialiștii proiectului și membrii rețelei Apele Unite ale României au participat ca experți la consultări organizate de instituții publice, contribuind, astfel, la Raportul privind limitarea schimbărilor climatice (Președinția României), la Strategia Națională de Reducere a Riscurilor de Dezastre (Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor; Banca Mondială), la Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor și Normative în construcții și pentru canalizări (MDRAP), la Ghidurile de bune practici pentru adaptare / protecție pentru clădiri în zone inundabile (MDRAP și UTCB), la Ghidul pentru integrarea riscului la inundații în planificarea urbană și spațială (Banca Mondială), la Planurile de management de bazin și plan național de management pentru Dunăre (ANAR). Proiectul a inițiat două grupuri de lucru.

Unul dintre ele, generat în urma conferinței „Ape pentru comunități durabile” din aprilie 2020 și dedicat amenajării coerente a Dâmboviței, a condus la punerea în discuție a unui proiect strategic, finanțabil la nivelul MDRAP, care să pună în contact toți stakeholderii din preajma râului, pentru a își armoniza intervențiile pentru o viziune urbanistică unitară și coordonată a transformării acestuia. Proiect derulat de Cu sprijinul Pentru implicarea locuitorilor din comunitățile mici (unde râul este, de obicei, de mare importanță identitară), a fost lansat în 2020 Ordinul ACOR pentru Apele Unite ale României, o distincție acordată localităților membre ale Asociației Comunelor din România (ACOR) pentru inițiativele lor în valorificarea potențialului economic și cultural al râurilor.

Tot în sprijinul autorităților locale, unul dintre partenerii din proiect, Asociația Unda Verde, a elaborat un ghid practic pentru primari privind managementul integrat al riscului la inundații și abordarea proiectelor în conexiune cu apa. Atelierele pentru copii de construcție de bărci au devenit un proiect de sine stătător, dedicat educației pentru patrimoniu local, care a acumulat recunoaștere națională și internațională prin trei premii importante: European Heritage Award / Europa Nostra Award 2023, la categoria Education, Training & Skills, Distincția Anualei de Arhitectură București 2023 și premiul Galei „Radio România 95” 2023, la categoria mediu.

Rețeaua Apele Unite ale României va continua să activeze pentru managementului înțelept al apelor, educând tinerii, cetățenii și factorii de decizie, invitând la cunoaștere, colaborare și acțiune.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*