Conferință internațională despre strategia Dunării, la Tulcea

Ziele Participării Naționale SUERD, conferință internațională la Tulcea. FOTO CJ Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat la lucrările conferinței internaționale „Zilele Participării Naționale“, în organizarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Consiliul Județean Tulcea.

La conferință au fost prezenți Angel Gheorghiu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Melania Gabriela Ciot, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Normunds Popens, director general adjunct DG Regio, prefectul Lucian Furdui, deputatul Lucian Simion, primari ai localităților din județul Tulcea, dar și oaspeți de peste hotare: coordonatorii Ariei prioritare SUERD 10 din Austria și Slovenia, stakeholderi din Austria, Serbia, Ucraina și Bulgaria.

Conferința a fost organizată în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dorința inițiatorilor fiind ca platforma de discuție lansată la Tulcea și concluziile care vor rezulta din această conferință să sprijine implementarea țintelor și acțiunilor propuse pentru Aria Prioritară 10 a acestei Strategii a Dunării – Capacitate instituțională și cooperare.

„Dialogul pentru finanțarea spațiului Dunărean este un exemplu de platformă de cooperare pusă la dispoziție de Strategie, astfel încât promotorii proiectelor și instituțiile finanțatoare să poată discuta și identifica soluții adecvate pentru problemele legate de finanțarea proiectelor din Regiune.
Având în vedere nevoile Deltei, noi, cei de la Tulcea, dorim să realizăm un upgrade al Strategiei de Dezvoltare a Deltei Dunării – acel Instrument Teritorial de Investiții, pentru perioada de finanțare viitoare. Aceasta va fi strict pe Delta Dunării, din punctul meu de vedere, fără finanțări pe Infrastructura Mare, ci pentru rezolvarea tuturor problemelor Deltei.

Vom avea nevoie de susținerea dumneavoastră în relaționarea cu Banca Mondială pentru upgradarea acestei strategii pe trei zone importante: Dezvoltarea Turismului, Pescuitului, Agriculturii pe arealul Deltei Dunării. Municipiul face parte, din punctul nostru de vedere, din această upgradare a vechii Strategii a Deltei Dunării.

Strategia Dunării începe în Germania și se termină la Sulina. Problematica pe care noi o avem în Delta Dunării ar trebui să fie o componentă foarte bine analizată, cu consultarea oamenilor care au un cuvânt de spus în zonă.

Lucrurile sunt destul de complexe, nu vreau să trag un semnal de alarmă să spun că sunt grave, de aceea cred că decidenții pe viitorul exercițiu de finanțare trebuie să acorde o atenție deosebită Deltei Dunării.

Delta Dunării este suferindă în acest moment și merită să i se acorde o atenție deosebită. Până la acest program de finanțare pentru Delta Dunării, posibilitatea de accesare a fondurilor a fost una restrânsă, nereușindu-se decât într-o mică măsură rezolvarea unor probleme mici, spun eu, punctuale. Delta Dunării are în continuare nevoie de un tratament special și o alocare specială“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*